ecmwf berekening wintersport 22 januari 850hPa

Klik voor grotere kaart

Terwijl de andere modellen met inmiddels “klassieke” oplossingen komen van voor de Alpen aanhoudend sneeuwrijke condities en gekwakkel in de LL, is het ECMWF model vanmiddag eens creatief bezig geweest in de breincellen van de supercomputers. Zie het resultaat hierboven. En dat is toch het leuke. Dat weerkaarten lezen gewoon bestaat uit nieuwsgierigheid over wat er zou kunnen gebeuren zelfs als de kans dat het precies zo of zo uitkomt maar 5% is. En ik vind die nieuwe oplossing een mooi ding!

Wat is het geval?

Net als de andere modellen laat ook het ECMWF model het aanstaande mini-wintertje eindvolgende week eindigen met een klassieke dooiaanval met een stevig warmtefront. Foetsie winter zou je denken en dat doen de andere modellen ook. Zij gaan sneeuwrijk voor de Alpen verder maar met een te westelijke aanvoer voor LL-winter. Het ECMWF model laat iets interessants gebeuren. Terwijl de kou door het warmtefront naar Oost-Europa wordt gedrukt, krijgt de uitgedijde moederdepressie bij IJsland het op haar heupen: ze loopt het warmtefront achterna en eindigt als enorme depressieblob met de kern boven Wenen.

Al wekenlang ligt die moederdepressie op haar plek en in alle andere modellen blijft ze ook gewoon waar ze zit, de eindeloze opeenvolging van warmte- en koufronten aanjagend. Maar wij weten wat er gebeurt als een depressie kern ten zuidoosten van de LL ligt: juist de wind gaat naar het noordoosten! En zie dan eens wat er in iets meer dan een luttel etmaaltje gebeurt tussen +204 en +234u. Op 21 januari nog flinke sneeuw in de Alpen en gekwakkel in de LL en dan op 22 januari een koudegolf van jewelste recht over Nederland heen.

+204u
[fbphotos id=327634817270730]

+234u
[fbphotos id=327636613937217]

Vergelijk vooral die 850hPa kaarten eens! Alsof er een gigantische kunstsneeuwmachine kou naar het zuiden blaast. In de Alpen is het dan al droog trouwens. Nederland zal in een dergelijke situatie zeker sneeuwbuitjes krijgen. En zie dat er rond IJsland geen depressie meer te bekennen is. Zie ook de immense koude blob op de 500hPa kaarten. Een vuist tegen welke invloed van de oceaan dan ook. Iets dergelijks is natuurlijk wat we hadden verwacht op basis van die twee weken terug waargenomen SSW. We gaan het zien!

Hieronder de hele fraaie collectie Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads…

[fbphotos id=327264213974457]


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

21 reacties

Gesloten voor reacties.