Ik stel me voor dat het zo ging:
Twee bewoners van het dorp Pec pod Snezkou gaan op studiereis naar de Alpen. Ped pod Snezkou betekent ‘Pec onderaan de sneeuwkop’ en is een bergdorpje gelegen aan de voet van de hoogste berg van Tsjechië. De twee vrienden uit Pec gaan op onderzoek in alle skigebieden van Oostenrijk, Frankrijk en Italië. Ze aanschouwen het wintersporttafereel, interviewen de gasten, lezen de blijheid van hun gezichten. Ze spreken met gezinnetjes, profs, stoere stunters en actieve liefhebbers op leeftijd. Terug in Tsjechië gaan ze met al hun ervaringen, aantekeningen, skioordarchitecten, hun suikeroom en een flinke pot bier rond de tafel zitten en bedenken ze…. SkiResort Cerna Hora – Pec!

3. SkiResort ČERNÁ HORA - PEC _Hofmanky Express

Onze Tsjechische vrienden uit Pec zijn opgegroeid in het bergdorp aan de voet van hun geliefde Snezka (sneeuwkop), dus al hun hele leven bekend met wintersport. In hun jeugd zijn ze de zwarte berg (Cerna Hora) weleens opgeklommen om aan de andere kant naar beneden te skiën naar hun liefje in Janske Lazne. Ook kan het gebied in het Reuzengebergte, vlakbij de grens met Polen, al ruim een halve eeuw rekenen op toeristen.

SkiResort ČERNÁ HORA - PEC 2015_16_16_Top Speed

Het dorpje ontstond in de 16e eeuw als mijndorp en werd later ook bevolkt door bosbouwers en schapenhoeders. De eerste toeristen sliepen op de hooizolder, maar al snel ontdekten de Tsjechen dat bezoekers liever in een fijn chalet of hotel slapen. Onze Tsjechische kamaradi (vrienden) zijn dus bekend met wintersport, toeristische activiteiten, fijne chaletjes en fraaie berghotelletjes (met lekker en goedkoop eten en drinken) en zitten nu om de tafel om al deze ingrediënten te combineren met hun ervaringen in de Alpen en zo tot een briljant plan te komen.

2. SkiResort ČERNÁ HORA - PEC _Hofmanky Express

Wat hebben ze geleerd in de Alpen? Wintersporters willen besneeuwde bergen met pistes (check), een mooie slaapplek (check), avondvermaak zoals bobsleeën, wellness of nachtskiën (check) en lekker eten en drinken (check – en ook nog eens heel goedkoop!). Verder willen ze graag snelle liften (hmm hebben we er een paar van), een tocht kunnen maken (ook als je niet alle paadjes en busverbindingen naar alle ex-liefjes in de omliggende bergdorpen kent) en zichzelf kunnen blijven uitdagen op de piste (iets met mogelijkheid tot actie en plezier).

Aan tafel met de suikeroom kwam dus het volgende wensenlijstje naar voren: snellere liften, de mogelijkheid om een tour te kunnen maken en een ‘funline’ met hobbels, hindernissen en andere pretbezorgers. De suikeroom is de beroerdste niet, klapt wat miljoenen op tafel, zoekt de professionals bij elkaar om de wensen te realiseren en TADA! SkiResort Cerna Hora – Pec is een feit!

Cerna_Hora-Pec-2013-sitour

skitour_mapa

Wat kan je er allemaal dan? Nou inderdaad, een tocht maken langs vijf verschillende skigebieden. Met één skipas. Met stukken lift (nieuw, snel, verwarmd), stukken skiën, stukjes bus en – mijn favoriet – met een snowcat. Een wat? Een snowcat! Een pistebullytreintje voor volwassenen. Crossen over de besneeuwde bospaden. En voor iedereen dus (niet alleen voor geblesseerden en pechvogels)!

SkiResort ČERNÁ HORA - PEC 2015_16_1_rolby SkiTour

Zoek je de uitdaging niet in verre trips en dagtochten maar in het perfectioneren van je kunsten en stunts? Dan biedt de funline uitkomst. De hele dag door, zo vaak je kan, op verschillende manieren over hobbels, golven en hindernisjes en zelfs door een tunnel van 8 meter!

funline_full_2_large

Oja, onze vrienden hadden ook bedacht dat het wel leuk zou zijn als ze dan meteen het grootste gebied van Tsjechië zouden worden. Even de concurrenten checken: 40,5 km in het iets westelijker gelegen SkiRegion met de dorpen Harrachov en Rokytnice. Dan doen wij 41 km piste. Oké oom? Oké! Dus: 41 km piste waarvan 30km met sneeuwkanonnen, 43% blauw, 54% rood en 3% zwart.

12. SkiResort ČERNÁ HORA - PEC _Hofmanky Express - kopie

Bedankt vrienden en suikeroom! Voor de slimme oplossingen en het complete skigebied dat jullie hebben neergezet. En ook voor alles wat er al was natuurlijk: de hoogste berg met prachtig uitzicht over Tsjechië en Polen, de ideale omstandigheden voor beginners en gezinnen, het lekkere en goedkope eten en drinken (pivo!) en de gastvrijheid van de Tsjechen. Tot de volgende keer!

SkiResort ČERNÁ HORA - PEC 2015_16_5


Floor

's Zomers campingbaas in Tsjechië, 's winters snowboardleraar, trainer en schrijver van vrolijke verhaaltjes over evenementen en vakantieavonturen. Na een tijdje als freelance trainer en tekstschrijver te hebben gewerkt was het in 2014 tijd voor een nieuw avontuur: een camping aan de voet van het Reuzengebergte. In de zomer adviseer ik kampeerders over mooie bergtochten, bak ik pizza's in de zelfgekleide oven en ben ik chef kampvuur. Ook boen ik plees, bouw ik speeltoestellen en maai ik het gras. Als een heuse campingbaas. In de winter pendel ik heen en weer tussen fraaie wintersportparadijsjes en mijn thuisbasis in Utrecht. Van jongs af aan ben ik geboeid door bergen en alle mogelijke buitensporten. Altijd op zoek naar actie, avontuur en gezelligheid! Ik heb geografie gestudeerd en me daarna verder ontwikkeld op het gebied van trainingen, communicatie en publiciteit. Door leuke recreatieve activiteiten te belichten hoop ik mensen te enthousiasmeren en activeren. Hup! Op avontuur!

4 reacties

Gesloten voor reacties.