Het is altijd lastig om een weerbericht te maken als er veel onzekerheid in de lucht hangt. Met name omdat de diverse weermodellen op korte termijn heen en weer springen. Niet voor alle delen van Europa, maar met name voor de Lage Landen. De ene keer zien we een knallende warmte berekend worden (GFS 12u van gisteren), de andere keer wordt de echte hitte weer verder naar het oosten berekend. Eén ding is zeker, de komende dagen gaat de temperatuur in de lift, maar voor hoe lang, hoe warm wordt het, hoe heftig wordt het onweer en hoe verder? En de vakantielanden om ons heen? Allemaal vragen waar we een antwoord op gaan zoeken. [dc_slider slider=”18096″ captions=”true”] Het hangt samen met een hoogtelaag, een zogenaamde trog, die achter het lagedrukgebied wat thans over ons land raast, richting Spanje koerst. De diverse modellen zijn het nog steeds niet eens wat de exact positie van dit lagedrukgebied gaat worden, welke koers hij gaat varen, en hoe de luchtdruk verdeeld wordt. Vandaag moeten we afrekenen met diverse buien. Geclusterde buien kunnen dan ook makkelijk een kleine periode met regen veroorzaken. Het noorden van het land heeft meer kans op neerslag dan de zuidelijke helft. Temps tussen 14°C op de Wadden en 20°C in het zuidoosten van het land. De wind is stevig uit het zuidwesten. Morgen neemt de buiigheid af, komt de zon goed tevoorschijn en neemt de wind ook af. Het zal dan ook veel aangenamer zijn. De temperatuur gaat wel iets omhoog morgen, maar niet met sprongen. Maar maandag wordt het knallen. De temperatuur schiet dan omhoog en in het zuiden kan het door een zuidelijk stromingspatroon makkelijk 26-27°C worden en wellicht al hoger. [dc_slider slider=”18106″ captions=”true”] En dinsdag doen we, volgens de GFS pluim, er gewoon nog een schepje bovenop. De tropische 30°C komt dan wel heel dicht in de buurt. Een tropische streling.
En daar schuilt dan ook meteen het gevaar. De warmte kan wel eens afgestraft worden met een flink onweer. Het zuiden van het land en België maken de meeste kans op onweer. Met een CAPE van +2000 Kj en een Lift Index van -6 is daar de kans op heftig weer het grootst. Lang niet zo erg als het enorm hevige onweer wat gisteren voor de Lage Landen berekend werd. In de reactie las ik al dat Nederland het afvoerputje van Europa gaat worden. Dat is in de huidige berekeningen geheel verdwenen. Voor een uitleg van CAPE en Li verwijs ik jullie graag naar dit artikel van Frederic. In de reacties (22.39) leggen Frederic en ik haarfijn uit hoe dat in mekaar steekt. En lekker warm weer de aankomende week zijn we wel een beetje aan toe met z’n allen, toch?? Laten we dan maar snel die koude lente vergeten. Helaas is de warmte wellicht van korte duur. Reeds op woensdag zien we een lagedrukgebied op de Atlantische oceaan die opstoomt richting de Lage landen. Dan doen we weer 2 stappen terug in temperatuur met nu en dan neerslag en wederom een forse wind. Erg onzeker is dat allemaal nog wel, dus even geen aandacht aan besteden en niet aan denken.
