De foto is niet genomen ergens eind maart of ergens in een zuidelijk vakantieoord maar gewoon afgelopen middag 26 februari in een achtertuintje in Rotterdam. Bizar toch? Op de foto ook het gras dat te lang is. Daarover straks meer.

Saas Almagell_Jeroen de Slegte

Eerst eens zien hoe het in de Alpen is en wordt. Hajo schreef er vanmorgen al over: vanuit het westen een heel ander beeld dan het Grand Beau van de afgelopen dagen. Deze foto die Jeroen de Slegte vanmorgen met de Bizztravel App instuurde laat het al mooi zien. Vanuit Saas Algamell (Wallis, Zuidwestelijk Zwitserland, de geboorteplaats van Pirmin Zurbriggen).

 La Croisette Feb. 26 16.38

Verder konden we op de webcams zien dat het in de loop van de dag ook steeds harder begon te sneeuwen in Les Menuires. Dit is La Croisette. Het zag er op de bewegende beelden gezellig uit hoor!

1973405_647419278629254_367726556_o

En wat te denken van deze! Val Gardena hedenmiddag. “Coriandoli” (?!!) Ik weet niet precies waar en op welke hoogte; wie vertelt het me?

Neustift_Marco

Verder naar het (noord)oosten nog wel Kaiserwetter vandaag. Deze is van Marco, uit Neustift. Mooie plaat!

eric

En deze postte Eric al eerder vandaag in de reacties. Inmiddels volledig gespecificeerd: de Schmiedalmlift in Elmau. Ziet er inderdaad niet vervelend uit!

En hier hoef ik natuurlijk niets aan te voegen! Toch doe ik dat..

 [metaslider id=40251]

Deze foto’s kwam ik tegen bij Jeroen Elferink, die volgens mij in dezelfde contreien verkeert. Ai, ai, ai.. Hoe hoog Jeroen? Onder de 1200 meter?

 Jeroen_4

Het zal waarschijnlijk zoiets zijn. Want ook hij was in staat om zo een foto te maken!

 [metaslider id=40258]

Zoek de verschillen.. Ik zie twee dingen. Eerst deze maar even: neem de 6h en de 18h ensembles voortaan met een flinke korrel zout. Behalve mijn persoonlijke gevoel dat ze vaak slechter uitpakken dan de 0h en 12h zijn ze dat ook echt. Er vinden minder sonderingen plaats waardoor ze echt minder betrouwbaar zijn. Ook nu zien we dus weer dat de 6h run er (in negatieve zin?) uitspringt. Een blokkerige hoofdrun, met ineens erg weinig spreiding in het ensemble dat op de lange termijn gewoon een willekeurige richting kiest. Streep erdoor, behalve voor de korte termijn misschien. Wat zien we dan nog meer in de 12h run? Veel sneeuw!

rsum_14022709_14022612

Maar eerst eens even tot morgenochtend. Pff, lastig al! Groot verschil in de berekeningen die ik zie tussen het Europese model (8 cm) en het Amerikaanse (35 cm) voor de sneeuwval in het uiterste (noord)westen van Oostenrijk. Bij scherp dalende sneeuwgrens in ieder geval; mogelijk tot onder de 500 meter. Hoe zou het bijvoorbeeld in Montafon zijn? De webcams daar zijn te donker. Wie geeft live-uitsluitsel?

rsum_14030312_14022612

Dan vanaf vrijdag dus de in fases weer een flinke zuid(west) dump. Het meeste voor de Franse Alpen. Roy had het in de reacties al over een meter sneeuw voor Alpe d’Huez. Het zou zo maar kunnen! Dit is de berekende accumulatie door het Amerikaanse model; het Europese model is wat gematigder althans smeert de neerslag wat meer naar het oosten uit: overal in Noord-Italië zo’n 50 mm / cm.

DSCN7273

Verder kijk ik even niet; dat mag Hajo morgen weer doen. Ik kijk dus nog even naar onze achtertuin. Net als op de openingsplaat (bloeiende krokussen en narcissen en het gras dat eigenlijk gewoon al gemaaid moet worden maar ik heb een excuus: het is te nat) ook op deze foto dingen die ik weiger te accepteren tot de astronomische winter voorbij is (20 maart, 17h57).  Zo goed als alles staat al boven de grond (ook tulpen en hyacinten) en begint uit te lopen. Maar erger nog: ook het gras en het onkruid.

Be5WHu3CYAE45iL

Vandaag precies een maand geleden was het winter.. in een smalle strook in NO-Groningen. Het enige schampschot.

