schmitten1004-a

Deksels. Wat een pannendeksels die ski’s van die gast zeg? Vanmiddag een feest om mee door de pap te surfen. Maar vanochtend kun je toch beter de racecarvertjes aan op de Schmittenhöhe van Zell an See. Want het is weer echt puur voorjaarsskiën momenteel. Hier dan ook de obligate link naar mijn “gezaghebbende” artikel uit 2012: Hoe maak ik van voorjaarsskiën of bikiniski een droom?

schmitten1004-b

Is het niet echt fantastisch zo? De Schüttdorf dalafdaling. Die jongen van bovenaan zie je nu beneden als stipje. Ben je dan niet echt koning te rijk. Zeker ook wetende dat als je naar huis rijd de zomer voor de deur staat? Ik vind het echt echt echt de allerbeste tip om juist die aller aller allerlaatste dagen van het seizoen nog even naar de Alpen te kachelen. Mijn smoes om het zaterdag niet te doen? De wind is zaterdag soarbaar aan het strand en ik heb gisteren een nieuw (tweedehands) paragliding scherm weten te bemachtigen. Wat is jouw smoes? Heb je er geen? Reis dan bijvoorbeeld af naar de Wedelfinale in de Zillertal Arena (gratis skipas in Lederhose of Dirndl).

obertauern1004

Of kijk een weekeinde verder en doe Obertauern in combinatie met de kans daar een BMW te winnen! Bovenstaande webcamplaat is écht van vanochtend. En je kunt er zelfs tot het eerste meiweekeinde vooruit.

250livigno

Ook topt het eerste meiweekeinde open: Livigno! Met nu nog ruim meer dan 2 meter sneeuw op de berg…

oekraine0704

We maken nog even melding van de storm in Oekraïne. Terwijl het op de Balkan, in Griekenland en Turkije onophoudelijk sneeuwde richtte in Oekraïne een storm grote schade aan. Het thermische potentieel van de Zwarte Zee heeft er alles mee te maken.

temps1004

De Lage Landen en Duitsland vandaag. Wij moeten de 20ºC gaan halen en Duitsland gaat zelfs voor de 25ºC wordt overal gehyped. Ik moet het nog zien.

Schermafdruk 2015-04-10 09.58.25

Het zal hesu wel warm worden hoor. Mijn beeld is vertekend vanochtend omdat ik in Krommenie precies in een plukje mist zit. Dat zie je ook terug in de temperaturen die hier aan de kust op 5ºC blijven steken (zie kaart). Gefeliciteerd als jij wel al in het zonnetje zit. Maar nee: 25ºC in Duitsland berekent geen enkel model vanochtend.

ens1004

Dit is het ensemble voor Nederland. Het Amerikaanse model doet stoer met een warme uitbijter met veel regen trouwens op 19-21 april. De tendens is toch gewoon koud. Met waarden rond de 10ºC eind april. Brrrr. Geniet dus maar even van de twee warmere momentjes vandaag en morgen (morgen ook met wat regen trouwens) en dan na het weekeinde weer. De Rotterdam Marathon kan fantastisch worden. Zelfs de winddreiging waar Leo gisteravond over schreef is weg in de nieuwe berekeningen. Leo zal er vanavond weer zijn licht op schijnen.

vrijdagregen

Terug naar de Alpen. Want hoe wordt het aankomende week als je dus vandaag of morgen gaat rijden. Even heel simpel gezegd: zaterdag regenbuitjes. Zondag en maandagochtend aardig zonnig. Maandagmiddag aan de noordkant weer regenbuien. In de avond en vooral in nacht op dinsdag zakt de sneeuwgrens naar 1000m. Dinsdag en woensdag en donderdag dan weer erg mooi en warm. Vrijdag schuift vanuit het westen regen binnen en zaterdag wordt dan weer een regendag in de Alpen (en dus een goede reisdag).

sneeuwdump

Afsluitend de meteofiction voor eind april: weer een kouder weerbeeld met mogelijk zelfs een nieuwe dump vanuit het noordwesten. Daar kun je dan maar ook beter bij geweest zijn. Ik herhaal dus de vraag: wat is jouw smoes om niet te gaan? Financiën tellen mee als smoes. Soms denk ik: zouden we niet moeten crowdfunden dat als iemand zegt “OK ik heb 3 dagen tijd” dat dan een clubje andere volgers van deze website zegt “OK wij dragen 50% van de kosten”. Stel zo’n korte trip kost inclusief benzine en skipas voor 1 persoon 500 euro. Dan zouden bijvoorbeeld 10 mensen ieder 25 euro moeten willen betalen om straks mee te kunnen genieten van een mooi verhaal van iemand die meer tijd heeft dan die “vrijwilliger”. Leuk idee? Shoot!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

16 reacties

Gesloten voor reacties.