graphe3_1000___12-9245283019_47-6518218623_

Met de sneeuw van vorige week zondag en maandag kopte ik in het maandagochtendbericht hier op de site dat we even konden uitrusten op een wit Oostenrijks eilandje in een verder gortdroge zee. Ten vroegste zondag zouden we een nieuw eilandje kunnen tegenkomen. ’s Avonds kwam ik dan met de melding dat de eerste dump sinds heel lang op de kaarten stond, voor de westelijke Zuidkant was die bestemd. Beide berichten blijken nu vijf dagen later ook effectief uit te gaan komen. Morgen gaat er effectief wat lichte sneeuw vallen aan de Oostenrijkse Noordkant, waar de ensembles maandag toen maar 10% kans voor gaven (zie het ensemble hierboven). Zo zien we maar weer, dat meer dan vijf dagen vooruit kijken wel degelijk zin heeft. Want die dump voor de westelijke Zuidkant? Die komt er ook, zij het met een dag vertraging. Dinsdag wordt nu de hoofdmoot verwacht. Verder klopten de berichten jammer genoeg ook: de zee is voorlopig nog steeds gortdroog. Hoe lang nog? Daar kijken we zo meteen naar.

gfs-0-48

Eerst over de Noordkantsneeuw van morgen. Aan de oostelijke flank van een nieuwe hogedrukkern wordt op grote hoogte wat koudere lucht naar het zuiden getrokken, tot net over Oostenrijk. Kunnen we sneeuw krijgen bij een grondluchtdruk van meer dan 1030hPa?

rart_16121818_16121700

Ja, dat kan wel degelijk, maar dan moet je natuurlijk geen grote hoeveelheden verwachten. Met accumulaties van vijf centimeter, lokaal misschien wel 10cm voor de meer oostelijk gelegen gebieden, zijn we al snel uitgepraat. En dat bij een vorstgrens die toch vrij laag ligt, een meter of 600. Morgen na de middag begint het en dat duurt dan door tot maandagochtend. Vijf tot tien centimeter over zo’n grote tijdspanne? Dan weten we dat de intensiteit niet hoog zal zijn. Laten we het licht uitsneeuwen noemen. Toch verwacht ik dat het dorp van Zell am See bijvoorbeeld deze keer wel wit zal zien.

rart_16122012_16121700

Waar de intensiteit wel veel hoger zal zijn, is bij de dump voor de westelijke Zuidkant. Maandag al neemt die het stokje van de Noordkantsneeuw rustig over, maar begint ’s avonds dan te intensiveren en intensiveren.

rsum_16122118_16121700

Een halve tot een volledige meter sneeuw op drie dagen tijd gaat daar perfect mogelijk zijn. Goed voor de mensen die naar Val d’Aosta gaan. En ik kan niet uitsluiten dat het in de meest zuidelijke Italiaanse gebieden zoals Prato Nevoso nog wat meer gaat zijn. Dat moeten we nog even afwachten.

gfs-0-78

En oh ja, voor diegenen die vrezen dat die zuidkantdump voor dikke föhn aan de Noordkant gaat zorgen zoals je ook in het ensemble helemaal bovenaan kon zien: geen paniek. Meer dan een paar graden warmer wordt het niet. De kunstsneeuwpistes zullen zich goed kunnen houden.

gfs-0-192

Hoe gaat het daarna verder? Wel, sowieso komen we dan weer voor even in die gortdroge zee terecht. Laten we dus zeggen dat de Zuidkantdump een big island wordt waar we even op kunnen uitrusten. En het Amerikaanse GFS-model is over die droge zee vanochtend zelfs ronduit pessimistisch. Elke Atlantische invloed wordt hier voor de Alpen afgeblokt door een beresterk Russisch hoog. Grmf. Het enige wat hier slechter kan is dat dat hoog duizend kilometer meer naar het zuiden zakt. Want dan komen de Alpen in de regen terecht en dat willen we natuurlijk helemaal niet.

gfs-0-300

Pas helemaal op het einde van de run kan een eerste depressie diep genoeg doordringen om de Alpen dikke sneeuw te bezorgen.

graphe6_1000___6-50943396226_45-7894736842_

En dat is dan nog eens een uitbijter binnen het ensemble ook.

ecm1-192

Nee, dan zien de kaarten van het Europese model er een pak beter uit. Hier komen de Alpen al op kerstdag in de sneeuw en de dagen erna nog eens. Ja, er is een grote dualiteit in de weermodellen vandaag. Wat gaat het worden? Wederom heel lastig. Gisteren gaf ik de depressie een kans van net iets meer dan 50% op slagen. Vandaag ben ik geneigd die kans wat naar beneden te herzien, maar niet veel. Laten we zeggen een kleine 50%.

ecmwf10a12

En de reden daarvoor zoek ik hogerop, tot in de stratosfeer op zo’n 30km hoogte. Zoals we weten is de poolwervel al maanden heel onregelmatig, van sterkte en van vorm. We hadden gehoopt dat dat ons winterweer in de Lage Landen ging opleveren, maar helaas is dat er op wat speldenprikken na niet van gekomen. Momenteel heeft die poolwervel zijn pijlen op Noord-Amerika gericht, wat ook wel eens mocht na een recordwarme herfst daar.

ecmwf10f240

Maar als we tien dagen verder kijken zien we dat die wervel zich eindelijk normaliseert, wat me slecht nieuws lijkt voor eventuele winterkansen in de Lage Landen, maar goed nieuws voor de sneeuwkansen in de Alpen. Spannend wat het wordt en welk model het bij het rechte eind gaat hebben. Ik kan in ieder geval al raden waar iedereen voor duimt.


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

109 reacties

Gesloten voor reacties.