As we speak is Hajo onderweg naar Val Gardena. Momenteel nog lege pistes daar met de Sassolungoberg al volop in de ochtendzon.

Val Gardena

In de valleien op 1200 meter is het duidelijk beroerder gesteld. De zuidhellingen liggen er vrij groen bij. Ongetwijfeld brengt Hajo de komende dagen updates over de omstandigheden daar. Wil je hem zelf spotten? Klik dan hier voor de webcams van Val Gardena.

inversie Grenoble

Ja, we zitten nog altijd met die inversie in de Alpen. Wie raadt op welke stad deze plaat uitkijkt? Nog even doorbijten dames en heren, want na komend weekend wordt het warme deksel van de inversiepot stilaan opgelicht.

gfs-2-36

Ergens begint het morgen al wanneer hogedrukgebied Varnia door een nieuw exemplaar wordt afgelost. Tussen beide hogedrukkernen ligt een zwakke neerslagzone. Vanavond zal je bij ons in de Lage Landen de bewolking dus al zien toenemen, gevolgd door wat lichte regen. Meteen het einde van de mooie nachtvorstperiode bij ons door de oprukkende WC. Het Sauerland kan misschien wat natte sneeuw zien. Iets meer droge sneeuw is voor het Zwarte Woud weggelegd. En de Alpen? Die houden het voorlopig nog droog. Misschien dat de Franse Alpen een paar vlokjes gaan zien, maar veel zal het niet voorstellen. Daarna gaan de Alpen weer de zonnige toer op. Eerst in Frankrijk, vanaf maandag ook in Oostenrijk. De temperaturen schieten weer omhoog naar meer lenteachtige temperaturen. Vorstgrens op 2500 meter. 

[metaslider id=32510]

Pfft, komt er dan geen einde aan deze zachte en droge periode in de Alpen? Oh, jawel. Volgende woensdag schuift het hoog verder door naar het oosten en zorgt een kleine hoogtetrog al voor meer bewolking. Voor volgende donderdag kan de vlag dan uit. Eindelijk verse sneeuw! De ochtendruns van de weermodellen zijn het nog niet eens over de exacte timing en hoeveelheid, maar zijn toch weer optimistischer dan de avondruns van gisteren. Net zoals de situatie morgen, zit er een neerslagzone tussen het doorschuivende en nieuw aanstormende hoog (Varnia III?). Maar dit exemplaar is steviger uit de kluiten gewassen. Vooral door de depressieactiviteit op de Atlantische Oceaan die steeds steviger wordt. En kijk eens goed. Zowel in het Amerikaanse GFS als in het Europese ECMWF-model zie je een aparte depressie-afsnoering vlak bij de Alpen. En dat kan voor leuke verrassingen zorgen. GFS voorziet die afsnoering al op donderdagmiddag en iets te veel naar het westen. ECMWF doet het pas in de nacht op vrijdag. En dat pal boven de Alpen.

[metaslider id=32515]

Dat Europese scenario zou schitterend nieuws zijn voor heel de Alpen, en de zuidkant in het bijzonder. Kijk eens hoeveel sneeuw er door EC verwacht wordt. Heel de Alpen meer dan 10 cm sneeuw tot onder de 1000 meter. Het meeste is nog steeds voor Frankrijk weggelegd, 40 cm is daar perfect mogelijk. Helemaal rechtsonder zie je op de EC-kaart een neerslagpiek tot boven de 50 mm. Het zit net een beetje verkeerd, maar kan zo tegen de zuidkant aanklappen. Jammer genoeg zit Hajo daar dan al niet meer. Is dit scenario zeker? Allerminst, maar wel goed mogelijk. Ik geef het momenteel iets meer dan 60% kans dat de Alpen meer sneeuw gaan zien dan GFS nu berekent.

Voor Kerstmis (25dec) krijgen alle (!) Alpengebieden een vers sneeuwdek erbij, met regionaal in de Franse Alpen meer dan 40cm vers boven 1500m, minstens 25 cm op die hoogte. Een full frontal hit dus. Oostenrijkse Alpen en zeker de zuidkant krijgen minder. Zij moeten het met minstens 15cm poeder stellen boven 1000m hoogte in Oostenrijk en 1400m aan zuidkant. Wat ook niet slecht is natuurlijk gezien de omstandigheden.

Vaste reageerders op de site hebben ongetwijfeld gemerkt dat ik voorbije woensdag een boude voorspelling heb gemaakt. Als het van EC afhangt, is deze voorspelling al lang niet zo boud meer. Zeker als je ziet wat dit weermodel daarna nog voor ons in petto heeft.

ECM1-240 

Na de sneeuwzone komende vrijdag komt Varnia III over de Alpen geschoven. Je raadt het al. Weer oplopende temperaturen. Maar waar het er gisterenavond nog naar uitzag dat we nooit van Varnia verlost zouden geraken (zie het fraaie bericht van Hajo gisterenavond), zien zowel GFS als EC het deze ochtend anders. Varnia III rekt het niet lang en wordt de laatste dagen voor kerst weggeblazen door de almaar sterker wordende WC. Met relatief koude lucht op 850hPa zit er dan nog meer sneeuw in de pijplijn. Eigenlijk was dit het scenario waar ik voor mijn BV vanuit ging, en dit scenario lijkt nu minstens even waarschijnlijk als het aanhoudende Varniaregime. Ik weet al waarvoor ik duim. Jullie ook? Misschien even herhalen: Ik weet al waarvoor ik duim! Jullie ook???

gfs-0-372

Afsluitend nog een gekke kaart van GFS. Zeer verre meteofictie, maar naar mijn gevoel wel een waar we rekening mee moeten gaan houden. Ook GFS18 van gisterenavond kwam er al mee trouwens. Eens de WC doorbreekt en het Azorenhoog een gunstige positie inneemt, zou het verdere verloop van de kerstvakantie wel eens heel sneeuwrijk kunnen worden. Misschien zelfs ook in de Lage Landen … We houden het in het oog!


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

59 reacties

Gesloten voor reacties.