De zon doet nog een laatste groet aan de imposante pieken van de Dolomieten voordat deze onder een dik pak sneeuw verdwijnen. Naja verdwijnen zullen de pieken van meer dan 3000m niet zo snel maar je snapt wat ik bedoel.

Aan de noordkant boven Kleinwalsertal een stralende dag met zon in overvloed. Ik ga zeker even de pistes van Skiwelt op!

Dit is een archiefbeeld uit Oostenrijk van de mooie webcam boven Berchtesgaden in het uiterste oosten van de Alpen. Mooie plaat heh.

Tja zitten er toch nog nadelen aan al die sneeuw. Meer dan dit beeld krijgen we niet van deze webcam.

De Franse Alpen komen even op adem na wederom sneeuwval tot in de laagste dalen zoals hier in Grand Bornand op 1000m hoogte. Hier zullen ze wel wat regen tegemoet zien vanaf morgen.

Ja onder de 1500m gaat het even plenzen morgen, zal geen prettige dag worden. Zorg dus dat je iets later aankomt die dag zodat je weinig mee krijgt van de regen. Als je naar hoge dorpen als Tignes of Val Thorens rijdt, hou dan rekening met sneeuwkettingen! Gelukkig krijgen we dan op zondag de koude aftopper waardoor toch alles weer wit zal zijn tijdens de vakantieweek.

Voor de pure zuidkant nog altijd enorme accumulaties, 50 tot 130cm sneeuw. In Val Gardena valt tussen de 60 en 80cm in zo’n 24 uur. Dat moet extreem worden. Een sneeuwgrens variërend van west naar oost van 1000 tot 1500m.

Duidelijk te zien die sterke sudföhn met dan aan de noordkant warmte. Let op wat er zondag gebeurt, direct gaan we weer naar nordföhn…

Ja, het bijzondere dit weekend gebeurt op het moment dat de depressie naar het noordoosten weg gaat trekken. Zo wordt er kou uit het noordwesten aangetrokken (blauwe pijl) en neerslag uit de zuiden om de hoofdkam heen verplaatst (zwarte pijl). Een puik stukje weerpret voor de noordkant van de Alpen. Want daar krijgen ze na het föhn weekend met zo nu en dan regen dan weer een verse laag sneeuw! EC komt met 15 centimeter bij een superlage sneeuwgrens, GFS zelfs met een krappe 30cm. Met zulke droge koude sneeuw lopen de centimeters vaak snel op dus ben benieuwd!

De grafiek voor het thuisfront hier laat het zien: föhn met wat regen, sneeuw op zondag en de rest van de week stralend weer! Ik teken ervoor want mijn vriendin komt langs en die wil ik na de domper van zaterdag natuurlijk een perfect vervolg van de week geven.

Maar dat zonnige feestje is zo zeker nog niet, op 5 dagen vooruit kiezen de modellen namelijk al een andere koers. Het EC laat een klein laagje voor de hoge druk impuls langs kruisen waardoor de hoge druk gedwongen wat noordelijker moet. Wat sneeuw en bewolking dan voor de noordkant op dinsdag en woensdag. Maar wel de opbouw van een scand… Daar zo meer over in het LL bericht 😉

Het GFS geeft weinig waarde aan dit laagje en laat dit dus geen bellemering zijn voor de hoge druk uit het westen. Het hoog boven Polen wordt versterkt waardoor de Alpen inderdaad een zonnige week krijgen. Duim voor wat jij wilt!

In beide gevallen blijft het fris of zelfs koud in de Alpen, zie hier het ensemble voor de centrale Alpen. Vooralsnog geen warme hoge druk situaties of extreme föhn dagen waardoor de voorjaarsgangers zenuwachtig worden. Wat een topseizoen! Stay tuned voor de LL update waar ik nu direct mee aan de slag ga!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

24 reacties

Gesloten voor reacties.