Zell am see kaprun
Lees verder >

Waterpret, wandelen, fietsen of wintersport op de gletscher? Kiezen jullie maar.

Kleinwalsertal
Lees verder >

Kijk al uit naar skiΓ«n

zell am see kaprun
Lees verder >

Fiets hier langs de meest indrukwekkende wegen.

Beleef een sportieve zomervakantie in het prachtige Montafon.

ECMWF laat zien hoe dooiaanval in tegendeel kan verkeren

check ook eens

194 Reacties

 1. Kees schreef:

  Ben ik erg pessimistisch als ik denk dat het vanaf volgend weekend op het randje wordt? Een winter op basis van een ‘samenspel’ van 4 systemen is erg kwetsbaar lijkt mij.

 2. Dennis23 schreef:

  Voorlopig laten de winterkaarten meer winter zien als de natuur.

 3. Frederic schreef:

  En Hajo. Ligt je zwembroek al klaar? πŸ™‚

 4. Lars schreef:

  Zojuist op de sloten achter mn huis een poging gewaagt op het ijs te staan….kansloos. Vorst is echt te veel getemperd door de bewolking de laatse twee nachten. Met de voorspelde sneeuw van morgen heb ik er een hard hoofd in of schaatsen (muv de banen) er in grote delen van het land muv Noorden inzit. Hoe sterk kan het vannacht afkoelen in het westen? -4/-6…wat denken jullie?

  Cheers. Lars

  • Ab schreef:

   Hey @Lars, ik schaats al volop bij mij in het Westland πŸ™‚ Het ijs is hier althans dik genoeg om te schaatsen. En ik doe dat bij de Prinsenbos in Naaldwijk. Vandaag weer volop schaatsen en genieten ervan!!! πŸ™‚

  • Ronaldo schreef:

   Bij mij in P’end ook kansloos. Drukte er gisteren met een stok dwars doorheen. Balen!!

 5. Spyfromthesky schreef:

  Hajo, nu wel een echte zwembroek aantrekken en geen heel grote boksbroek die bijna alles beschermd. Lekker windje erbij. We zien uit naar je foto, natuurlijk met de telegraaf van zaterdag 19 januari.

  Hoe moet ik dit bericht nu zien, zo kort naar het bericht van de Siberische ontwikkelingen?

  Zo, ik ga nog maar eens 1Β½ uur hardlopen. Wie weet als ik terugkomt zie ik de foto.

  Spyfromthesky

 6. Hero schreef:

  Hajo, gefeliciteerd met het bijna binnen halen van je BV, alleen de foto ontbreekt nog. πŸ™‚
  Ik moet eerlijk zeggen een week geleden had ik nog een plaatje van je in de blubber voor ogen, maar je heb het weer
  fantastisch voorzien. Houden zo!

 7. Hero schreef:

  Volgens de EC oper neemt na het weekeinde de hogedruk invloed vanuit Rusland toe, is dat een goede ontwikkeling of belemmert dat de opbouw van het Scandihoog en zijn we daardoor juist meer kwetsbaars voor oceaandepressies, we gaan het zien.

 8. Leo schreef:

  @Lars: -6 πŸ™‚ Waar woon je? Ik ben (in R’dam) ook erg benieuwd. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd (straks misschien even meten!), maar zag er hier gisteren ook nog niemand op..

 9. pascal schreef:

  Was het niet zo dat het GFS model een aantal jaren terug, ik denk de winter 2010 – 2011, degene was die net altijd voorde koelere oplossing koos en de andere modellen het steevast verkeerd hadden? Toen was het nog op de andere site waar @Hajo actief was. Toen heb ik dezelfde discussies gezien als nu, maar omgekeerd. πŸ˜‰

 10. Roland schreef:

  Eind van de EC pluim meeste leden boven nul

 11. paco37 schreef:

  Goedemorgen Allemaal,
  Dooiaanval mogelijk eind volgend weekend? Waar praten we eigenlijk over.
  5 dagen vooruit is redelijk te bepalen op wat details na, europa komt steeds meer onder bizarre winterse omstandigheden te staan [de perfecte muur] wat inhoud dat we volgens mij steeds verder afdalen naar diepvries kou vanuit rusland wat richting eind volgende week gestalte gaat krijgen.
  de sneeuw van komende dagen zal het ijs niet bevorderen maar zal de ijzeren muur doen verscherpen tegen het Azoren hoog dat toch eerst Frankrijk zal moeten veroveren wat toch ook al in de behoorlijke kou zit. Nee de kou zit er te goed in om zich aan de kant te zetten door een verzwakte Azoren hoog.
  we zullen het allemaal beleven komende week maar ik maak me totaal geen zorgen en geniet!!

  we zullen het allemaal beleven !!

