De avondruns lopen weer binnen en ik kan alvast verklappen dat wordt leuk want er staan weer interessante dingen op de weerkaarten. Het wordt eigenlijk met de dag leuker? Waarom? De weerkaarten worden steeds stukje bij beetje maar wel resoluut steeds winterser. Af en toe zien we een zachte uitbijter maar wie het een beetje volgt ziet dat de tendens steeds kouder wordt en er telkens voor een winterse oplossing wordt gekozen.
image
We beginnen met die koude tong die in de nacht van dinsdag op woensdag het licht winterse scenario in gang gaat zetten. Polaire lucht wordt diep Europa ingeblazen waarmee de sneeuwgrens over een groot gebied geleidelijk naar het dal toe zakt. De depressie die passeert in de nacht van woensdag op donderdag gaat in het binnenland waarschijnlijk de eerste natte flatsen opleveren. Waarschijnlijk is de koers via Zeeland of nog wat westelijker naar het zuiden. De wind gaat hierbij draaien van noordwest naar zuidoost waarbij de kans op sneeuw alleen nog maar toeneemt. Daar komen we later weer op terug.

image
Na passage van die koude depressie zitten we dan in de polaire lucht. Het kan hierbij overdag nog ruim 5 graden worden met in de nacht bij opklaringen temperatuur rond het vriespunt. Het zeewater warmt de aangevoerde lucht nog aardig op. De wind is weer gedraaid naar het noorden tot noordwesten en het hoog boven de UK is wat meer naar het oosten gekropen. En nu komen we bij het schakelpunt waar de modellen mee worstelen. Komt er weer een noordelijke glijbaan of zijn er andere winterse oplossingen? De weerkaart waar dit verslag mee opende verraadt het al! Het Europese model laat het Britse hoog geleidelijk oversteken naar een stek die voor schaatsers zeer geliefd is.
image
Ook op het 850 hPa vlak is het in de aanvoerrichting behoorlijk afgekoeld. De lucht was er eerst nog relatief warm maar alles lijkt precies volgens het boekje te verlopen en koude lucht is met een omweg over Scandinavië naar midden Europa geblazen en komt precies richting de lage landen.
image
Het Amerikaanse model GFS komt met een ander scenario en laat het hoog wat meer hangen boven de UK. Hiermee is er weer kans dat die noordelijke glijbaan weer uitbreekt. Het verschil in deze 2 modellen is dat het Europese model kiest voor een droog winters weertype terwijl het Amerikaanse model wat wisselvalliger is met wederom een uitbraak van polaire lucht. Wie gaat er winnen? Wat vast lijkt te staan is dat we de zachte wc echt voorlopig even kwijt zijn en dat de winter steeds meer vuist probeert te maken op het vaste land.
Zeg maar welke variant jullie het liefste willen? Schiet maar in de reacties.
En de pluim is jammie!
image


Arjan Ehlert

Arjan Ehlert, 35 jaar, reageerde veelvuldig op de wintersportsite van Hajo en is enorm weerfan. Vanaf zijn 6e levensjaar al geïnspireerd door het weer. Zijn enthousiasme is Hajo ook opgevallen. Hier regelmatig te zien op de site en schrijft af en toe een blog over het weer en de wintersportgebieden. Ik heb enige ski-ervaring en naast het weer als hobby komt wintersport op nummer 2.

46 reacties

Gesloten voor reacties.