We beginnen vandaag (31 jan) met een mooie zonnige foto vanaf de Muttereralm bij Mutters, één van de skidorpen van onze partner Innsbruck en zijn vakantiedorpen. Van daaraf een fantastisch uitzicht over de stad Innsbruck met op de achtergrond “die Nordkette“. Zo zonnig als op deze foto zal het aldaar een groot deel van de dag zijn. Het is een pauze tussen het neerslaggebied dat vroeg in de ochtend naar het zuidoosten is weggetrokken en een volgend neerslaggebied dat in de avond zal arriveren. Dit neerslaggebied treft de gehele noordzijde van de Alpen. De grens tussen regen en sneeuw zal pendelen tussen 800 en 1.400 meter. Vervolgens trekt op vrijdag (1 feb) een depressie vanaf het westen Europa binnen. Eenmaal boven midden Europa splitst het systeem zich. Eén kern verplaatst naar Polen, waarbij aan de achterzijde koude lucht naar het zuiden wordt getransporteerd tot boven de Middellandse Zee. Daar ontstaat een 2e kern die zich uitdiept en maandag boven Sicilië aankomt. De 1e depressie zorgt met het frontensysteem en later met “Nordstau” voor een behoorlijk pak sneeuw van vrijdag t/m zaterdag (sneeuwgrens dalend naar de laagste dalen). Vooral de skigebieden in het Zwitserse Wallis krijgen de volle laag. De plaatsen in het Val d’Anniviers kunnen dus hun borst nat maken. Maar ook Livigno krijgt haar deel goed mee. De 2e depressie gaat er zaterdag (2 feb) voor zorgen dat ook de zuidkant van de Alpen nog wat meekrijgt, al is dit een stuk minder dan aan de noordzijde.


Zie op bovenstaande kaart wat de te verwachten hoeveelheden zijn t/m zondagavond. Op zondag (3 feb) sneeuwt het op enkele plaatsen nog wat, het meest aan de noordzijde in Oostenrijk. Maar beste mensen, de mindere sneeuwval is slechts tijdelijk (joepie!). In de nacht van zondag op maandag nadert vanuit het noordwesten een volgend frontensysteem. Eerst het warmtefront, op de voet gevolgd door het koufront. De grens tussen regen en sneeuw gaat weer pendelen tussen 800 en 1.400 meter. Op maandag zorgt dit dus ook weer voor een lichte aanwas van de sneeuwlaag.

Een volgende dump staat vervolgens voor dinsdag (5 feb) op het programma voor de gehele west- en noordzijde van de Alpen (zie kaartje hierboven). Achter een uitdiepende depressie boven Scandinavië wordt met een noordwestelijke stroming een actief frontensysteem aangevoerd met daarachter snel dalende temperaturen. De sneeuwgrens ligt eerst rond 900 à 1.300 meter, maar zakt snel weer tot in de laagste dalen. 
Achter dit front krijgt de noordzijde van het gehele Alpenmassief met een vochtige Nordstau situatie te maken die de sneeuwhoeveelheden substantieel doen toenemen. Zie op bovenstaand kaartje wat de berekende sneeuwtoename is tot donderdagavond laat.

Maar buiten de Alpen krijgen ook de Pyreneeën, Schwarzwald, Bayerischewald en Tsjechië er “van langs”.
Als we naar het noorden gaan kijken, valt wederom op dat Fjord-Norway vanaf maandag/dinsdag er opnieuw een metertje sneeuw bijkrijgt. Ja . . . opnieuw! Dat er hier ’s winters zeer veel sneeuw valt, kun je afleiden op onderstaande foto van mijzelf. Ik was in Voss in aug 2005. Kijk eens naar de lengte van de lantaarnpalen langs deze weg. Dan kun je nu wel begrijpen waarom deze zo hoog zijn. Maart/april is het daar fantastisch om te skiën.

 Dichter bij huis kijken we natuurlijk naar de Wintersport-Arena Sauerland. Vandaag en morgen helaas eerst nog regen, maar vervolgens daalt de temperatuur genoeg om vanaf vrijdagavond boven 500 meter weer sneeuw op te leveren. Ook op zaterdag en zondag valt er af en toe wat lichte sneeuw. Na wat regendruppels/natte sneeuw op maandag gaat het vanaf dinsdag weer af en toe sneeuwen tot in de laagste dalen, waardoor  in de loop van de week een aangroei is te zien van bijna 20 cm. En zoals het er nu voorstaat, volgt daarna nog meer sneeuwplezier. Beide belangrijkste weermodellen, de Amerikaanse en de Europese, zijn het voor komende periode goed met elkaar eens.


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

12 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.