Ik heb het niet zo op mijn skihelm. Niet alleen the day after als ik niet meer zo fris in m’n hoofd ben na een té gezellige avond in de aprèsskibar, maar in het algemeen. Begrijp me niet verkeerd, ik ben helemaal pro helm op de piste. Dat skiën soms zelfs gevaarlijker kan zijn dan Formule 1, dat heeft Michael Schumacher ons natuurlijk laten zien. Ik ski geen meter zonder helm, maar ik blijf ook op de ski’s een echte ijdeltuit. Een skihelm staat me gewoon niet en ik durf eerlijk toe te geven dat ik daar van baal. Niet iedereen komt ermee weg en daar ben ik er één van. Het werkt net als een strakke jurk of een snor: het is gewoon niet voor iedereen weggelegd.

champignon op ski's foto 2 witte helm

Toen ik nog niet zo heel veel gaf om m’n ‘skigear’.

Hoe kun je me zo nog serieus nemen?

Ik begon een aantal jaar geleden (2011) met een bescheiden witte toen ik m’n anwärtercursus (voor de skijuffendiploma) deed. Een flutding van een paar tientjes waardoor ik net een van de karakters uit een Super Mario-spel was. Toad, je kent ‘m wel, de dienaar van Princess Peaches. Ik leek er als twee druppels water op. Met enige gene droeg ik ‘m tijdens de skicursus. De witte helm – de broer van Toad.

M'n lang verloren tweelingbroer.

M’n lang verloren tweelingbroer.

De gondel naar de Kitzsteinhorn in Kaprun doet er een dik kwartier over om je naar de skihemel te brengen. Dat is een héle lange tijd als je je constant afvraagt hoe iemand je zo nog serieus gaat nemen als skileraar. Van m’n eerste skilerarensalaris kocht ik een nieuwe helm. Nee, geen onopvallend exemplaar, maar een knalroze van het hippe, Zweedse merk POC. Hoewel ik nog steeds geen helmhoofd heb, kan ik deze tenminste wel matchen met m’n lipstick. Oke, dat is een grapje (sort of). Dat hij matcht met m’n roze Roxy ski’s dat is een true story. De witte helm ging naar mijn moeder, die van mij niet meer zonder helm mag skiën – meestal is het andersom. Ik was van de paddenstoel af! Dacht ik…

champignon op ski's

Eeuwig een champignon op ski’s.

En bedankt …

Totdat m’n vriend me tijdens de skivakantie – in het bijzijn van zijn volledige familie – liefdevol omdoopte tot champignon, omdat hij me daar wel erg veel op vond lijken met helm op. Het gevolg? Ik werd weer paddenstoel. Ik geef het op. Ik kom er nooit meer vanaf. Ik ben de champignon op ski’s. Wel een hele snelle gelukkig, dus het zal niet veel skiërs en boarders opvallen dat er een champignon voorbijflitst.

Ik ben wel nieuwsgierig…. Draag jij braaf een helm?

 

Ps. lees ook hoe ik meedeed aan een rete-spannende skiwedstrijd waarin ik vreselijk slecht was.

1. Een duivelse skirace, de voorpret is begonnen
2. Duim voor me, want morgen doe ik mee aan de Inferno Rennen
3. Inferno Rennen in Mürren: afschuwelijk en geweldig tegelijk
4. Inferno the day after: zou Pippa Middleton ook zo’n spierpijn hebben als ik?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

43 reacties

Gesloten voor reacties.