ecmwf berekening wintersport 22 januari 850hPa

Klik voor grotere kaart

Terwijl de andere modellen met inmiddels “klassieke” oplossingen komen van voor de Alpen aanhoudend sneeuwrijke condities en gekwakkel in de LL, is het ECMWF model vanmiddag eens creatief bezig geweest in de breincellen van de supercomputers. Zie het resultaat hierboven. En dat is toch het leuke. Dat weerkaarten lezen gewoon bestaat uit nieuwsgierigheid over wat er zou kunnen gebeuren zelfs als de kans dat het precies zo of zo uitkomt maar 5% is. En ik vind die nieuwe oplossing een mooi ding!

Wat is het geval?

Net als de andere modellen laat ook het ECMWF model het aanstaande mini-wintertje eindvolgende week eindigen met een klassieke dooiaanval met een stevig warmtefront. Foetsie winter zou je denken en dat doen de andere modellen ook. Zij gaan sneeuwrijk voor de Alpen verder maar met een te westelijke aanvoer voor LL-winter. Het ECMWF model laat iets interessants gebeuren. Terwijl de kou door het warmtefront naar Oost-Europa wordt gedrukt, krijgt de uitgedijde moederdepressie bij IJsland het op haar heupen: ze loopt het warmtefront achterna en eindigt als enorme depressieblob met de kern boven Wenen.

Al wekenlang ligt die moederdepressie op haar plek en in alle andere modellen blijft ze ook gewoon waar ze zit, de eindeloze opeenvolging van warmte- en koufronten aanjagend. Maar wij weten wat er gebeurt als een depressie kern ten zuidoosten van de LL ligt: juist de wind gaat naar het noordoosten! En zie dan eens wat er in iets meer dan een luttel etmaaltje gebeurt tussen +204 en +234u. Op 21 januari nog flinke sneeuw in de Alpen en gekwakkel in de LL en dan op 22 januari een koudegolf van jewelste recht over Nederland heen.

+204u
[fbphotos id=327634817270730]

+234u
[fbphotos id=327636613937217]

Vergelijk vooral die 850hPa kaarten eens! Alsof er een gigantische kunstsneeuwmachine kou naar het zuiden blaast. In de Alpen is het dan al droog trouwens. Nederland zal in een dergelijke situatie zeker sneeuwbuitjes krijgen. En zie dat er rond IJsland geen depressie meer te bekennen is. Zie ook de immense koude blob op de 500hPa kaarten. Een vuist tegen welke invloed van de oceaan dan ook. Iets dergelijks is natuurlijk wat we hadden verwacht op basis van die twee weken terug waargenomen SSW. We gaan het zien!

Hieronder de hele fraaie collectie Bizztravel Sneeuwhoogte App uploads…

[fbphotos id=327264213974457]


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

21 reacties

Gesloten voor reacties.