accummulatie 21 januari

Klik voor grotere kaart

Hierboven de kaart met de sneeuwaccumulatie tot volgende week zaterdagmiddag. Het is een genot om door de 6 types wintersport weerkaarten heen te klikken vanochtend met alles wat er gaat vallen vanaf de nacht op donderdag als het warmtefront Nederland passeert. Addertje onder het gras is dat bij aankomst van de neerslagzone woensdag de sneeuwgrens tijdelijk naar 1000m stijgt. Een andere adder onder het gras is dat de wisseldag zaterdag 21 januari problematisch lijkt te worden met hevige sneeuwval.

Paradijs
Na de sneeuwval (ook weer fraai voor Noorwegen trouwens) komt er weer een paar dagen hogedrukweer in de Alpen en laat mij  nu net díe paar dagen in Les Arcs zitten. Het Paradiski  skigebied zal  zijn naam echt eer aandoen! In de reacties graag waar jullie zitten of heengaan!

Het breaking news vanochtend is dat het ECMWF model tenminste met de hoofdrun is bijgedraaid naar het GFS scenario. Het model berekent nog steeds een arctische koude-uitbraak op 24 januari maar die schiet naar de Balkan en niet onze kant op. De moederdepressie komt ook weer bij IJsland te liggen, zodat we weer terug zijn bij het oude liedje met eind januari alweer een sneeuwgolf naar de Alpen.

De ECMWF ensembles moeten nog binnenkomen, maar het GFS ensemble voor een punt in Zuid-Limburg (zie grafiek) verraadt dat we de hoop op een winterperiode in Nederland vanaf volgende week zaterdag nog niet hoeven laten varen. Er duikt zelfs weer een lijntje naar -15°C in de nacht op 27 januari. Puur op basis van het GFS ensemble kunnen we zeggen dat de kans op die winterse periode met ijsdagen nu altijd nog 20% is.

Grappig is dan weer te zien hoe het KNMI worstelt met de werkroosters die om een of andere bizarre manier niet zijn gesynchroniseerd met het ritme van het ECMWF model. Om 4 uur ’s nachts heeft iemand in De Bilt de volgende regels getikt:

zondag 22 januari tot en met zondag 29 januari
40 % kans op aanhouden van het wisselvallige weertype met geregeld neerslag en temperaturen die rond de normale waarden liggen, maar ook 60 % kans op een overgang naar een kouder meer kwakkelend weertype.
Uitgifte: 15/01/2012 04.00 uur LT

Droomseizoen
Ondanks de nieuwe zachte hoofdrun en straks ook de nieuwe ensembles blijft deze analyse gewoon tot vanavond staan (zo was het in elk geval gisteren). Vreemd. Laten wij het nu op 20% houden en vaststellen dat het droomseizoen in de Alpen droomachtig lijkt te blijven!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

73 reacties

Gesloten voor reacties.