Königsleiten

Wakker worden met 5cm in Königsleiten

Soms is weervoorspellen appeltje eitje! Zo ook deze periode waarin ik al een paar dagen geleden sprak van een Omega-blokkade die meteen na de sneeuwval in de Alpen vandaag ontstaat. En hoe mooi staat die er nog op in de weermodellen. Daar kijken we zo naar. Eerst even stilstaan bij de actuele sneeuwval in Königsleiten! Ik ben momenteel in het Nederlandse Edelweisshaus om hier enkele dagen carve- en freerideclinics te geven. Het huis zit vol en ik stel de gasten als weerman niet teleur: de 10cm die ik voorspelde zijn al bijna binnen terwijl iedereen nog aan het ontbijt zit. Het GFS model bood gisteren zelfs zicht op de 27cm en vanochtend altijd nog op 16cm.

Temperatuur op 1500m hoogte vanochtend

Het is weer prachtig webcamspotten vandaag om dat het op verrassende plekken opklaart en op verrassende plekken sneeuwt. Zowel aan de noord- en zuidkant van de Alpen. Hierboven de kaart die zicht biedt op de temperatuurverdeling op rond 1500m. Opmerkelijk is de zeer tijdelijke extreme koude-aanval naar Zuid-Noorwegen waar het vanochtend ook dik sneeuwt. In de Alpen is het een tikkie zacht met een sneeuwgrens van rond 1000m die alleen lokaal tijdelijk naar 600m zakt. De meeste sneeuw valt vandaag in Zwitserland, Vorarlberg, in de Hohe Tauern (Königsleiten ligt daar pal tegenaan) en aan de Italiaanse kant van dat gebergte. Toch zie je op de webcams van de Franse Alpen ook al leuke opfrislaagjes.     

[fbphotos id=375497252484486]

We hoeven er geen doekjes om te winden dat de sneeuw die vandaag valt de pistes helpt om goed te blijven, twee daagjes poederplezier biedt… maar daarna weer snel zal wegsmelten. Dat hoort erbij in het voorjaar. De zon komt volop terug! Het GFS model heeft er helemaal zin in met dat die fraaie hoefijzer van kou om dat Europese zachte hogedrukgebied heen (Omega-blokkade). Tot 4 april aan toe! Het ECMWF model laat het hoog al op 29 maart naar het noordwesten uitwijken om weer meer depressieactiviteit mogelijk te maken. Zie de kaarten hierboven. Binnen het GFS model neemt de namiddag-buiïgheid in de Alpen rond de 25e tijdelijk toe omdat de bovenlucht afkoelt door een koude-uitbraak naar Oost-Europa. Of dat gebeurt blijven we volgen. Verder zien we zon, zon, zon en zachte temperaturen.    

[fbphotos id=375491749151703]

Leuk hier in de Zillertal Arena is dat je in maart op zondag en donderdag om 6.55 uur al met de lift omhoog kan! Dat heb ik gisteren dan ook met een heel stel van het team van het Edelweisshaus gedaan! Schitterend hoe de pistes er dan op zo’n heldere dag bij liggen. En het was ook echt gezellig druk in de lift! Later op de dag komt dan het zachte toplaagje en ik moet zeggen dat ik in de namiddag offpiste met mijn bredere Salomon Shoguns heerlijk bochtjes kom draaien in een 10cm dikke zachte toplaag. Wat dat betreft prima als de voorjaarscondities met de koude nachten na dit korte sneeuwintermezzo weer terugkeren! Op de pistes ligt zo veel sneeuw dat het einde van het seizoen eind april en op sommige plaatsen begin mei makkelijk gehaald wordt! 

Hieronder de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van gisteren…

[fbphotos id=375247949176083]

Petje af voor de pistedienst van winterberg om daar bij Landal Winterberg nog een perfecte witte piste in stand te houden!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

6 reacties

Gesloten voor reacties.