Heel gek eigenlijk, maar ik schrik er zelf welke invloed winterse kaarten hebben op het menselijk lichaam van een winterliefhebber. Je bent moe na een lange dag werken, komt thuis, kookt, bekijkt de GFS12-run, en denkt tijdens het avondeten al wat na over wat je in het avondbericht gaat schrijven. En dan komt die EC12-run binnen. Bam! Weg vermoeidheid, hartslag 20 tellen hoger en kriebelingen in de rug. Volgens mij heeft het iets met adrenaline te maken. Of zouden het endorfines zijn? Ongetwijfeld weet Keida hier het juiste antwoord op.  🙂

gfs-5-174

 

Eerst en vooral staat mijn uitgebreid ochtendbericht nog als een paal boven water. Ik ga niet weer alles super gedetailleerd bespreken, dus lees het hier nog eens even na moest je het gemist hebben zodat je in dit bericht goed kan volgen. De straalstroom hangt gewoon aan de ketting boven onze omgeving en kronkelt de komende tijd over Zuid-Europa. Gevolgen blijven dezelfde: Koning winter zit en blijft stevig in het zadel in Rusland. Ten tweede: in zo’n setting is er ruimte voor verrassingen. En die krijgen we vanavond. Geserveerd door de EC.

gfs-0-192

Ook in de GFS12 van vanavond was er al een kleine, maar belangrijke wijziging ten opzichte van deze morgen. In de ochtendrun schoof de kern van hogedruk boven het noorden van Scandinavië sneller door naar Siberië, al zorgde de aanvoer van Mongoolse kou en de sterk verzwakte straalstroom ervoor dat de druk ook in het westen van Rusland hoog bleef, met uitwerking tot in Scandinavië.

[metaslider id=35974]

In de avondrun wordt dat doorschuiven van die kern afgeblokt door een naar het oosten trekkend laag boven Zuidwest-Rusland. Zo blijft de luchtdruk boven het westen van Rusland hoger en trekt de trogas van het laag boven West-Europa langzamer naar het oosten. Zeker omdat het hoog op hoogte nog eens door warmte gevoed wordt. Deze ochtend sprak ik nog over het ontstaan van de Russische Beer. Slaat die stilaan zijn klauwen uit?

gfs-0-252

Nee hoor. De Russische kou weet door een foute oriëntatie van het hoog de Lage Landen niet te bereiken. En uiteindelijk trekt het hoog in de lange termijn van GFS12 toch door naar het oosten. Dit laatste kan de weg dan vrijmaken voor sneeuwval langs de noordkant van de Alpen. En dat laatste is echt iets wat ik de komende tijd echt in de gaten wil houden. Want volgens mij ligt daar de verrassing voor de komende tijd. Het zou me niet verwonderen als de laagste dalen in Oostenrijk tegen het einde van de maand eindelijk weer helemaal wit zien.

ECM1-144

Snel over naar de EC12-run. Hier wordt de naar het Rusland wegtrekkende hogedruk nog sneller afgeblokt door dat laag boven Zuidwest-Rusland. Het hoog kan Scandinavië zelfs niet verlaten, …

ECM1-168

… en veert als het ware terug naar het westen.

ECM1-192

Net op dat moment is de hoogtetrog boven West-Europa vrijwel helemaal opgelost en is ook de bijhorende depressie helemaal doorgetrokken naar de Middellandse Zee. Zo kan er op hoogte warmte aangevoerd worden om de Beer ter hulp te snellen.

ECM1-240

Net op tijd, want de Beer ging net doorschuiven naar het oosten. En zo ontstaat er een mooi hoog net ten noorden van ons. En als klap op de vuurpijl migreert het Azorenhoog ook nog naar het noorden om daar de boel dicht te gaan gooien. Je leest het al. De ontwikkelingen in de EC zijn allemaal net iets te toevallig om er veel geloof aan te hechten. Maar mooi is het wel. De Lage Landen in een oostelijke stroming met zowel s’ nachts als overdag rond 0°C.

rart_14012312_14011312

Bovendien heeft de aangevoerde lucht best wat vocht opgepikt van over de Baltische Zee. Grijs weer dus. Met continu kans op lichte sneeuw in het binnenland.

eps_pluim_tt_06290

Net nog even de pluim erbij genomen. En zoals te verwachten: totaal ongeloofwaardige run. Maar ach. Wat was die toch mooi om naar te kijken.
PS: nee Hajo, de eend zal zich tot een zwemsessie moeten bepreken.

 


Frederic

Frederic (38 jaar) is de Belg van dienst. Fervent wintersportliefhebber en al sinds zijn kindertijd gebeten door de weermicrobe (de sneeuwrijke winters van de jaren '80 zitten daar ongetwijfeld voor iets tussen), die hem nooit meer heeft losgelaten.

27 reacties

Gesloten voor reacties.