  • Leo schreef:

   Inderdaad paco πŸ™‚ De mogelijke dooiaanval zit op +8.5 dag..
   Blijft wel spannend, ik lees vooralsnog geen goede berichten over de ijscondities. Ook op de Rotte valt het tegen, 4 tot 6 cm en slijtage aan de onderkant door stroming en bemaling. Verwachting ziet er voor de komende dagen niet geweldig uit, in 1e instantie veelal lichte vorst. Moet nog wel even blijven dus πŸ™‚

 12. Ab schreef:

  Het ECMWF model nu de 00u uitdraai lijkt het gezien de EC 15daagse het winterweer voor de LL vast te houden t/m volgend weekend (26/27jan) Daarna gaan de meeste lijntjes voor verzachting. Maar dat is nu het geval kan de komende dagen weer anders zijn. Eerst maar eens volop genieten van dit winterse weer bij mij πŸ™‚ Lekker schaatsen!!!

  • Leo schreef:

   Ab, wat doen UKMO en GEM eigenlijk?

  • Leo schreef:

   Of laat ik zelf eens een keer kijken πŸ™‚ Maar probleem is een beetje: ik weet niet hoe laat daar de nieuwe runs verschijnen?

  • Ab schreef:

   @Leo, UKMO komt altijd binnen tussen 17u en 17:35u de 12u en tussen 5u en 5:35u de 00u. En hij blijft koud voor volgende week. Wel zie je op het eind ook hier sterkere NOM’s vanuit het westen. En GEM zowel de 00u als de 12u komen altijd iets voor zessen uit in de ochtend en avond. En GEM 00u lijkt het winterse weer ook t/m volgend weekend vast te houden. Daarna depressie activiteit vanuit het westen en de wind weer ZW.

 13. Frederic schreef:

  @Leo: met die ijspluimen heb je een beetje hetzelfde probleem als GFS he. Die van het KNMI zegt dat er nu in M-NL al een ijslaag van 7cm ligt. Is dat al zo? Als ik de ijdikte-site van @Keida mag geloven, gaat het nu om een laag van tussen de 2 en de 6 cm. Tsja, krijg die modellen nu nog maar eens gereset he. Alleen wanneer alles terug gesmolten is, maar daar duimen we natuurlijk niet voor.

  • Leo schreef:

   Helemaal waar Frederic. Had ik er eigenlijk bij moeten zetten, vergat ik uiteindelijk πŸ™ Zo-wie-zo een lastig verhaal, zo houdt ook die van Meteoconsult GEEN rekening met eventuele sneeuw op het ijs. En die van infoplaza is ook niet echt betrouwbaar, die rekent slechts met het gemiddelde van alle ensembleleden (incl. uitbijters), en niet met bv de hoofdrun. Maar goed, e.e.a. voor de trend πŸ™‚

 14. Frederic schreef:

  @iedereen: veel wintersportplezier vandaag! πŸ˜‰

 15. Ab schreef:

  Het was een nacht met geen echte vrieskou hooguit lichte vorst veelal. Maar inmiddels stroomt er koudere lucht vanuit Duitsland NL binnen en stijgt niet de tempr in de loop van de ochtend maar daalt hij juist verder. Oosten al matige vorst op veel plaatsen. Brrrrr….. Tot laterrrr

 16. Frederic schreef:

  bespreking GFS06 vanaf hier
  GFS06 is optimistischer over de sneeuwkansen in BelgiΓ«. Enkel de Ardennen kans op aanvriezende regen.
  Voor Friesland nog steeds minstens 4cm sneeuw berekend.

  • Frederic schreef:

   De ijsdagenreeks houdt alvast tot vrijdag aan (+150), met uitzondering van het westelijk deel van BelgiΓ« waar het dan overdag licht kan dooien.

  • Ab schreef:

   @Frederic, GFS draait alweer meer bij naar EC voor volgende week nadat het afgelopen runs juist met een inzettende WC kwam voor 24jan en zachter daardoor. Jij merkte dat gedraai gister al een beetje op.

  • Frederic schreef:

   idd @Ab: Vanaf volgend weekend komt er dan een echte dooiaanval, maar het sneeuwfront wordt dan boven onze hoofden een paar upper-cuts toegediend door de aanwezige kou boven het continent. Spannend hoor.

  • Frederic schreef:

   Een 2e krachtigere dooiaanval is voor zondag 27/1 gepland.

  • Frederic schreef:

   En die lijkt tijdelijk wel te slagen. Met de nadruk op tijdelijk want de kou blijft heel dichtbij doordat de kernen van de NOM’s op ongeveer dezelfde breedtegraad blijven.

  • Frederic schreef:

   Na volgend weekend schakelt GFS over op koudkwakkelen. Maar ach, dat is nog zo ver weg. Conclusie van het verhaal: Eerst nog een week winters weer. Tot later!

  • erwin schreef:

   Frederic. Komt goed met e3, meer dan 2cm valt er niet op elfstedenroute. No worry. Hier in gerlos aangekomen gisteren en perfecte sneeuw en strak blauw. Je merkt dat het al wat minder koud is dan gisteren .morgen fohn erin!

 17. Spyfromthesky schreef:

  Inderdaad loopt nu eindelijk eens koudere lucht van het oosten Nederland binnen. Het is jammer dat de kou nog net niet Friesland raakt, maar dat scheel niet veel meer. In ieder geval ruim 3 graden vorst en daar gaat weinig meer van af schatten we in.

  Hajo mag wel opschieten met zijn foto. Hoe lange die wacht, hoe meer transportkou er op hem afkomt :>).

  Mensen pas a.u.b. op om te schaatsen. Het is nog lang niet betrouwbaar.

  Spyfromthesky

 18. Spyfromthesky schreef:

  De gemiddelde ijsdikte van het E-traject is mogelijk 4cm tot iets meer. Ik zeg dan gemiddeld.

  Eigenlijk is dit de oogst na een week. Kortom we zitten op 25% gezegd. Maar, als het het Siberisch koud gaat worden <9 op het E-traject, dan kunnen we van week vooruitgang boeken. Dat zal de volgende peiling zijn rond een woensdag.

  Wellicht met goede vorst en dat dan de kaarten er nog goed uit zien dat er wel een eerste vergadering is van het E-bestuur dat naar buiten gaat.

  Spyfromthesky

 19. Pieter schreef:

  Harde wind en het warmere water hebben al het ijs op de EE (tussen Dokkum en Bartlehiem) doen smelten :’-(. Het is weer helemaal open.. Hier hebben we echt een aantal dagen (zeer) strenge vorst voor nodig.

  zie: http://www.elfstedentochtfotos.nl/Burdaard-vanochtend-vroeg-19012013.htm

  bron: https://twitter.com/elfstedentweets

 20. Bart schreef:

  Ik zie het niet zo snel aangroeien tot 15cm…

 21. Wim schreef:

  Hajo wordt ook al weer genoemd in de weersverwachting van de telegraaf.
  http://www.telegraaf.nl/teleweer/21232017/__Winterweer_houdt_aan__.html

 22. Hans schreef:

  Ik zelf blijf vasthouden aan de sneeuw voor Friesland, volle bak 5 Γ‘ 8 cm m.n. E-route.
  We zullen het zien..
  @Hajo, gevoelstemperatuur bij jou -10Β° ?? Sterkte zometeen!
  Tip: foto naar De Telegraaf (reclame).

 23. Leo schreef:

  Zo terug van boodschappen doen en natuurlijk even een rondje door de wijk gemaakt. Er wordt volop geschaatst!!! Hierachter bij ons nog niet heel enthousiast, twee kinderen, en twee papa’s aan het sneeuwschuiven πŸ™‚ Maar wat verder op in de wijk al gezellig druk. Kwaliteit is erg wisselend. Meeste is erg slecht, maar een groter stuk dat maandag nog open lag ligt er SCHITTEREND bij. Daar was echter nog niemand op. Na het eten gaan we waarschijnlijk ook! Pica’s zullen uiteraard volgen! Wel ook een meting doen. Nu zegt dat natuurlijk niet alles, sneeuwijs=minder sterk dan normaal..

 24. Kustlander schreef:

  Topwintersport op de LL zandmotor @ Monsterbeach! Westland!

 25. Kees schreef:

  Als we dan toch leuke filmpjes gaan posten (zoals Kustlander hierboven) dan heb ik er ook nog een.
  SkiΓ«n in de duinen!!

 26. Roland schreef:

  Wanneer ik op weeronline.nl mijn woonplaats, Kesteren in de Betuwe, bekijk dan geeft hij vanaf maandag temperaturen overdag boven nul aan. Op weer.nl en KNMI geeft hij temperaturen ruim onder nul aan. Weet iemand waarop weeronline zich op baseert?

 27. vanDam schreef:

  Vergeleken met gisteren ziet het ijs er vandaag in Giethoorn er een stuk beter uit, alle sneeuw die er gister op lag is verdwenen, harde wind ? https://www.youtube.com/watch?v=Af90X-ugJxw&feature=yo

 28. Leo schreef:

  GFS 06 ensemble voor NO-NL πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚ Veel onzekerheid vanaf volgend weekend, maar ziet er weer stukken beter uit!

 29. Leo schreef:

  Net op het ijs geweest hierachter. Er wordt mondjes geschaatst. Kwaliteit is overigens erbarmelijk. 3 metingen verricht: 6-7-6 cm sneeuwijs. Vraag aan de deskundigen: is dat genoeg???

  • Leo schreef:

   D) Mondjesmaat bedoelde ik. Zo, nu weer naar buiten πŸ™‚

  • Afkoeling schreef:

   Daar ga ik me niet aan wagen!
   Dat moet je zelf inschatten.
   Maar 6 cm is in principe dik genoeg voor zwart ijs, al moet je dan niet met hele grote groepen bij elkaar staan.
   Nieuwkoop niet sterk genoeg ;-(
   Tussen Alphen en Nieuwkoop wordt op een tocht wel geschaatst.
   Dit is sneeuwijs, maar je kan niet alles hebben πŸ˜‰

 30. Stephan-L schreef:

  Zo’n stevige koude oostenwind zorgt dat ervoor dat de ijsaangroei sneller gaat of niet?

 31. Willem schreef:

  Net met de kids op het ijs geweest. Onder het kleine laagje sneeuw dat hier dinsdagavond is gevallen zit prachtige zwarte ijsvloer. De harde koude wind blaast de sneeuw nu wel mooi van het ijs. @noordfriesland

 32. Ronaldo schreef:

  Net op het ijs geweest grenzend aan mn achtertuin. Actuele meting (3x) 4.5 cm – 5 cm – 4.2 cm. Ik ben er op geweest, het kan dus wel maar ziet er bagger uit. Zeker geen schaats ijs. Zal zo ff fotootjes uploaden en posten.

  Zo slecht is het ijs dus. πŸ™ (foto vanuit mn tuin)
   
  Deze foto is genomen richting mn tuin.

  • Jammer van dat baggerijs ronaldo. Ik heb ook nog het gevoel dat het water overal nog werkt. Ik heb een sloot (hooguit 20 cm diep) voor de deur en zelf die is niet betrouwbaar. Aan zijkanten waar nog restanten riet zit nog natte plekken.

   Je woont er leuk bij. Je dacht Ik gooi mijn kriuwagen op het dak. Die moet ik niet in de buurt hebben want daar moet ik mee werken. πŸ™‚

 33. Henk Zwolle Zuid schreef:

  Hallo allemaal,
  Misschien een beetje een domme vraag, maar wat ik me nu al een tijdje afvraag is wat de richting van een bui eigenlijk bepaalt. Bijvoorbeeld een straffe oostenwind, maar buien die vanuit het zuiden of zuidwesten komen. Hoe zit dat?

 34. Bjorn schreef:

  @Hajo kun je geen ‘vind ik leuk’ knop laten maken voor je site bij de reacties? Ik heb zelf heel de tijd de drang om het te doen en zo kun je ook goed zien wat mensen precies leuk vinden om te lezen in de reacties.

 35. Leo schreef:

  Net uurtje geschaatst op het sneeuwijs van Oeverpark Nesselande / Rietveldpark,van brug tot brug (=kleine 500 meter, bij 25 meter breed). Niet eronderdoor nog natuurlijk. Smiddgs met een mannetje of 20. Viel alles mee, goed te doen hoor!!! Uiteraard niet geweldig van kwaliteit, maar niet zacht en weinig hobbels. Nu hier kraakhelder (!!!), bij -4.7, aan de grond -5.8. Maar zal helaas van korte duur zijn. Later vanavond meer info, tips, en foto’s op m’n facebook of in picasa (e.e.a. ook ter bewijs πŸ™‚

 36. Frederic schreef:

  @Henk Zwolle Zuid. De trekrichting van buien hangt in grote mate af van de windrichting op 2 Γ  3km hoogte.

 37. Frederic schreef:

  Nieuwe GFS12 loopt binnen. Nog steeds minstens 4cm sneeuw berekend voor Friesland in de nacht naar maandag. Aanvriezende regen in de Ardennen, en vanaf mijn woonplaats overgaand in sneeuw. Geen paniek, ik zal daar wel voor zorgen. πŸ˜€
  Nog verzoekjes iemand?

 38. Hajo schreef:


  Bij deze de BV4. Stand nu 3-1. Vanavond weer een weerbericht.

 39. Ronski schreef:

  gefeliciteerd Hajo, go on.

 40. Leo schreef:

  http://www.plaatjesdump.nl/upload/0902504b418b26410e144df53fb1788a.png
  Het lijkt een klein gaatje, maar KNMI geeft ook aan dat er opklaringen beginnen te ontstaan! Temps tot -10 volgens hun mogelijk (in de uitgebreide verwachting)! Ben benieuwd!
  Zou namelijk net genoeg kunnen zijn om (na) morgen op het grotere water te kunnen gaan schuiven! Actueel -5.0 πŸ™‚
  Gunstige omstandigheden voor ijsaangroei zo met die wind erbij volgens mij, maar weet het niet exact, het mag ook weer niet TE hard waaien..

 41. jeroen schreef:

  Idd fris aan de grond Leo….
  http://www.buienradar.nl/weerkaarten/temperatuurgrond
  @tilburg ook totaal helder

 42. jeroen schreef:

  Even heel wat anders……ik zie hier heel veel analyses over kaarten in de (nabije) toekomst. Heeft iemand al eens onderzocht ca bekeken wat bv 5 dagen terug voor vandaag berekend werd…..wat daar nu echt puur op kaart vergelijk is uitgekomen?

 43. vanDam schreef:

  Schaatsen op de binnenschelde bij Bergen op Zoom, geupload door een bekende van mij: http://www.youtube.com/watch?v=6eNmuzMOMlQ

 44. Marcello schreef:

  Respect Hajo! Frederic, is er al meer nieuws over de nieuwste GFS?

 45. Ab schreef:

  GFS pluim van 12u bekend t/m de helft 180h vooruit (27jan) voor midden NL. En wat denk je???? KOUD!!!!! Oper wordt opnieuw nauwelijks ondersteunt vanaf 25/26jan. Hier de eerste helft Wordt vervolgt…

 46. Leo schreef:

  Weeronline voor N-NL: 10 cm sneeuw, sneeuwjacht, driftsneeuw en vorming van sneeuwduinen…
  http://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland

 47. Geert schreef:

  Wordt weer een heel spannende zondag! Ijzelzone zou nu toch een stukje oostelijker komen te liggen. Kijk er al naar uit wanneer het weer los gaat!

 48. Spyfromthesky schreef:

  @ Ab,

  Ik wil waardering uitspreken voor je korte actuele berichtjes. Had ik nog nooit gedaan.

  Je schetst mogelijk de hele maand dan nog winter. Dat zit 31 januari er in als een E-dag, mogelijk een dagje eerder.

  Op diverse weersites gevens ze zulke gekke diverse temperaturen op. Wel vorst, maar het verschilt enorm.

  Ik hoop maar op de van de KNMI, maar er is al gebleken dat ze vaker niet langer stand houden dan één dag.

  Spyfromthesky

 49. Eric schreef:

  Ik weet niet of jullie op een update zitten te wachten uit de alpen…anders hoor ik het wel……het is immers toch ook behoorlijk winters in NL…alleen hebben we die Berg nog niet.

  Maar vandaag waren de skicondities in Kitzbuhel, Kirchberg, Resterhohe fantastisch goed. Sneeuw zoals sneeuw op de piste moest zijn. Einde van de dag verwacht je ijsplaten maar….die waren erniet. Het was echt “griffig” de ski snee er goed doorheen en je kon niet uitglijden alleen maar fantastisch skieen.

  Morgen is er fohn met temp tot 11 graden…we wachten het wel af…..

  O ja heb nog 2 linkjes als je klein filmpje wil zien.

  http://www.youtube.com/watch?v=lbr2HkiaDOM&feature=youtu.be

 50. Kees schreef:

  @Leo Slecht voor het Elfstedenijs. Dat uitgerekend daar de meeste sneeuw wordt verwacht. Misschien dat de wind het ijs een beetje schoon houdt.

 51. Keida schreef:

  Beste allen, vannuit een prachtig Val Thorens vanavond kort berichtje.
   
  Ten eerste Hajo: gefeliciteerd met je BV4, en respect voor het trotseren van de kou!
   
  Wat betreft de ijsaangroei en kou in LL: we hebben minimaal 2 nachten met strenge vorst nodig zonder harde wind. Die wind gooit roet in het eten. Daar waar al ijs ligt maakt het niet uit, maar die wakken…
   
  Wat betreft de condities hier: daarover morgen meer, nog niet op de pistes geweest, maar het zag er nu al voortreffelijk uit. Hoeveelheid sneeuw is indrukwekkend. Nog geen nieuwe sneeuw gezien, maar die komt vast morgen..!

 52. Rob schreef:

  Well done Hajo! Volg site nu sinds vorige winter ( dus begin?) …optimisme straalt eraf en terecht! ES te hoog gegrepen maar geschaatst gaat er worden.

 53. MarcoMontafon schreef:

  @Ronaldo. Hoe sta je ervoor met jou weersverwachting voor mij vanaf 25 januari naar vorarlberg ? πŸ™‚

 54. JanE schreef:

  Iemand nog schaatstips voor morgen ergens in noord-holland???

 55. jan p schreef:

  JanE kijk eens op schaatsforum.nl .Verder ga zo door iedereen

 56. Daan schreef:

  Ik weet niet of ik nu nog een bv mag doen voor morgen, maar mocht dat zo zijn, dan doe ik dat nog; ik ga voor een sneeuwverassing voor Nederland! In de middag in het zuiden eerst een mengsel van sneeuw/natte sneeuw/ijzel/ ijsregen, daarna overgaand in sneeuw; daar in totaal tot zo’n 5-10 cm. Dan in het midden van het land uitsluitend droge sneeuw op het oosten na (ook daar eerst een mengsel van wat natte sneeuw/ijzel) en daar uiteindelijk zo’n 10-20 cm sneeuw gemiddeld. In het gehele noorden ook uitsluitend sneeuw tussen de 5 en 15 cm, in groningen lokaal wat meer.

  Met de totale hoeveelheden bedoel ik vanaf morgen t/m maandag 23:59 uur.

 57. Ab schreef:

  EC 10daagse 12u t/m 27jajn koud!! Daarna een stuk meer zachte lijntjes en oplopende ENS gem naar om en nabij het vriespunt. Wel dan een grote onzekerheid gezien er ook nog altijd een aantal lijntjes voor kou blijven gaan. En 23jan t/m 26jan zeer koud voor midden NL gezien het ENS gem van -4/5gr overdag en -8/9gr in de nachten. Hier de pluim http://www.weerwoord.be/uploads/2112013194937.png

  • Leo schreef:

   WAUW, inderdaad Ab! Heel veel perspectief want zie eens hoe hoog de oper op dinsdag en woensdag (klem bovenin zelfs) en ook nog zaterdag en zondagnacht zit!!! Vanaf zondag een moeilijk berhaal in dit ensemble, maar wie weet keert dat zich nog ten goede.

  • Leo schreef:

   En nu ik nog eens kijk: de kans op strenge vorst vanaf dinsdag t/m zaterdag (ja 5 op rij) is volgens mij behoorlijk groot!

