Königsleiten

Wakker worden met 5cm in Königsleiten

Soms is weervoorspellen appeltje eitje! Zo ook deze periode waarin ik al een paar dagen geleden sprak van een Omega-blokkade die meteen na de sneeuwval in de Alpen vandaag ontstaat. En hoe mooi staat die er nog op in de weermodellen. Daar kijken we zo naar. Eerst even stilstaan bij de actuele sneeuwval in Königsleiten! Ik ben momenteel in het Nederlandse Edelweisshaus om hier enkele dagen carve- en freerideclinics te geven. Het huis zit vol en ik stel de gasten als weerman niet teleur: de 10cm die ik voorspelde zijn al bijna binnen terwijl iedereen nog aan het ontbijt zit. Het GFS model bood gisteren zelfs zicht op de 27cm en vanochtend altijd nog op 16cm.

Temperatuur op 1500m hoogte vanochtend

Het is weer prachtig webcamspotten vandaag om dat het op verrassende plekken opklaart en op verrassende plekken sneeuwt. Zowel aan de noord- en zuidkant van de Alpen. Hierboven de kaart die zicht biedt op de temperatuurverdeling op rond 1500m. Opmerkelijk is de zeer tijdelijke extreme koude-aanval naar Zuid-Noorwegen waar het vanochtend ook dik sneeuwt. In de Alpen is het een tikkie zacht met een sneeuwgrens van rond 1000m die alleen lokaal tijdelijk naar 600m zakt. De meeste sneeuw valt vandaag in Zwitserland, Vorarlberg, in de Hohe Tauern (Königsleiten ligt daar pal tegenaan) en aan de Italiaanse kant van dat gebergte. Toch zie je op de webcams van de Franse Alpen ook al leuke opfrislaagjes.     

[fbphotos id=375497252484486]

We hoeven er geen doekjes om te winden dat de sneeuw die vandaag valt de pistes helpt om goed te blijven, twee daagjes poederplezier biedt… maar daarna weer snel zal wegsmelten. Dat hoort erbij in het voorjaar. De zon komt volop terug! Het GFS model heeft er helemaal zin in met dat die fraaie hoefijzer van kou om dat Europese zachte hogedrukgebied heen (Omega-blokkade). Tot 4 april aan toe! Het ECMWF model laat het hoog al op 29 maart naar het noordwesten uitwijken om weer meer depressieactiviteit mogelijk te maken. Zie de kaarten hierboven. Binnen het GFS model neemt de namiddag-buiïgheid in de Alpen rond de 25e tijdelijk toe omdat de bovenlucht afkoelt door een koude-uitbraak naar Oost-Europa. Of dat gebeurt blijven we volgen. Verder zien we zon, zon, zon en zachte temperaturen.    

[fbphotos id=375491749151703]

Leuk hier in de Zillertal Arena is dat je in maart op zondag en donderdag om 6.55 uur al met de lift omhoog kan! Dat heb ik gisteren dan ook met een heel stel van het team van het Edelweisshaus gedaan! Schitterend hoe de pistes er dan op zo’n heldere dag bij liggen. En het was ook echt gezellig druk in de lift! Later op de dag komt dan het zachte toplaagje en ik moet zeggen dat ik in de namiddag offpiste met mijn bredere Salomon Shoguns heerlijk bochtjes kom draaien in een 10cm dikke zachte toplaag. Wat dat betreft prima als de voorjaarscondities met de koude nachten na dit korte sneeuwintermezzo weer terugkeren! Op de pistes ligt zo veel sneeuw dat het einde van het seizoen eind april en op sommige plaatsen begin mei makkelijk gehaald wordt! 

Hieronder de Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads van gisteren…

[fbphotos id=375247949176083]

Petje af voor de pistedienst van winterberg om daar bij Landal Winterberg nog een perfecte witte piste in stand te houden!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

6 reacties

Gesloten voor reacties.