Vandaag bezochten we een ander skigebied rond Innsbruck, welgenaamd Kühtai. Waar we gister op de flanken boven Innsbruck stonden zochten we vandaag het absolute hooggebergte op. Het dorp al op 2000m dus super sneeuwzeker, we zagen sneeuwmuren van meer dan 2 meter hoog! Toen we die kant op reden zagen we op de snelweg al een file richting het Zillertal staan, niks ten nadele van het Zillertal maar in Kühtai was het alles behalve druk getuigt ook de bovenstaande foto.

Omringd door imposante toppen was ik toch echt wel een beetje onder de indruk, dit skigebiedje met 50km pistes wat veel groter lijkt heeft wat weg van Obertauern. Een bijzonder sportieve sfeer.

Maar na het sportieve gedeelte was er genoeg ruimte voor een drankje met alle wintersportweerman meet & greeters. Het dorpje stelde niet teleur met een heldere avond en een mooi schouwspel van lichtjes.

Maar we hadden geluk hoor, want in een groot gedeelte van de Alpen nam de bewolking vandaag de overhand. Zo dicht tegen de hoofdkam houdt de zon in zo’n situatie nog wat langer vol, morgen hopelijk ook nog wat zon voor onze geluksvogels hier in Innsbruck!

In Zell am See bleef de bewolking vandaag ook nog even weg en hadden ze een formidabel plaatje. Het is wachten tot de eerste het meer oversteekt. Een gekke wswm volger die even de letters “WSWM” op het meer schrijft?

De Franse Alpen merkten al genoeg van de invloed van de oceaan met bewolking en hier en daar wat lichte sneeuw. Vanaf morgen gaat het weer even los!

Los gaan deed het de gehele dag in de Lage Landen met net geen zeer zware windstoot, 97 was de max. Morgen wellicht wel die zeer zware windstoot? De weermodellen geven nog niet toe en blijven sterk uiteenlopend, ze willen over het algemeen niet boven de 90km/u gaan maar ik zou er niet van opkijken als lokaal toch net die 100km wordt aangetikt. Hangt allemaal af van het precieze verloop van het laagje, we gana het zien!

Morgen komt dan aan het eind van de middag na wat südstau met lichte neerslag het front dan uit het noordwesten aan. Korte instense neerslag met een stevige wind, het zal als een plotselinge weersomslag voelen!

De neerslaghoeveelheden zijn bij de 2 grote modellen iets naar beneden bijgesteld. Minimaal hor want nog steeds valt overal die 10cm maar is de 40 even buiten beeld.

Daarmee hebben we flinke tegenstellingen met de hogere resolutie modellen die wel lokaal blauwe puntjes voorspellen. Ik hou het dus op het volgende: Op de toppen lokaal na lange stuwing 50cm en in de dalen overal 10cm. Vanaf nu wordt het nowcasten, laat weten wat jij meemaakt in de Alpen, wind regen sneeuw etc. Alle informatie is nuttig!

Ik zet mijn geld op de Arlberg regio met bijvoorbeeld Kleinwalsertal als 1 van de winnaars. Ze hebben hier een mooie meetlat in de vorm van een sneeuwpop neergezet. Mochten ze de skiparkeerplaats niet schoonmaken zou het onderlichaam van de sneeuwpop denk bijna kunnen verdwijnen. Laten we hem in de gaten houden via deze link!

En hoe verder? De modellen zijn het best wel eens over de komende krappe 10 dagen. Het begin van de voorjaarsvakantie wordt zonnig alleen de temperatuur is nog een onbekende variabele.

Het GFS is aanzienlijk kouder aan de grond dan het Europese model. Het gaat afhankelijk zijn van of er wat kou uit het oosten tot over de Alpen trekt of niet. Blijft het volledige Eurohoog invloed wordt het zelfs warmer dan normaal. Ach hoeveel maakt de temperatuur eigenlijk uit voor je vakantie? De zon alleen al is een geweldig gegeven.

De zon gaat in ieder geval een stuk belangrijker zijn! Geen zorgen voor de latere wintersporters hoor, in veel gebieden ligt zoveel sneeuw dat zelfs een week 15 graden de sneeuw niet laat verdwijnen!

Na de 16e lopen de lijntjes voor de luchtdruk boven de Alpen steeds verder uit elkaar. Onzekerheid neemt toe. Niet zo gek op deze termijn natuurlijk, het is al bijzonder dat we zulke gedetailleerde uitspraken kunnen doen. Een weersverandering is wel waarschijnlijk maar het zal weinig schokkend gaan zo lijkt het nu.

Alleen de Para van het GFS lijkt de depressie-activiteit boven de Alpen even toenemen met de bijbehorende neerslag. Ik hecht er nog niet veel waarde aan maar denk niet dat het Eurohoog een heel lang leven gaat leiden. De voorlopige verwachting voor de eerste krokusweek pas ik dus weinig aan ten opzichte van gisteravond:

 • Zonnig begin van de vakantie!
 • In Oostenrijk lagere temperaturen dan Frankrijk
 • Kleine wwersverandering halverwege de week.
Categorieën: Avondupdate

Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

9 reacties

Hanjo Vd Berg · 9 februari 2019 op 22:25

Okay hier nogmaals dan. Heerlijk geskied vandaag in oneliftwonder Menzenschwand in Zwarte Woud. Ze zijn er nog van die gebiedjes waar je een hele dag van een paar pistes kunt genieten in alle rust. Ik merk dat ik dat steeds meer kan waarderen tov grote massa gebieden. #het echte natuur en wintergevoel

  Hajo · 9 februari 2019 op 22:30

  Mooi omschreven! Ik voel dat ook zo…. mijn favorieten zijn Nordkette en hier vlakbij Kelchsau! In Franse Alpen zijn ook veel mooie kleine gebiedjes.

Evelyne · 9 februari 2019 op 22:44

Feestje voor iedereen die tijdens de 1e krokusweek op 23 feb in Silvretta/Montaigne zit https://oe3.orf.at/m/events/stories/2941753/

Breunis (Nature Trail) · 9 februari 2019 op 23:16

Voor de buitenliefhebbers in de Lage Landen zondag even een droge periode vanaf ca. 11:00 uur.
http://modeles.meteociel.fr/modeles/icon/runs/2019020918/iconeu-1-17-0.png?09-21

  nils · 9 februari 2019 op 23:30

  Dan gaan we onszelf even uitlaten! Een dag binnen kunnen we echt niet aan!!

Evert · 10 februari 2019 op 00:27

Morgen op radio noord verhalen over de winter van 1979 en beelden van 8 tot12 op noordmannen.Van groningen.

Breunis (Nature Trail) · 10 februari 2019 op 02:02

Weer eens een andere ervaring op de top van de Gaislachkogl in Sölden – Ötztal:
https://007elements.soelden.com/home-de

MUDMEN · 10 februari 2019 op 09:04

Wie kan even die sneeuwpop in Kleinwalsertal weer in de benen helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *