Net geen strenge vorst in Groningen, maar wat was het een frisse dag gisteren. En vannacht bereikte ook De Bilt matige vorst. Morgen kijken waar we staan qua Hellmannen.

Groningen, Drenthe en een flink stuk Friesland sluiten deze vroege episode van winter 2021-2022 in stijl af met een ijsdag. Ik zag ergens een eerlijke opmerking langskomen van iemand die zei: “We kunnen allemaal wel mopperen, maar hoe lang is het niet geleden dat we zo’n mooi koude kerst hadden?”

Want kijk nu toch eens aan!

En tja. Nu zitten we in de fase van loslaten. We gaan hard omhoog qua temperatuur. De lockdown jaarwisseling wordt subtropisch. Dus bewaar dat vuurwerk maar voor een dag aan het einde van de lockdown of beter nog aan het einde van de pandemie. Een goede maatstaf voor of we weer terug gaan naar de oude normaal zal zijn of we volgend jaar weer gewon vuurwerk mogen afsteken. Een mooie traditie om demonen uit te bannen. En ben ik naïef als ik geloof dat demonen bestaan en dat we ze inderdaad in een permanent gevecht van ons af moeten slaan? Als je bijvoorbeeld Nederland een beetje gaat haten vanwege dit toch wel zielige klimaat. Zulke lage winterkansen en zo vaak gaat het mis. Als je het verder goed hebt in Nederland gewoon loslaten…. elke nieuwe dag is een dag dichter bij de volgende Elfstedentocht, is een gevleugelde uitspraak.

Niet met blote oog te zien, dus geniet van het plaatje. Lees eventueel nog even mijn artikel over de lancering van de James Webb telescoop.

In de westalpen komt wat neerslag langs vandaag. Oostenrijk en de zuidkant hebben een fraaie dag zoals hier in Innsbruck. Idee: spaar je donaties even tot mijn verjaardag 31 december. Zou leuk zijn. Geniet van een nog redelijke tweede kerstdag. Pas helemaal einde middag schuift uit het zuidwesten regen binnen.

Categorieën: Loslaten

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Frans · 26 december 2021 op 20:33

In Noordlaren vanavond zelfs de eerste marathon op natuurijs!

kirsten_dl · 27 december 2021 op 09:54

De voorpret was mooi, té mooi weer want de afwerking liet te wensen over.
Hopelijk een volgende keer meer geluk. 🙂

Gesloten voor reacties.