Niet alleen in de Lage Landen was de lente veel te koud. Ook in de USA hebben ze de koudste lente sinds 17 jaar achter de rug. De bovenstaande kaart geeft het cijfer aan met de waarde waarin de extremen weergegeven worden. 1 is de koudste winter ooit en 119 de warmste winter. Grappig is dat Californië niet eens zo ver bij de warmste waarneming vandaan zit. Wisconsin daarentegen zit maar 2 punten bij de koudste waarneming ooit vandaan. Tevens zien we dat oostelijk van het midden gewoon een veel te koud gemiddeld heeft. Maine (geheel noordoostelijk) heeft last van het (te) warme water van de Atlantische Oceaan op die hoogte. Helaas komen er nu ook berichten van andere extremen die plaatsvinden aan de andere kant van die grote plas. Gisteren door Frederic terecht aangehaald: de bosbranden in Colorado. Kijk maar eens naar deze slideshow met spectaculaire foto’s. Gelukkig wordt er voor vandaag en morgen regenbuien voorspeld in die regio, dat is dus beter nieuws. Dan is het tornadoseizoen ook nog niet afgelopen, en tot overmaat van ramp heeft het oosten van de USA, met name Florida, alweer de eerste tropische storm te verwerken gehad. En volgens de deskundigen komt daar waarschijnlijk een record druk orkaan seizoen aan. Kijk maar eens op deze kaart van het recordseizoen 2005. Alle letters van het alfabet gebruikt, zodat er met opnieuw is begonnen met het Griekse alfabet. De letters Q -U- X -Y en Z doen niet mee voor namen van Hurricanes. 28 stormen in één seizoen. 7 Mayor Hurricanes, dat wil zeggen hoger dan 3 op de Saffir-Simpson schaal. Als het orkaan seizoen echt op gang is gekomen (vaak september/oktober) dan kom graag met een artikel over orkanen en typhonen.
De vakantie gebieden:
Veel examens zijn achter de rug en binnenkort beginnen de schoolvakanties. Degene die al examen gedaan hebben en hun diploma hebben gehaald kunnen lekker, met of zonder ouders, op vakantie. Laten we eens naar de belangrijke vakantiegebieden kijken.
Spanje en Portugal krijgen dus te maken met het eerder genoemde lagedrukgebied. Het noordwesten van Spanje (Galicië) en het noorden van Portugal zullen in de loop van maandag te maken krijgen met lageren temperaturen en neerslag. Het lagedrukgebied stuwt relatief koele lucht over deze gebieden, maar het zuigt tevens bijzonder warme lucht vanuit de Sahara aan. In het oosten van Spanje, en met name de Balearen gaat de temperatuur de komende dagen flink omhoog. Maar omdat de kern van het laag dichtbij is kan er in de loop van dinsdag een pittige (onweer) bui ontstaan.
Italië krijgt ook te maken met hoge temperaturen. Ook hiervoor geldt dat het lagedrukgebied dat richting Spanje koerst, zeer warme Sahara lucht aanzuigt. Het noordelijk gedeelte van Italië krijgt te maken met temperaturen die dik boven de 30°C liggen. Gebieden als de Toscane en de noordelijke meren (Garda, Maggiore, Como, Iseo en Hydro) woorden uitgesproken warm. Ook hier is een onweersbui in de loop van dinsdag niet geheel uitgesloten. Met name de Alpenrand is gevoelig voor flinke onweerskansen.
Griekenland en Turkije zien er stabiel uit. Daar zit de zomer stevig in het zadel. De temperaturen liggen niet eens zo hoog las in Italië. Pas aan het einde van de week wordt daar de grootste hitte verwacht omdat het gebied met hele hete lucht zich per dag een stukje naar het oosten verplaatst. Aan het begin van de week is het gewoon lekker met 25°C, maar dat loopt dus op naarmate de week vordert. Neerslag?? Dat kennen ze daar niet in deze periode van het jaar.
Frankrijk is een lastig verhaal. De westkant kan rekenen op neerslag en gematigde temperaturen, terwijl het oosten van Frankrijk ook profiteert van de aangezogen hitte uit Afrika. Wel hebben we daar te maken met een bergketen, genaamd de Alpen. Doordat de atmosfeer licht onstabiel is en er stuwing op kan treden tegen de Franse Alpen, kan ook daar in de loop van dinsdag een flinke onweersbui ontstaan.
De Alpen en Duitsland worden wel tropisch. Vanaf maandag schieten ook daar de temperaturen pijlsnel omhoog. Rond Berlijn kan het op dinsdag wel eens 36° C worden. Wel zal deze hitte afgestraft worden met heel heftig onweer. En juist wederom in het gebied waar al zoveel neerslag is gevallen. De diverse media zullen daar ongetwijfeld weer over gaan berichten de komende dagen.
Graag sluit ik af met deze satellietfoto van vanmorgen. De band met neerslag die vandaag over ons land trekt is duidelijk te zien. Even doorbijten allemaal en vanaf vanmiddag wordt het echt beter. Fijn weekend.
73 reacties
Reacties zijn gesloten.