ensemble winterkansen ecmwf 01-01

Klik voor grotere grafiek

En daar was ie ineens gisterochtend: een ook voor de Lage Landen winters eindigende hoofdrun van het ECMWF-model. Ab meldde het om 9.53u in de reacties. Ik zat op dat moment nog in het Noorse Hafjell aan het ontbijt om vervolgens in almaar toenemende sneeuwval – ja ook een wintersportweerman heeft wel eens pech – de dakkoffer en de auto vol te stouwen. Met al die sneeuw op de weg werd het nog spannend of we Oslo op tijd zouden bereiken, maar uiteindelijk parkeerden we om 13.45u op de 5e etage van de 15 verdiepingen tellende Colorline Color Fantasy waar ik nu zit te tikken in een koffiebar op etage 7.

De grafiek hierboven is de ECMWF 12u van gisteren en ook die pakte weer winters uit en ook die herinnert qua timing nog sterk aan mijn tweede boude voorspelling die ik zoals aangekondigd morgen ga opgeven of handhaven. Vanochtend zet ook het GFS model een stapje in de winterse richting met een ensemble-gemiddelde dat vanaf 8 januari dik onder gemiddeld ligt. De nieuwe ECMWF (oou) hoofdrun doet weer even niet mee voor de Lage Landen (wel heel mooi weer in de Alpen). Maar we weten allemaal dat het heen en weer slingeren van de modellen normaal is en dat het winterse stokje soms van het ene model aan het andere model wordt doorgegeven. Dankzij het mooie verhaal van Walter die als gastweerman gelukkig ook weer terug is in het team weten we dat er serieuze aanwijzingen zijn voor een trendbreuk.

Dagje zon
De aankomende 8 dagen lijkt er in alle skigebieden de Alpen, in Noorwegen en ook in Tsjechië en Slowakije een bult sneeuw bij te vallen. Ook het Sauerland deelt weer in de feestvreugde. Trentino en Zuid-Tirol trekken deze winter steeds aan het kortste einde maar vanavond en vannacht gaat het ook daar eindelijk eens een of twee decimetertjes sneeuwen! Aan de noordkant ook trouwens, want het is zoals wij dat noemen een sneeuwsandwich. Daar hoop ik morgen mooie plaatjes van te kunnen laten zien als voor een enkel dagje even de zon doorbreekt.

Verkeer komende zaterdag
Surf snel even langs wetter3.de om de opeenvolgende sneeuwgolven zelf allemaal door te nemen op de kaarten voor Niederschlagsstaerke und – form en Schneefallgrenze, Schneedecke. Hier verraad ik alvast dat zaterdagochtend waarschijnlijk droog zal zijn wat erg gunstig is voor de wisseldag. In de nacht op zondag zou het laatste sneeuwfront van de serie kunnen optreden waardoor je zaterdag misschien ook weer niet te laat op pad moet gaan. Toch moet je overwegen om in plaats van zaterdag in de file aan te schuiven, misschien tot een uur of 2 te blijven skiën en dan pas op weg te gaan. Dat voelt voor iedereen anders en ieder moet hier zijn of haar eigen keuzes maken, zeker als er kids bij zijn.

Hieronder de op nieuwjaarsdag via de Sneeuwhoogte App ingezonden sneeuwfoto’s:

[fbphotos id=320628857971326]

Mooi plaatjes weer! Erg bedankt. Blijf ze sturen met de Bizztravel App voor iPhone of Android.

Vanavond laat misschien een update, verder dus heel graag alle commentaren op de binnenkomende modelruns en ensembles in de reacties…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

33 reacties

Gesloten voor reacties.