Ik zal proberen dit weerbericht geheel te schrijven zonder het noemen van de naam van een bepaald berghotel haha. Hier stormt en sneeuwt het al de hele nacht en het is de vraag of ik zo met de lift naar beneden kan om één van de kinderen nog in Innsbruck te gaan ophalen. Dat wordt sowieso een expeditie want we moeten voor kwart over vier hier weer beneden aan de lift staan en daarbij moet ik 2x over de Pass Thurn. Die was de laatste keer dat ik het checkte 1274m hoog. Daarmee zit ik vanmiddag zeker in de sneeuw en vanochtend hoop ik – ja excuseer me – nog in de klaterregen.

Waar het ook sneeuwt al vanochtend is in Loser op 850m in Stiermarken. De lokale pistenchef tipte me vanochtend met een kerstgroet. En de webcam laat het zien: hier is de regen al over gegaan in sneeuw en kan er nog leuk wat vallen vandaag. Ja we hebben toch wel een leuk setje partners ook qua geografische verspreiding.

Tja en dan moeten we ook Zell am See Kaprun laten zien waar het vermoedelijk net als bij mij thuis flink regent. De pistes aan de overkant lijken te houden, zeker als er in het staartje hier nog 10cm gaat vallen. Dat zou welkom zijn natuurlijk. En de prognose is wel zo. 60 tot 120mm neerslag komt er en dan zakt de sneeuwgrens lokaal zelfs naar 400m. Er wordt heuse wateroverlast verwacht. Dat nog in droogtejaar 2018. De rivierstanden schieten omhoog.

Hierboven het front in volle glorie. Heel vreemd eigenlijk maar wel eerder voorgekomen: een warmtefront uit het westen verandert door de druk uit het noorden in een koufront. De warme sector zit tussen de poten van de depressie. Die warmte schiet nu richting IJsland. Hou ook Moskou in de gaten vandaag. Mooie sneeuw hoor!

Dan blijven de modellen op een best leuke koers. Zie bijvoorbeeld deze meteofiction voor 4 januari. Jorne heeft gisterochtend heel mooi uitgelegd hoe een arctische uitbraak mogelijk kan worden vanuit een flink uitdiepende depressie. Lees dat nog even als je het gemist hebt.

Jorne zag ook in de meteofiction dagenlange sneeuwval in de Alpen tot in de lagere dalen. Dat beeld wordt door de ochtendrun van het Amerikaanse model bevestigd. Verschillende lijntjes doen leuke dingen en de hoofdrun doet er nog een schep bovenop. Het ensemblegemiddelde pakt droog uit. Nou voor de komende dagen weten we dat al – die prognose gaat uitgekomen. Schitterend weer in de Alpen. Echt schitterend.

Eén dingetje. Er gaan doden vallen. Dat is een andere harde maar realistische manier om het extreme lawinegevaar aan te duiden. Ik wilde eindelijk eens een skitoer doen hier in niet nader te noemen hotel met de huisberggids Fritz Stadler. Hij is 77 en heeft een ongelofelijk bak ervaring. Ik ben zeer benieuwd hoe hij met de omstandigheden omgaat en hou jullie op de hoogte. Ouders van jeugd: toom ze in…. druk ze op het hart absoluut niet buiten de piste te skiën de komende dagen aan de Oostenrijkse noordkant. In de Franse Alpen is zeker ook verhoogd gevaar. Maar daar heeft het binden van de sneeuwlagen een klein voorsprongetje nu.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

111 reacties

Gesloten voor reacties.