Review Montafon – Erwin en Andrea (achternaam bij redactie bekend) – Ik ga dit jaar voor de achtste keer op wintersport en voor de achtste keer naar het Montafon. Duidelijk dus dat het mij uitstekend bevalt. Ik houd niet van overvolle pistes, wachttijden bij de liften, dorpen vol met halfdronken opgeschoten jongelui en terrassen zo vol dat je je net een sardientje voelt. Doordat de Montafon een vrij klein gebied is, is het er ook nooit erg druk. Klinkt onlogisch wellicht, want klein zit sneller vol hoor ik u denken. Klopt, maar in dit geval is het klein maar uitgestrekt en daardoor dus niet erg druk. Natuurlijk moet je wel eens wachten op een lift of voor een plekje op het terras maar die wachttijden zijn nooit lang. Het gebied is ook niet zo in trek bij jongeren zoals bijvoorbeeld Saalbach-Hinterglemm, dit komt vermoedelijk doordat er geen tig discotheken naast elkaar in het dorp zitten en de après-ski niet al te levendig is. 

In het 40 kilometer lange dal van Montafon vindt u 11 plaatsen en bergdorpjes tussen de 600 en 1.450 m hoogte, omringd door bergtoppen tot 3.312 m hoogte. In de Montafon liggen vooral gezellige vakantiedorpen die uitermate geschikt zijn voor gezinnen met kinderen en de ware rustzoekers.  De volgende dorpen liggen in dit gebied: Bartholomäberg, GargellenGaschurn, Gortipohl, Partenen , St. Anton im Montafon, St. Gallenkirch, Schruns, Tschagguns, Silbertal en Vandans.

De Golm
De Montafon is een verzamelnaam voor meerdere gebieden met elk een eigen karakter en je skipas is in al deze gebieden bruikbaar. Zelf ga ik al jaren naar de Golm, noem het maar onze thuisbasis. Van daaruit gaan we elk jaar minstens 1x naar een van de andere gebieden, het meeste weet ik echter van de Golm. Dit is ook het eerste gebied als de Montafon binnen rijdt.
  De Golm dus, wat eigenlijk maar uit een berg bestaat. Maar je hebt er genoeg mogelijkheden! Brede en afwisselende afdalingen in alle moeilijkheidsklassen; van een eenvoudig, afgeschermd oefenterrein voor de kleintjes onder ons tot het wereldcuptraject en de snelle en steile Diabolo-piste. Een klein funpark voor de stuntmannen/-vrouwen onder ons, het nieuwe crosstraject X-Golm wat je gewoon een keer geprobeerd moet hebben en genoeg mogelijkheden om off-piste te gaan maken dit gebied compleet. En wat fijn is voor de kwaliteit voor de sneeuw; het merendeel van de pistes ligt aan de schaduwzijde van de berg.
Wilt u ’s middags wat rustiger eten ga dan naar Haus Matschwitz wat midden op de piste ligt, uitgebreide kaart en ieder gerecht is even lekker! Bij het bergstation is ook prima te eten het is hier echter wel altijd wat drukker, zeker rond het middaguur als alle lessen afgelopen zijn en iedereen tegelijk gaat eten om daarna weer naar de volgende les te gaan.

Vliegende spriet

9bf040c466

Hochjoch
Vanaf de Golm kijk je op het volgende gebied, de Hochjoch. Dit is groter en ook drukker dan de Golm. Ook hier is er weer voor elk wat wils te vinden en het is een leuk gebied voor jong en oud van beginner tot gevorderd. Waar je op de Golm nog alle pistes op een dag zou kunnen nemen wordt dit op de Hochjoch niet makkelijk, als je eenmaal met de gondel omhoog bent kun je afdalen of nog verder met een stoeltjeslift. Helemaal op de top van de berg kun je dan twee kanten uit, terug naar de gondel/het dal of aan de andere kant (tevens de schaduwkant) de berg af waar ook nog talloze pistes en liften en enkele restaurantjes zijn. De langste nonstop afdaling op de Hochjoch is 12 kilometer. Ook de Hochjoch heeft zijn funpark (Nike Snowpark), dus weer voor elk wat wils! De Hochjoch heeft een verbinding naar de Silvretta Montafon.

WirSchanzenNikeParkSilvrettaMontafonByDominikHadwiger-66

Neem een kijkje op  het Nike Snowpark:
httpv://www.youtube.com/watch?v=IIT1Li3p_4w

De Silvretta Montafon is het paradepaardje van deze regio. Meer dan 100 kilometer piste van alle moeilijkheidsgraden en vier diepsneeuwpistes. Het gebied strekt zich uit over twee bergruggen en is gescheiden door het Nova-dal. Talloze pistes, liften, groot, veel wandelroutes en ieder jaar meer liften en pistes erbij. Waar vroeger het Nova Park was ligt nu een funpark (crosspark) voor het gehele gezin. Mijn eigen ervaring met dit gebied is gebaseerd op één dag laat in het seizoen. Prachtig weer hadden we, iets wat funest bleek te zijn voor de pistes op Silvretta Montafon; op meerdere plekken kwam het gras al door de sneeuw heen, en niet alleen in het dal..  en dat terwijl het Montafon tot de sneeuwrijkste gebieden van Oostenrijk behoort.
thumb_14743__contentlightbox

6913100

 + Zeer dichtbij vanuit Nederland.

+ Verschillende gebieden op één pas.
+ Onuitputtelijk veel offpiste mogelijkheden.

+ Voor iedere sporter van jong tot oud genoeg mogelijkheden.

+ Nog het typische Oostenrijk, weinig ‘vernederlandsing’.

+ Sneeuwzeker en pistes in alle windrichtingen.


– In het weekend veel (Duitse) weekendskiërs.

– Voor het skiën in verschillende gebieden is een auto nodig of er moet gependeld worden.

– Behoort niet meer tot de allergoedkoopste skigebieden in Oostenrijk.

 Voor een goede indruk van het skigebied Golm bekijk je onderstaande video

httpv://www.youtube.com/watch?v=uEZ14-maXu4

 

 


Marco

Marco: Geboren 14 november 1976. Fanatiek skiër en natuurliefhebber. Vader van 3 kids en sinds 2011 verbonden aan WSWM. Hierbuiten is Marco werkzaam bij het ministerie van veiligheid en justitie.

9 reacties

Gesloten voor reacties.