Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Les Menuires
Lees verder >

Ontdek de prachtige natuur van de bergen.

ECMWF optimistischer over witte kerst in Alpen

check ook eens

59 Reacties

 1. Arjan Ehlert schreef:  Wat dichterbij huis in de Vogezen bij Gerardmer nog prima wintersportcondities op (kunst) sneeuw 15 tot 30 cm en ze zijn open! De sneeuwkanonnen doen hun werk prima tijdens de vroege uurtjes.
  http://www.bergfex.com/gerardmer/schneebericht/

 2. Frederik_Dendermonde schreef:

  Spannend!
  Off topic: prachtige foto’s noorderlicht: http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/131212_Noorderlicht

 3. michel_J68 schreef:

  In spanning zit ik te wachten Frederic. Kom maar op met die 50 cm voor het Zillertal Arena.

 4. Maurice schreef:

  In deze voorspelling dan wel niet de meeste sneeuw voor de noordkant jammergenoeg… maar ik teken voor 10 cm. in de Arlberg 🙂 iedere cm. is op dit moment mooi meegenomen! We gaan ervoor!

 5. Snowqueen schreef:

  Die kerstsneeuw moesten we maar vergeten en volop inzetten op een dump vóór oudjaarsdag. De Oliebollendump.

 6. Maurice schreef:

  @Snowqueen, kerstsneeuw vergeten?? Het is toch juist wat positiever geworden qua sneeuw volgende week? Ik persoonlijk zet daar vol op in aangezien ik volgende week die kant op ga 🙂 niet zo egoistisch he 😉

 7. Bart schreef:

  Volgens mij is het Grenoble!

 8. Maurice schreef:

  Mooi bericht weer Frederic. En eindelijk weer wat hoopvolle vooruitzichten :). Ben zo langzamerhand wel een beetje klaar met dat Varnia verhaal haha! Nog even doorbijten…

 9. Patrick schreef:

  Ik gokte ook eerst op Innsbruck, maar denk nu toch ook dat het Grenoble is ?

 10. smette schreef:

  positief bericht finally, let’s hope so!

 11. michel schreef:

  Positief dus hopelijk win je deze BV Frederic.

 12. Ronski schreef:

  Grenoble !! heel vaak mist daar overigens.

 13. Harm schreef:

  Ik duim voor de kerstgangers dat er voor die tijd nog wat valt in de gehele Alpen (m.n. de westkant)..

  Ik duim voor mijzelf dat er VEUL valt rond de jaarwisseling zodat wij vanaf de 4e lekker los kunnen in Les Sybelles.. 😀

 14. Frans schreef:

  Mooi bericht! Frederik je schrijft: “Misschien zelfs ook in de Lage Landen”

  hihi zag dit ook in de modellen, heb er niks over gezegd, de vorige keer dat het dagenlang als meteofictie op de kaarten stond voor 5/6 december is er niks van terecht gekomen. Maar wie weet inderdaad! Voor de alpen in elk geval hoopvol!

  GFS 06 run is werelds!! AB of iemand doen jullie is verslag! Witte kerst tralalalala

 15. Wim schreef:

  Ver weg maar toch?

 16. Wouter C schreef:

  Prachtig weerbericht Frederic. Ik kan de Meteofictie ook enorm waarderen. Voorpret is ook pret. Ook als er uiteindelijk niets van uitkomt.

 17. GerardVD schreef:

  Laat ik eens een BV uitbrengen.
  Op 5 januari staan we ergens in NL op het natuurijs.
  Mooie droge vorst, geen sneeuw!

  Nog even een paar weken doorbijten.

 18. Viking schreef:

  @ Frederic

  Ik heb je een beetje gepushed met je BV maar ik hoop van ganser harte dat je ‘m binnenhaalt.. Jou bericht lezende krijg ik nog meer zin in de vakantie..
  Zo zie je maar weer…. zitten degenen die hebben lopen smeken (nclusief mezelf) om sneeuw er straks zo dik in dat men hoopt dat men zaterdags weer veilig met niet al te veel sneeuw weer richting Nederland kan rijden…. het kan verkeren..

 19. joost amsterdam schreef:

  Dat de bv’s die ik vandaag lees van zowel Frederic als van GerardVD uit mogen komen!!