 58. Hans schreef:

  Mooie ruitjesbroek. Volgende keer in string. hahahaha
  Alle gekheid op een stokje: Gratuliere, und jetz geht’s los mit dem Winter!
  Nog vele depressies zullen komende 1Β½ week een aanval doen maar trekken ten zuiden/midden over ons land en blijven we hoofdzakelijk in de koude hoek zitten .Nog even terugkomend op verhaal van Hajo 15 januari “Weermodellen zitten ineens op een 1979 koers” zie ik dat er ook nu, morgen o.a.kan ijzelen en zie dat ook komende 1Β½ week wel gebeuren.
  De grote dooiaanval zondag 27 januari, 960 hpa (!) lijkt (lees: hoop ik) op maandag 28e ook ten zuiden langs te trekken en zitten we dinsdag 29e “gewoon” weer in de kou!!

 59. Hans schreef:

  @Leo: leuke foto’s, veel lol zo te zien maarre….met de slee de heuvel af……gras is voor koeien hoor!

 60. Hans schreef:

  @Hajo, zie mijn post van 21.33. Zie jij het ook nog ijzelen morgen of komende week?

 61. Leo schreef:

  Inmiddels zitten we lekker in de trasportkoude! Want geheel NL bewolkt, maar overal -4 tot -6!

 62. Arjan 78 schreef:

  Ik denk dat Hajo de BV5 binnen gaat halen, ik denk er namelijk net zo over. Verder gok ik op een E-tocht in feb.
  Ik verwacht voor het grootste gedeelte van feb een koud winters scenario. -Of een solide hoog boven Scandinavie met E- tocht
  of een hoog boven Groenland met koud (kwakkel)weer en veel sneeuw. Mijn bv mag ik pas 1 feb plaatsen dus ik moet nog even wachten. Ik baseer dit op het SSW verhaal en mijn glazenbol πŸ˜‰

 63. Arjan 78 schreef:

  GFS 18 utc laat sneeuw activeren en nog lang slepen boven midden en noord NL. 10 cm lijkt het wel te worden plaatselijk aldaar

 64. Hans schreef:

  Heb besloten niet naar gfs-run te kijken, m.i. ongeloofwaardig.
  Kijk morgen wel weer verder.
  O ja, benieuwd naar sneeuwval morgen/maandag. Nog steeds volle bak voor Friesland.

 65. Leo schreef:

  Grote verschillen derhalve; volgens de ECMWF immers niet meer dan hooguit 4 cm voor N-Nl.

 66. Leo schreef:

  Over die ECMWF nog het volgende (er is weinig over gezegd vanavond): de hoofdrun zit, al vanaf maandag, de hele komende week erg hoog in de pluim, met veel leden die heel veel kouder gaan. Kon nog wel eens gek aflopen πŸ™‚

 67. Ronaldo schreef:

  @ MarcoMontafon.
  Belofte maakt schuld.
  Als jij vrijdag richting Vorarlberg rijdt heb je flinke mazzel. Duitsland in een soort “niemandsland”. Beetje bewolking maar wel koud. Heel goed weer om te rijden.
  Zaterdag een heerlijke ski dag. Niet Grand Beau, maar wel zonnige momenten.
  Op zondag gaan de modellen al flink uit elkaar lopen. Toch denk ik dat er nog wel een redelijke ski dag in zit maar de bewolking neemt al flink toe in de loop van de dag. Vanaf maandag is alles erg onzeker, maar er zou zomaar eens verse sneeuw kunnen komen. Spannend.
  Laat je ff weten of ik juist zat?? πŸ™‚

  • MarcoMontafon schreef:

   Heel gaaf @Ronaldo. die rijdag vind ik het meest belangrijk. en die dagen daar.. nou top. tegen koude en sneeue kun je je kleden en met zon is het helemaal genieten. ik heb daar wifi dus hou je op de hoogte. ik spreek je wel even aan in de topics hier. En bekijk.zoiezo deze site.. verslavend:-p
   Heel erg bedankt en mocht er nog iets enorms veranderen voor vrijdag hoor ik het graag van je/jullie.
   greetz Marco

 68. Leo schreef:

  Nou Hans had gelijk, deze is opnieuw van het padje af..

 69. Leo schreef:

  KNMI waarschuwt nu voor sneeuwduinen in Flevoland, N-Holland en de 3 no-provincies, vanaf 17h. Het wordt-niet door de enorme hoeveelheid maar vooral door de wind- heftig!

 70. Leo schreef:

  @Afkoeling. Nog bedankt voor je waardevolle tip eerder vandaag! Heb je helemaal gelijk in, die verantwoording moet je eigenlijk niet bij een ander leggen bedacht ik me later. Zelf zou ik ook nooit tegen een ander zeggen dat ik weet dat het vertrouwd is. Maar ik was zo maar benieuwd of er wetenschap, statistiek over bestaat. Maar dan nog, dat blijft natuurlijk .. glad ijs. Uiteindelijk kwam het vanzelf goed vandaag. Vanmiddag werd het gezellig druk! Morgen weer. Ook ga ik nog wat foto’s maken verderop in de wijk (waar geen sneeuw op het ijs ligt..) en van de Rotte. Hoop dat de omstandigheden bij jullie morgen ook beter worden / zijn?

 71. Leo schreef:

  Nou ja… BV5 staat op de (GFS18h) kaart!

 72. Leo schreef:

  Het zal tijdelijk zijn, maar: opklaringen boven Friesland! Temperatuur zakt er vrij hard, nu -5.5.

