grimentz0203

Eerlijk is eerlijk. De mooiste sneeuwkiek komt vanochtend uit Grimentz in het Val d’Anniviers. Onze “Grimentz-gang” – een groep gezinnen die hier steevast heen gaan – is net weer thuis en er komt woensdag een artikel over hun belevenissen. Waar sneeuwt het nog meer en vooral hoe hoog of hoe laag.

menuires0203

Zelfs in het net weer bereikbare Les Menuires (in het AD vanochtend omschreven als “het skidorpje Les Menuires” haha) regent het momenteel…. dat was voorspeld: een start met een sneeuwgrens van rond de 1800m. Maar dit is best bar natuurlijk en dus kunnen we wachten op droevige berichten op veel plaatsen uit de Franse Alpen vanochtend.

morzine0203

En het eerste droevige bericht is binnen. Uit Morzine op 1000m: “Tweede dag regen….  gisteren tot op onze huid nat geworden…. vandaag nog meer regen voorspeld. Vandaag laten we skiën maar voor wat het is..  morgen weer een kans.” Tja als je dat beziet heb ik mijn tweede boude voorspelling echt “toevallig” precies goed geformuleerd. Ik gaf een garantie tot aan de laatste krokusweek. En nu is het al even mis…. want het komt goed hoor…

zillertalarena0203

Springen we snel naar Oostenrijk weten we dat daar een sneeuwgrens van rond de 1000m heerst. Zodat het in de Zillertal Arena gewoon alleen maar sneeuwt. Hierboven de Rosenalm boven Zell am Ziller. De vlokjes zijn klein op dat moment vanochtend maar het sneeuwt echt wel stevig als we qlubtempo rond half acht mogen geloven:

Femke is gearriveerd in gerlos, sneeuwt hier nu als een malle op 1300 m!

edelweisshaus0203

Bij het Edelweisshaus in Königsleiten op 1600m zien we een “lullig” centimetertje om toen voor negen. Laten we dus nog eens zoeken naar plekken waar echt al meer is gevallen. In Zwitserland bijvoorbeeld….

[metaslider id=56525]

Prachtige beelden. En een sneeuwgrens in het westen van wel 1700m zoals je ziet bij de Oeschinensee bij Kandersteg in het Berner Oberland tot lager dan 1350m zoals bij Flumserberg in Oost-Zwitserland. De Leglerhütte in die regio heeft echt een gave accumulatie nu zeg!

livigno0203b

Trouwens: ook an de zuidkant regent en sneeuwt het. In Val Gardena helaas weer regen. De mooie sneeuw laagje dat net gevallen was in de dorpen weer weg. In Livigno op 1800m natuurlijk gewoon sneeuw. Ook zoals “gewoonlijk” uit de toch fors lagere SkiWelt – Wilder Kaiser Brixental weer regenberichten. Jochem schrijft:

In SkiWelt regen hier in t dal op 900m, boven op 1500m is het bij 1graad boven nul maar nét sneeuw. Hopelijk zakt de temperatuur snel…

Is dat in Vorarlberg bij Montafon en Kleinwalsertal al aan de gang?

gargellen0203

Ja in Gargellen lukt het al op 1400m! Maar verder moet het nog gebeuren hoor qua daling van de sneeuwgrens! Ruud meldt zelfs uit Obertauern op 2000m “graupel”. Een soort hagel-sneeuw dus. Gisteravond heb ik beloofd dat het helemaal goed komt deze week…. qua sneeuwgrens dan. Ook qua zon? En hoe gaat het verder?

11maart

Om te beginnen zijn we evident op weg naar een grand beau situatie! Maar helaas voor diegenen die nu op wintersport zijn pas volgende week. Zie de kaart voor volgende week woensdag. Het is nu echt de zonuurtjes bij elkaar sprokkelen. En het is dan pech als een opklaringszone bijvoorbeeld in de nacht van komende dinsdag op woensdag passeert. Hoewel daarbij gunstig is dat het kwik verder kan zakken natuurlijk. Om te beginnen gaat de sneeuwgrens al vannacht kelderen en zullen we morgenochtend overal al schitterende plaatjes zien.

sneeuwstorm0503

Donderdag begint het rondom Italië te spoken. Roemenië, Bulgarije en de hele Balkan en de Apenijnen kunnen een bak sneeuw verwachten. Tegelijkertijd sneeuwt het uit aan de noordkant van de Alpen met een venijnig koude oostenwind. In de Lage Landen krijgen we dan echt zo’n dag van tegen je baas zeggen dat …. je wat beters te doen hebt.

oostenrijk0603

Vervolgens gaat vrijdag en zaterdag nog een pluk sneeuw tegen Oostenrijk aan gekwakt worden. De Franse Alpen dan al in het mooie weer. Het is nog wat ver weg om te zeggen hoeveel er vrijdag en zaterdag gaat vallen maar dat de sneeuw tot in de laagste dalen valt met dito verkeersproblemen is evident. Houden we in de gaten natuurlijk!

nachtvorst

Zie eens hoe koud het zelfs in de Lage Landen nog eens wordt in de nacht op 6 maart! Verder zie ik voor de Lage Landen geen winterse tendens…

dubbelecijfers

We gaan eerder op weg naar de dubbele cijfers in een fase vanaf 14 maart. Best lekker eigenlijk alhoewel die temperaturen in de Alpen dan niet echt bemoedigd werken. Rond die tijd raken ook de Verenigde Staten de kou helemaal kwijt. Voor hen echt feest want wat zij meemaken momenteel loopt echt de spuigaten uit voor zover die niet bevroren zijn. Toronto beleeft de koudste februarimaand ooit gemeten en dat is sinds 1842! Een gemiddelde temperatuur van -12,6ºC. Reken maar uit hoeveel Hellmann-punten dat zijn. Tot 1 maart gerekend 37 dagen vorst op een rij (en nog niet afgelopen). En gek genoeg beleefde ook Cuba zijn laagste februaritemperatuur ooit: 1ºC. Dat mogen de heren professoren verklaren hoe dat kan met een verdubbeld gehalte aan CO2.

Enne o ja. In het Duitse Hessen is vannacht een tornado gepasseerd! Zie ook hierrr.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.