 20. Kees (mod) schreef:

  Mooi bericht Frederic! Goede vooruitzichten voor Les Portes du Soleil (mijn bestemming voor de Kerst) en de te verwachten hoeveelheid sneeuw gaat inderdaad alleen maar meer worden!! Al is het alleen maar omdat wij dat hier willen 😀 .Ik geloof er weer in. 😉

 21. Snowman schreef:

  Ik hoop zo dat het cmwf gelijk krijgt.. gfs gelooft er nog niet in, die houdt het bij frankrijk en laat het in een (klein) deel van oostenrijk hooguit mieseren. Het zou toch wat zijn, de gehele alpen 5+ cm sneeuw vlak voor al die Nederlanders naar toch voornamelijk oostenrijk trekken.. dat is aankomen in een winter wonderland, dan zijn we deze tijden weer snel vergeten. Duimen!!

 22. phil schreef:

  Welke is normaal het meest betrouwbaarst de EC of GFS ?

 23. Arjan Ehlert schreef:


  De kans op sneeuw neemt flink toe in het Meteofiction gebied. Les Portes du Soleil full hit al net voor Kerst! Vergeet niet in de weerkamer te kijken voor de overige ensembles. 😉
  https://www.wintersportweerman.nl/ensembles-partner-skigebieden/

 24. Michiel schreef:

  Het blijft bijzonder, die inversie. In de afgelopen 3 weken is het hier in Piesendorf, bij Zell am See, misschien een keer of 3 boven 0 geweest, verder altijd onder 0. Ook vandaag in het dal weer bijzonder fris te noemen, graad of -4. Op de foto kan je mooi de inversie zien aan de overkant van het dal, een paar 100m hier vandaan.

 25. Guido schreef:

  Kan je ons zeggen hoe het zit in La Rosiere- La Tuile trekken daar naar toe volgende week met 30 personen.

  • Frederic schreef:

   Eigenlijk zoals in het bericht staat @Guido.
   Zondag, maandag en dinsdag zonnig en zacht. Woensdag meer wolken. Vanaf donderdag sneeuw, waarschijnlijk pas in de namiddag. La Rosière en La Thuile liggen hoog, dus dat wordt sowieso sneeuw.
   Een klein minpuntje: La Rosière en La Thuile liggen wat in de neerslagschaduw van de Mt Blanc, dus heel veel sneeuw zit er niet op.

 26. Jarre schreef:

  De wereld op z’n kop: “Cairo In The Snow — Something That Hasn’t Happened In 112 Years” – Meer info: http://www.businessinsider.com/cairo-snow-2013-12

 27. chalet Bachteln,riederalp schreef:

  Vandaag 28 graden op balkon nu de zon weg is 0 graden(16,30 uur)Vandaag nog veel bladeren uit de tuin geruimd,(vorig jaar 1,50meter sneeuw)!Opvallend is dat er weinig of geen vogels zijn??!!Er zijn verschillende pistes open en de kwaliteit is zeker redelijk gezien de omstandigheden! De plaatselijke bakker denkt dat het vrijdag 27dec. weer voor het eerst lekker gaat sneeuwen!
  Tot die tijd gewoon genieten want geen beter leven dan een zwitser leven!

 28. jan schreef:

  Dag allen. Ik duim mee. Vandaag was echt een aanslag op de pistes in val gardena. En zo volgt nog een week. Maar, hoop doet leven! donderdag/vrijdag voor de kerstvakantie een 20cm zou wonderen doen voor een geslaagde vakantie. Ik ben benieuwd naar de Live update van Hajo in dit partner gebied.