 73. Arjan 78 schreef:

  Leo, die controle run van GFS is veel kouder dan de oper moet je maar eens kijken

 74. Marcello schreef:

  Kunnen jullie de pluim ook even laten zien heren? Ik weet niet waar ik hem kan vinden.

 75. Marcello schreef:

  Ok, dank je.

 76. Leo schreef:

  Ensemble GFS 18h, voor NO-NL. standaard post ik ‘m voor NO. Voor de zuidelijke helft van Nl is ie nog sprekender: de hoofdrun zit al vanaf + 06h (!) als warme uitbijter bovenin het ensemble. Weinig waarde aan te hechten dus volgens mij. Maar goed, dit plaatje is (of lijkt?) duidelijk: Tot ergens in het volgend weekend aanhoudend winterweer, daarna geleidelijke verzachting. Volgens dit (naar mijn idee ongeloofwaardige) GFS 18h ensemble.
  http://www.plaatjesdump.nl/upload/cac12e22a958a66fc292f7b660b6b7eb.gif

 77. Leo schreef:

  F***, niet te geloven dit. SSW en deze 5e koude winter op rij, het ligt aan.. 3x raden… de klimaatopwarming!!!
  “Sudden stratospheric warming events take place in about half of all Northern Hemisphere winters, and they have been occurring with increasing frequency during the past decade, possibly related to the loss of Arctic sea ice due to global warming. Arctic sea ice declined to its smallest extent on record in September 2012.”
  Hier het hele artikel:
  http://www.climatecentral.org/news/stratospheric-phenomenon-is-bringing-frigid-cold-to-us-15479

 78. sneeuwfanaat schreef:

  Dat sneeuwgebied wat nu langzaam het zuiden des lands binnenloopt lijkt steeds groter en compacter te worden.Volgens mijnworden de sneeuwhoeveelheden erg onderschat door het knmi!Ik verwacht straks weer ineens een weeralarm terwijl iedereen nu al ziet dat het zeker 10 uur aan een stuk gaat sneeuwen

 79. Geert schreef:

  En we zijn vertrokken…..hopelijk voor een lange sneeuwdag. Ik hoop gewoon dat het gebied niet te snel over de LL trekt, want er zit vaart achter. Dat het hier maar wat blijft rondjes draaien!

 80. Ab schreef:

  De weermodellen krijgen het aardig moeilijk de komende tijd omtrent die mogelijke dooi aanval vanaf volgend weekend en erna. Want gister gingen er aardig wat modellen erin mee waarvan sommige ook tijdelijk (oa EC oper 12u) lijkt er deze ochtend opnieuw de sterkte van hogedruk onderschat te worden lijkt me. Want UKMO 00u berekent nu toch weer een sterkere hoog ten oosten van de LL op 26jan waardoor de LL net nog in de kou blijven door een ZZO wind vergeleken met gister toen UKMO juist sterkere NOM verwachte. En GEM 00u is helemaal bijgerdaaid en komt nu met vrijwel de gehele periode een zuidelijke straalstroom aan t/m 240h vooruit (30jan) Waardoor de NOM ten zuiden van de LL langs trekken en NL gewoon winterskoud blijft door oostenwinden met af en toe wat sneeuw door die laagjes. Alleen GFS hoofdrun van 00u houdt nog vast aan sterkere NOM’s vanaf 25/26jan waardoor de wind weer ZW wordt en zachter. Maar binnen het GFS model de 00u uitdraaie heerst er een grote onzekerheid over het aanhouden van de winterweer voor de LL. Een beetje 50/50% vanaf 27/28jan. ECMWF 00u houdt het voor de periode 23 t/m 26jan nog altijd zeer koud voor de LL en komt ook dan juist met een sterkere hoog ten oosten van NL. Hier nog een extreem koude virtuele winterkaart van EC 00u voor de nacht van 25 op 26jan http://www.weerwoord.be/uploads/712013202039.png En vanaf 27jan opnieuw een groot gevecht tussen de NOM’s en het hoog op de EC kaarten nu van 00u. Met dan tijdelijke dooi op 28jan overdag. En de winnaar op 216h vooruit (29jan) is opnieuw het hogedrukgebied volgens EC 00u. Want de NOM’s duiken opnieuw ten zuiden van de LL langs en de wind weer waait uit de oosthoek voor de LL πŸ˜‰ Maar op de laatste kaart 240h vooruit is de NOM weer sterker. Voorlopig nog allemaal erg ver weg en onbetrouwbaar. Ik wacht de verdere ontwikkelingen af de komende dagen. Het zal wel weer spannend worden op de kaarten over het aanhouden van de winterweer of niet πŸ™‚

 81. pascal schreef:

  Hier In Harelbeke(Kortrijk BE) sneeuwt het licht, maar het waait wel deftig.

 82. Geert schreef:

  Ach, we zien het wel of de dooi al dan niet zijn intrede zal doen. Nu maar eerst genieten van deze dag en de komende dagen. Want vandaag is het geen voorpret, maar gewoon pret!!
  @Sneeuwfanaat….dat is goed nieuws…dat het maar heel lang blijft slepen over de LL. Heb zo de indruk dat het vooral over het noorden van NL heel lang zal blijven hangen volgende nacht en maandag.

