Als we naar het bovenstaande webcambeeld uit Isola 2000 in de Franse Zuidalpen kijken zien we twee dingen. Het eerste is dat de basis daar nog gewoon prima is, maar toch zijn tekenen van oude sneeuw her en der zichtbaar. Zoals al eerder vermeld gaat daar de komende dagen verandering in komen. Over twee dagen kan hier namelijk een meter verse poeder liggen, zelfs in het dorp. Maar nu eerst nog een dag zonneschijn, net als in de overige Alpengebieden overigens.

 
De depressie die voor deze neerslag in de Franse Zuidalpen en later de overige Zuidkant gaat zorgen zien we op dit moment aan land gaan boven Portugal. Hoewel het lijkt alsof het front de gehele Alpen gaat meenemen is dit niet helemaal het geval. De grote plensbuien blijven voor de Zuidelijke regionen. De Alpen noordkant blijft grotendeels droog en kan onder de föhn zelfs van tijd tot tijd zonnig zijn. De vorstgrens stijgt uiteindelijk overal tot 2000m en hoger. Deze plensbuien voor de zuidkant houden aan tot in het komende weekeinde. Balen dus voor de vakantiegangers in de lager gelegen gebieden aan de Zuidkant. Boven de 2000m zal er echter genoeg (natte)poeder te vinden zijn. Een schrale troost misschien, maar het is iets.

 
Het kantelpunt voor het weerbeeld in Europa ligt net als gisteren nog rond 11 maart. In de huidige berekeningen van het Amerikaanse model zien we niet meer het kanon van hogedruk boven Scandinavië. Daarvoor in de plaats is een enorme rug van hogedruk vanuit Groenland gekomen die samen met depressies boven Oost-Europa alsnog zorgt voor een sterke noordelijke stroming waardoor ijskoude lucht kan afzakken richting het zuiden. Ik ga er zelf geen officiële boude voorspelling van maken maar de week beginnende op 11 maart gaat een zeer sneeuwrijke en koude worden voor een groot deel van Centraal- en Oost-Europa inclusief de Noordkant van de Alpen. 
 
Hoewel het er op dit moment nog op en top uitziet in de Wintersport Arena Sauerland, gaan ze het hier komende week wel even zwaar krijgen. Gelukkig blijft neerslag ze gespaard. Ik heb daarom ook goede hoop dat ze de liften minstens tot eind maart open kunnen gaan houden. En dan mogen ze in het Sauerland toch echt spreken van een gigantisch goed seizoen. 

 

Categorieën: AlpenweerSneeuw

Finn

Finn Brouwers (23 jaar) reageerde veelvuldig op Hajo's vorige platform toen hij als 17-jarige snowboarder op het VWO zat. Hajo viel op hoe veel kijk hij op meteorologie had. Hajo en Finn spraken af en Finn werd vaste invalkracht. Finn startte een studie tot beroepsvlieger aan de KLS en had steeds minder tijd. Inmiddels is Finn ruim een jaar afgestudeerd en vliegt hij vanaf Schiphol naar vakantiebestemmingen binnen en buiten Europa. Daarnaast vind je Finn nog altijd op WSWM om Hajo bij te staan tijdens de drukke momenten in het winterseizoen!

41 reacties

Gesloten voor reacties.