Ik heb het niet zo op mijn skihelm. Niet alleen the day after als ik niet meer zo fris in m’n hoofd ben na een té gezellige avond in de aprèsskibar, maar in het algemeen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal pro helm op de piste. Dat skiën soms zelfs gevaarlijker kan zijn dan Formule 1, dat heeft Michael Schumacher ons natuurlijk laten zien. Ik ski geen meter zonder helm, maar ik blijf ook op de ski’s een echte ijdeltuit. Een skihelm staat me gewoon niet en ik durf eerlijk toe te geven dat ik daar van baal. Niet iedereen komt ermee weg en daar ben ik er één van. Het werkt net als een strakke jurk of een snor: het is gewoon niet voor iedereen weggelegd.

champignon op ski's foto 2 witte helm

Toen ik nog niet zo heel veel gaf om m’n ‘skigear’.

Hoe kun je me zo nog serieus nemen?

Ik begon een aantal jaar geleden (2011) met een bescheiden witte toen ik m’n anwärtercursus (voor de skijuffendiploma) deed. Een flutding van een paar tientjes waardoor ik net een van de karakters uit een Super Mario-spel was. Toad, je kent ‘m wel, de dienaar van Princess Peaches. Ik leek er als twee druppels water op. Met enige gene droeg ik ‘m tijdens de skicursus. De witte helm – de broer van Toad.

M'n lang verloren tweelingbroer.

M’n lang verloren tweelingbroer.

De gondel naar de Kitzsteinhorn in Kaprun doet er een dik kwartier over om je naar de skihemel te brengen. Dat is een héle lange tijd als je je constant afvraagt hoe iemand je zo nog serieus gaat nemen als skileraar. Van m’n eerste skilerarensalaris kocht ik een nieuwe helm. Nee, geen onopvallend exemplaar, maar een knalroze van het hippe, Zweedse merk POC. Hoewel ik nog steeds geen helmhoofd heb, kan ik deze tenminste wel matchen met m’n lipstick. Oke, dat is een grapje (sort of). Dat hij matcht met m’n roze Roxy ski’s dat is een true story. De witte helm ging naar mijn moeder, die van mij niet meer zonder helm mag skiën – meestal is het andersom. Ik was van de paddenstoel af! Dacht ik…

champignon op ski's

Eeuwig een champignon op ski’s.

En bedankt …

Totdat m’n vriend me tijdens de skivakantie – in het bijzijn van zijn volledige familie – liefdevol omdoopte tot champignon, omdat hij me daar wel erg veel op vond lijken met helm op. Het gevolg? Ik werd weer paddenstoel. Ik geef het op. Ik kom er nooit meer vanaf. Ik ben de champignon op ski’s. Wel een hele snelle gelukkig, dus het zal niet veel skiërs en boarders opvallen dat er een champignon voorbijflitst.

Ik ben wel nieuwsgierig…. Draag jij braaf een helm?

 

Ps. lees ook hoe ik meedeed aan een rete-spannende skiwedstrijd waarin ik vreselijk slecht was.

1. Een duivelse skirace, de voorpret is begonnen
2. Duim voor me, want morgen doe ik mee aan de Inferno Rennen
3. Inferno Rennen in Mürren: afschuwelijk en geweldig tegelijk
4. Inferno the day after: zou Pippa Middleton ook zo’n spierpijn hebben als ik?


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

43 reacties

Gesloten voor reacties.