Ik ontmoette vandaag voor het eerst niemand minder dan oppersneeuwschepper Stefan Kaptein. Hij had oliebollen gebakken las ik in de reacties. Daar moest ik dus heen met Micky. En ze waren lekker! Niet te filmen. En wat een gave hut heeft hij. Eerst tientallen jaren op de staplek van zijn ouders en nu recent de sprong naar de overkant. Maar de tuin is zo volgebouwd dat er weinig te scheppen overblijft. Stefan Kaptein dus ontmaskerd als opschepper?

Nee… hier hadden we niet van terug. Terwijl wij aan de oliebollen zaten hoorden we buiten de motor brullen van een heuse caterpillar…. Stefan helemaal in zijn element. En daarna over nog van alles en nog wat gekletst. Eric was er ook. Echte skifanaten en Oostenrijk liefhebbers. En die hele camping staat dus vol met Nederlanders. Allemaal mooie auto’s bij allerlei vormen van staplek.

Op de terugweg liet Eric ons nog even zijn camper zien. Nee stoppen met de gekkigheid… je ziet een Duits nummerbord. Snel door met de weerkaarten…

Waar ik een beetje op wil wijzen nog op de valreep van 2018 is het vreemde patroon van voortdurende kou in Turkije en ook elders rond de Zwarte Zee. Hierboven komende zaterdag en dan zie dat de Alpen meeliften op die kou en dat dat zelfs doorloopt naar Spanje. Niks nada voor de Lage Landen.

Vier dagen later dit. Turkije duikt nog dieper de kou in. Idem de hele Balkan. De Alpen liften weer mee…

En dan in de avondrun van het Amerikaanse model dit voor 16 januari. Zelfs in Moskou dooi maar …. Turkije wintert moederziel alleen door.

Natte zooi daar in die hoek ook. Bakken regen op de stranden. Georgië komt om in de sneeuw zoals alleen Oostenrijk…. haha kunnen we trots zeggen…

Maar zeg nu zelf: is dit de ideale skiweek? Welgeteld één dag zon? En vanavond bijvoorbeeld regen na de sneeuw. Zie het kwik morgen nog eens oplopen. De mazzel is dat de nieuwe kou in de nacht op woensdag binnenloopt. Zo blijft de regen beperkt tot een minimum en zal het snel overal sneeuwen? Overal?

Nee, er zijn twee dorpjes die nog dapper weerstand bieden tegen de nieuwe sneeuwtijd. Het zijn de dorpjes Pisdorf en Kagroen. Bovenstaande foto is van Valentijn die net in dat Grünloch is gaan wonen. Zijn ouders zitten wat hoger op de berg boven het vliegveld van Zell am See Kaprun en hebben wel al mooie sneeuw. Gekkigheid natuurlijk…. maar het blijkt inderdaad een hoek waar de regen zich soms wat langer handhaaft….

Maar niet voor lang… ook deze dorpen hebben in het weekeinde een halve meter poeder. Noordstuwing zoals noordstuwing bedoeld is. Zaterdag wordt dramatisch…. daar gaan we de eerste Renault Kadjar Wintersport Verkeersalert aan wijden. Ik breng m’n dochter zondag terug naar Nederland. Tja wat moeten we zeggen… de meeste mensen moeten zaterdag hun hotel uit…. we gaan er nog dieper op focussen en komen dan met een advies.

Wel nog even de kanttekening dat het nieuwste hoofdrun van het Amerikaanse model voor mijn omgeving in Oostenrijk een belachelijke uitschieter is weer. Qua temperaturen dan… op zich qua weerpatronen is het wel ok.

Europees en Amerikaans model zijn het zelfs roerend eens voor 10 januari. Herhaling van zetten: Oostenrijkse noordkant in de sneeuw. Rest van de Alpen zon. En de Lage Landen – dat is ook wat waard – weer bij de kern van het hoog. Net als vannacht. Thuis in Nederland of Vlaanderen moet het met de jaarwisseling aangenaam zijn buiten. Harde westenwind zorgt ervoor dat er geen mist zal zijn. Het KNMI meldt kans op motregen.

Morgenochtend dan guur in Nederland met de regen uit het front dat vanaf de nacht op woensdag tegen de Alpen klapt. Nee… morgen moet je echt in de Alpen zijn. Stap na een glas champagne in de auto en sta morgenochtend op de ski’s…. dan kan jouw 2019 niet meer stuk…. dan insneeuwen en je werkgever bellen…. oh nee…. daar ben ik al eens voor op mijn vingers getikt door werkgevers onder mijn volgers….. nou zie maar…. maak er op jouw manier een feest van…. al was het door morgen te dansen in de regen…

PS Micky en ik vieren de jaarwisseling bij Glennie’s in Niederau in de Wildschönau. Een mooie vriendschap heb ik hier met Arthur en Esther Ross en Micky is dikke mik met hun dochter Roos. Meer over deze fijne gezellige culinaire plek onder an de piste hierrr. Ben je toevallig in Niederau? Dan gaan we op de foto toch?


Hajo

Hajo Smit is wintersport- en sneeuwgoeroe en bovenal de nationale wintersportweerman. Op deze blog vind je tijdens de wintermaanden dagelijks nieuwe berichten!

26 reacties

Gesloten voor reacties.