Wat een periode om het stokje een paar dagen over te geven aan je vervangende weermannen! En wat een periode om in een voorjaarsachtig Oostenrijk te zitten. Terwijl het thuisfront letterlijk door griep geveld thuis zit te bibberen. Heerlijk al die reacties gisteren van de schaatsers in het noorden en de sneeuw in het zuiden. Pats boem zo maar weer ruim 10cm sneeuw in Zuid-Limburg. Dat zijn in ons nieuwe klimaat bijna “Britse toestanden”. Hierboven een Nederlandse Willie Wortel die met een soort jetpropellorset door de straten skiet (H/T JVR).

Dit is de video van deze stuntman.

maarteindekoud

Voor wie het koude weer helemaal beu is: de komende twee weken dooit het overdag een paar graden. Het kwik kan ’s middags stijgen tot 4 of 6°C. Komende donderdag in het zuiden van het land samenhangend met nieuwe Föhn in de Alpen misschien tot 9°C. Normaal? Ruim 12°C. Dat we al blij moeten zijn met temperaturen ruim onder gemiddeld tegenwoordig. Welcome to the bizarro world

do4april

Beide weermodellen houden de oostenwind volledig vast. Met alleen over de Alpen een zachte zuidelijke Föhnige component die op enkele dagen zoals komende donderdag door kan werken in het zuiden van Nederland. Het Europese weermodel is het koudst voor de Lage Landen (kaart hierboven). Geen “verbetering” in zicht. In het Amerikaanse model weet de zachte lucht oostelijk van ons verder naar het noorden op te rukken en komt dat vanuit het oosten over ons heen.

snere2503

Zo ver is het nog niet! Eerst is de oostenwind nog puur koud. Vanavond en morgen worden de Alpen weer even op en top winters. Simpelweg omdat de depressie boven Italië de zuidelijke component blokkeert. Vanuit het oosten gaat het zowel aan de noordkant als aan de zuidkant leuk sneeuwen – denk aan 10cm – waarbij de Franse Alpen nog het meest in de neerslagschaduw liggen.

Aangezien Hajo snel weer de piste op moest heeft hij aan mij, Finn, gevraagd om de analyse wat betreft het Alpenweer af te maken. Een interessante opgave vandaag. In eerste instantie lijkt het weerbeeld voor komende week namelijk eenvoudig te verklaren, maar niets is minder waar. 

Morgen en vooral woensdag worden dan twee voorjaarsachtige dagen in de Alpen. De stroming in de Alpenregionen op hoogte buigt langzaam om richting het westen en de bewolking trekt voorzichtig weg naar het oosten. Tegelijk blijft wind aan de grond nog in de oosthoek hangen. De eerstvolgende neerslag wordt dan donderdag vanuit een puur westelijke stroming op hoogte aangevoerd. Geen enorme accumulaties, maar enkele centimeters voor de Franse Alpen bij een sneeuwgrens tussen 1500 en 1800m.

 

Het Amerikaanse model komt vanochtend twee keer achter elkaar met een interessante situatie voor vrijdagnacht en zaterdag. De westelijke stroming buigt tijdelijk om naar het noordwesten, zie ook bovenstaande kaart die met de witte lijntjes het stromingspatroon  op 5km hoogte weergeeft. Opnieuw stroomt wat koudere vochtige lucht richting de Alpen en zorgt dan voor een mooie laag verse sneeuw in de Noord-Franse Alpen, Zwitserland en de westelijke regionen van Oostenrijk. Sneeuwgrens daalt hierbij juist weer van 1800m tot zo’n 1200m.  Nog geen etmaal later is de Föhn echter alweer terug en gaat het juist sneeuwen en regenen aan de Zuidkant. Deze Föhn lijkt vervolgens een groot deel van volgende week aan te gaan houden. Dit betekent voor de Noordkant gebieden wisselend bewolkte dagen en zachte temperaturen. De Zuidkant gebieden kunnen weer op een zeer neerslagrijke week rekenen, met veel regen onder 1800m en daarboven dus weer de nodige sneeuw.  


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

56 reacties

Gesloten voor reacties.