Wat een periode om het stokje een paar dagen over te geven aan je vervangende weermannen! En wat een periode om in een voorjaarsachtig Oostenrijk te zitten. Terwijl het thuisfront letterlijk door griep geveld thuis zit te bibberen. Heerlijk al die reacties gisteren van de schaatsers in het noorden en de sneeuw in het zuiden. Pats boem zo maar weer ruim 10cm sneeuw in Zuid-Limburg. Dat zijn in ons nieuwe klimaat bijna “Britse toestanden”. Hierboven een Nederlandse Willie Wortel die met een soort jetpropellorset door de straten skiet (H/T JVR).

Dit is de video van deze stuntman.

maarteindekoud

Voor wie het koude weer helemaal beu is: de komende twee weken dooit het overdag een paar graden. Het kwik kan ’s middags stijgen tot 4 of 6°C. Komende donderdag in het zuiden van het land samenhangend met nieuwe Föhn in de Alpen misschien tot 9°C. Normaal? Ruim 12°C. Dat we al blij moeten zijn met temperaturen ruim onder gemiddeld tegenwoordig. Welcome to the bizarro world

do4april

Beide weermodellen houden de oostenwind volledig vast. Met alleen over de Alpen een zachte zuidelijke Föhnige component die op enkele dagen zoals komende donderdag door kan werken in het zuiden van Nederland. Het Europese weermodel is het koudst voor de Lage Landen (kaart hierboven). Geen “verbetering” in zicht. In het Amerikaanse model weet de zachte lucht oostelijk van ons verder naar het noorden op te rukken en komt dat vanuit het oosten over ons heen.

snere2503

Zo ver is het nog niet! Eerst is de oostenwind nog puur koud. Vanavond en morgen worden de Alpen weer even op en top winters. Simpelweg omdat de depressie boven Italië de zuidelijke component blokkeert. Vanuit het oosten gaat het zowel aan de noordkant als aan de zuidkant leuk sneeuwen – denk aan 10cm – waarbij de Franse Alpen nog het meest in de neerslagschaduw liggen.

Aangezien Hajo snel weer de piste op moest heeft hij aan mij, Finn, gevraagd om de analyse wat betreft het Alpenweer af te maken. Een interessante opgave vandaag. In eerste instantie lijkt het weerbeeld voor komende week namelijk eenvoudig te verklaren, maar niets is minder waar. 

Morgen en vooral woensdag worden dan twee voorjaarsachtige dagen in de Alpen. De stroming in de Alpenregionen op hoogte buigt langzaam om richting het westen en de bewolking trekt voorzichtig weg naar het oosten. Tegelijk blijft wind aan de grond nog in de oosthoek hangen. De eerstvolgende neerslag wordt dan donderdag vanuit een puur westelijke stroming op hoogte aangevoerd. Geen enorme accumulaties, maar enkele centimeters voor de Franse Alpen bij een sneeuwgrens tussen 1500 en 1800m.

 

Het Amerikaanse model komt vanochtend twee keer achter elkaar met een interessante situatie voor vrijdagnacht en zaterdag. De westelijke stroming buigt tijdelijk om naar het noordwesten, zie ook bovenstaande kaart die met de witte lijntjes het stromingspatroon  op 5km hoogte weergeeft. Opnieuw stroomt wat koudere vochtige lucht richting de Alpen en zorgt dan voor een mooie laag verse sneeuw in de Noord-Franse Alpen, Zwitserland en de westelijke regionen van Oostenrijk. Sneeuwgrens daalt hierbij juist weer van 1800m tot zo’n 1200m.  Nog geen etmaal later is de Föhn echter alweer terug en gaat het juist sneeuwen en regenen aan de Zuidkant. Deze Föhn lijkt vervolgens een groot deel van volgende week aan te gaan houden. Dit betekent voor de Noordkant gebieden wisselend bewolkte dagen en zachte temperaturen. De Zuidkant gebieden kunnen weer op een zeer neerslagrijke week rekenen, met veel regen onder 1800m en daarboven dus weer de nodige sneeuw.  


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

56 reacties

Gesloten voor reacties.