  • Ab schreef:

   Idd nu lekker genieten van deze winterse sneeuw zondag πŸ™‚ Voorlopig bij mij nog droog maar sneeuwgebied komt steeds dichterbij. Ik denk rond de klok van 10u sneeuw hierzo. We zullen zien

 83. Geert schreef:

  Hier in de Vlaamse Ardennen ook fijne sneeuw die gejaagd wordt door de wind. Er zullen vlug sneeuwduinen ontstaan. Hopelijk intensifieert de neerslag de komende uren en sneeuwt het maar door tot morgen voor mijn part!

 84. Leo schreef:

  Ontwrichtende verwachtingen volgens de laatste GFS hoor! Vooral het NW blijft wel tot dinsdag in de sneeuwval zitten, met veel wind.
  @Sneeuwfanaat: KNMI onderschat niets hoor.
  Kijk hier maar eens..
  http://www.knmi.nl/waarschuwingen_en_verwachtingen/extra/guidance_modelbeoordeling.html
  Het blijft echter lastig te voorspellen, dat weten we. Daarnaast wordt code oranje of rood altijd pas kort van tevoren afgegeven. Weeralarm gaat er denk ik ook komen, zeker voor de Noordelijke provincies..
  De regio rond Amsterdam kon volgens mij wel eens erg veel krijgen trouwens.
  Al met al erg spannend!
  Wel is het voorlopig afgelopen met de schaatsdroom (voor het grotere water) en dat is balen, maar ja ik laat het maar gaan. We kunnen niet alles hebben, het is en blijft wel dik winter!!!

 85. Geert schreef:

  De snijdende wind gaat door merg en been. Hier in de Vlaamse Ardennen momenteel -5,1Β°. Mooi om te zien hoe de sneeuw zich door de sterke wind langs ramen en vensterbanken tot hoog opgewaaide sculpturen vormt. Aan alle sneeuw- en winterliefhebbers…..geniet van deze bijzonder interessante dag!!

  • Leo schreef:

   Spannend Geert! Veel plezier ook, en blijf reporteren πŸ™‚ Maar ook wel naar buiten natuurlijk he! Ik ga zo trouwens eerst nog wat foto’s maken van het mooie ijs op het wat grotere water bij ons, voor de sneeuw komt..

 86. Leo schreef:

  @Ab. Koud kaartje hoor!!!

 87. Geert schreef:

  Idd is het jammer voor de ontwikkelingen van de E-tocht met al die verwachte sneeuwval. Maar idd, Ab, we kunnen niet alles hebben. Maar, ik zou zeggen, genieten maar van deze sneeuwdag, want het wordt weldra een plaatje zoals in de boekjes.

 88. Geert schreef:

  @Leo. Ik ga er straks zeker op uittrekken….lekker buiten! Eerst stevig ontbijtje zodat ik de snijdende noordooster kan trotseren. De sneeuw zal heel snel bij jou zijn Leo!! Genieten maar!

 89. Geert schreef:

  Nog vlug even melden dat tij het binnenkomen van de sneeuwval de temperatuur ook gestaag aan het dalen is. Momenteel -5,8Β°. Jammie!

 90. Leo schreef:

  Het is lekker koud geworden. Actuele temperaturen in Nl uiteenlopend van -4.5 in het uiterste zuidwesten tot -7.5 in Hoogeveen (Drenthe dus). Daar gevoelstemperatuur -16!

 91. Ab schreef:

  Bij mij nu in het Westland -5.7gr om iets over half negen in de morgen. En als ik de gevoelstempr ziet op weerplaza hier bij mij dan -14gr bij een schrale oostenwind van 5bft Brrrrr….

 92. dennisvld schreef:

  goeiemorgen winterweer liefhebbers
  zit hier in vlaardingen te wachten om de sneeuw samen met mijn dochter binnen te komen juichen
  iedereen een fijne wintersesneeeeeuw dag
  oi /…seewdd;dld

 93. Geert schreef:

  Gevoelstemperatuur zou hier rond de -13Β° liggen.

 94. Laurens schreef:

  Hier in Hoensbroek nu sneeuwval bij een temperatuur van -5 en redelijk wat wind. Net met de hond gaan wandelen en voelt aan als -10 /-15. Tsjonge wat was het koud. Heb medelijden met hondje en heb de wandeling ingekort.

 95. Kees schreef:

  Goedemorgen,

  wie belt Hajo even wakker?? Ben benieuwd naar zijn visie voor vandaag en verder. πŸ˜‰

 96. Frederic schreef:

  Hier in Tielt-Winge (Vlaams-Brabant) ondertussen al zo’n 2cm neergedwarreld. Mooi hoor.

 97. Geert schreef:

  @Frederic. Jouw regio zit zo’n beetje op de wip. De laatste verwachtingen zijn dat de Ardennen en later mogelijk mss ook Limburg in de warmere lucht in de hogere luchtlagen zou terecht komen en dus ijzel of ijsregen zou genereren. Hopelijk blijft jouw regio net buiten schot van die ellendige toestand.
  Mooi toch, die stuivende sneeuw die van de daken waait. Zo lijkt het net een sneeuwstorm!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.