 29. Keida schreef:

  Oe!
  GFS12h lijkt (met nadruk lijkt) eerder hogedruk te geven boven Groenland, en mogelijk de depressie op de atlantische oceaan te gaan splitsen…(rond 20 dec)

  rest volgt nog

  • Ab schreef:

   Spannend he de wereldkaarten van GFS 12u qua hogedruk ontwikkeling 😉

   • Keida schreef:

    Jup! Want voor de tweede keer op rij komt er een Hoog in Groenland.. Splitst dus niet echt de depressiekernen, maar er zit verschuiving in de kaarten m.i. !
    [edit]

    Grrr, leek de goede kant op te gaan, maar de depressie die vanuit NW over ons land naar Scandinavie en Rusland zou moeten trekken blijft hangen (wel met koude lucht op grote hoogte), maar daarna is het basta en komt er een Azorenhoog de hoek omkijken…
    Maar toch.. lichte verschuivingen aan het eind van de runs (vanaf dag 7)

    Overigens als dit uitkomt voor de Alpen genoeg sneeuw (Westelijk en Noord)

 30. Frans schreef:

  Nou begint 1ste kerstdag met bakken regen als ik het goed zie, vindt de run niet denderend. Vooral het einde is slecht….

  • Keida schreef:

   Daar geloof ik niets van. Het is echt geen + 4 graden in de Westelijke Alpen rond die tijd. Dit is vast boven 1500m sneeuw (al heb ik even geen tijd om de data erbij te pakken dat het ook koud genoeg is)

 31. Snowman schreef:

  Het koufront volgende week donderdag en vrijdag klapt in deze run wel mooier op de alpen, met in Frankrijk, Zwitserland en een groot deel van Oostenrijk sneeuw eind donderdag en de gehele vrijdag. Dat is positief! Daarna richting kerst inderdaad héél véél regen aldaar, zo lijkt het. Ben benieuwd naar het ensemble.

 32. Spyfromthesky schreef:

  Soms kan het in een dag verkeren. Schrijf je eerst tegen de alle kenmerken van de weerkaarten in over het vertrouwen in de natuur van de ganzen, als het slimme ganzen zijn, dan worden de kaarten geschut op de langere termijn.

  Ja, achteraf kan je over de ganzen praten of het echte brandganzen waren geweest.

  Opvallend hoe wij nu al de mogelijkheden in het oog hebben en gewoon bespreken en hopen dat de runs ook nog eens blijven volgen. Terwijl het KNMI helemaal over de langere termijn daarover al schrijven.

  Toch is Dordrecht deze afgelopen week redelijk koud geweest. Meerdere dagen toch wat ijs gezien op de sloten. Eigenlijk zo een mooi maagdelijk vliesje ijs.

  Kortom, de aanloop is redelijk fris. We krijgen nu even wat warmer weer. Ja, dat was ook zo in de week voor de Sinterklaas storm.

  Hoewel de sneeuwliefhebbers het nu focussen op een NW koude stroming is in het te verre gebied een bovenlucht die extreem koud is. Alsof er iets af gaat zakken.

  Maar de LL winterliefhebbers zien dan uit naar welk hoog heeft ons op het oog. Is het de beer die geeft ons meer en meer of is het panter is van het ZO meer weet van wanten.

  Ach, we laten ons het door de spreekwoordelijke weergoden het ons vertellen. Het laatste weekje van dit jaar, dat wordt onze focus week.

  Spyfromthesky

 33. phil schreef:

  Hopelijk zijn de avond runs ook eens goed.
  Meestal slagen deze dik tegen 😉

 34. phil schreef:

  Amaai, oei oei, als het ensembles uitkomt geraak ik niet meer uit de alpen 😉 Wij vertrekken ginder op 27/12. Hoop dat ik mijn auto nog kan terugvinden in de sneeuw LoL. Stel je voor 😉

 35. phil schreef:

  To all,

  Hoe de kaarten nu geschud zijn. Is dit nog steeds meteofictie of kunnen we er min of meer van uit gaan dat het gaat uitkomen?

  • Kees (mod) schreef:

   Wie het weet mag het zeggen Phil. Geduld hebben!! Als je meer zekerheid wil hebben moeten de runs de komende dagen min of meer overeenkomen (of juist positiever worden). Een verwachting voor na de 27ste is nu echt meteofictie!!

 36. Getjo schreef:

  dankzij HAJO,S

 37. Hajo schreef:

  Mijn avond update is er! Kaarten zijn nog niet geschud maar dat er neerslag komt voor Kerst in 2 golven is wel redelijk zeker! Hier verder graag: https://www.wintersportweerman.nl/2013/12/13/32530/sneeuwcondities-val-gardena-vallen-erg-mee-doen-avondruns/

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.