Hellmann Feb. 26 23.22

Actuele stand winter 2013/2014: 0.0 (t/m 25 FEBRUARI)

Ik heb al eens vaker laten zien: het onderste deel van de tabel met de Hellmann-koudegetallen vanaf 1901. Links op jaartal, rechts op afnemende kou. Veelzeggend. Links zien we dat we de afgelopen vier jaar keer op keer verwend werden.  Nu dus zeer waarschijnlijk 0 punten; een unicum, maar rechts zien we dat ook de winters van bijvoorbeeld 1910 en 1975 vrijwel niets opleverden; zeker geen schaatsijs.

Winters sinds 1901 Feb. 26 23.15

 Het was natuurlijk een winter van niets. Qua temperatuur wordt het spannend of het (sinds 1901) een 2e of een 3e plaats gaat worden.

anomaly

Hoe moet dat verder? Op basis van de zeewatertemperatuur stelt het KNMI terecht:“De zachte winter in Europa is goed zichtbaar in de warmere Noord- en Oostzee. Langs de kusten daarvan beïnvloedt dat de komende weken de temperatuur nog bij wind van zee.”  Bij wind van zee dus; verder valt er voorbij de twee-weekse termijn niets over te zeggen. Een nieuw seizoen een nieuw geluid? Van mij mag het.

d8992131ee

Er zijn heel veel lijstjes over het weer op feestdagen, maar over het weer met de carnaval kon ik niet veel vinden. Ik was er naar op zoek omdat een collega van mij al maanden roept dat het met carnaval gaat sneeuwen omdat het dat “altijd” (vaak) doet. Ik zou met mijn statistieken wel even het tegendeel bewijzen (plus weinig geloof ervoor dit jaar).. Maar Meteoconsult biedt uitkomst. Lees hier een fraai artikel dat gisteren gepubliceerd werd. Ook meteen mooi uitgelegd hoe vroeg of hoe laat het kan vallen. En heé. Mijn collega heeft in zekere zin gelijk. Maar met meteen de oorzaak / conclusie die me eigenlijk niet zo bij stond (weet ik veel; ben geen Brabo): carnaval valt meestal in de winter! Hoe dan ook: de foto is van vorig jaar: sneeuw. Ook 2011 was koud zo lezen we, maar zonnig. Nog gekker was het in 2010. We stonden nog uitgebreid op de schaats!

 90_24

Hoe wordt het dit jaar? Als we 12h-hoofdrun van het Amerikaanse GFS mogen geloven: sneeuw! Met de grootste kansen voor hoog-België wat mij betreft. Door neerslagafkoeling zou de sneeuwgrens in de nacht naar zondag tijdelijk tot zo’n 200 meter kunnen dalen. Een lang leven zal het zeker niet beschoren zijn (als het al tot een sneeuwdek komt) maar wie weet zien de feestvierders wat vlokken tussen de confetti (=Coriandoli!) door.

rart_14030206_14022600

Het Europese model doet hetzelfde. Bijna dan. Een kleine maar venijnige depressie trekt over België, maar in het Europese model net wat zuidelijker. De meest intensieve neerslag (die nodig is om tot sneeuwval te komen) zou dan over zo ongeveer de Belgisch-Franse grens langstrekken. Het is overigens een komen en gaan van depressiekernen. Zaterdag zal zeker niet droog verlopen. Zondag kan wel een zeer aardige dag worden met in de nacht en vroege ochtend misschien lichte vorst en overdag een heerlijk zonnetje! Maar voor maandag -hoewel nog vrij ver weg- moeten we weer een beetje vrezen dat die vrij nat zal verlopen.

 chart

Nog verder weg doet het Europese model in de hoofdrun weer wat vlokken voor midden-Nederland volgende week woensdag. Erg ver weg en onbetrouwbaar dus. Maar weer zo’n depressie waarbij de exacte trekrichting de kou en neerslag sterk zal beïnvloeden. En wordt hier de trend misschien een beetje gezet: een koude noordwestelijke stroming? Leuk ook voor de Alpen natuurlijk!

1779879_595571703858070_1378855598_n

Waarom was Nederland zo succesvol bij het schaatsen in Sochi? Ik werd op facebook getipt door hardloop-vriendin Lucy Schouten: de Amerikanen hebben het ontdekt! Behalve iets met de pakken waardoor zij zelf wellicht ondermaats presteerden is er natuurlijk nog iets: “In the Netherlands, skating long distances on ice is a common practice for many, making it only natural they would have interest in distance speed skating in the Olympics. In winter months, skating is a sensible form of transportation, as commuters skate along frozen canals to visit family or friends who live many villages away. Much of the country sits below sea level, so it’s frequently not a particularly arduous journey to travel by skates.”  Lees hier het volledige artikel. Tsja, met die filmpjes onderaan; neem het ze eens kwalijk..

sized_DSCI0047_zps4d66bbea

Het slotakkoord is van Kirsten. Lech, gisteren. Klik hier voor groot. Schitterend! Veel plezier nog daar Kirsten!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

20 reacties

Gesloten voor reacties.