Gisteravond keken we door een roze bril naar de mogelijkheden voor de aankomende skiweek. Vanavond geven zowel het Europese als het Amerikaanse model sneeuw langs de hele Alpenboog – zuidkant én noordkant – op tweede kerstdag. Ik ben er nog niks gerust op dat het niet tenminste met de nodige regen zal beginnen. En het is allemaal heel ver verwijderd van een droomscenario voor die week. Zo zie je maar weer: eerst zou de kerst verregenen, toen droog maar warm uitpakken en nu toch weer sneeuwkansen. Wel allemaal consistent uit de zelfde meteorologische beweging geboren. Als je tegen deze wisselingen kunt – vooral rondom het gebergte zijn die gekke bokkensprongen mogelijk – dan heeft het wél zin zo ver vooruit te kijken: je ziet toch iets aankomen. Als je niet tegen die wisselingen kunt: kijk dan niet en focus op de kortere termijn. 

 ensMont1912

Het Europese model laat na kerst het zachte zuidwestelijke tamelijk zonnige weertype terugkomen. Het Amerikaanse laat een golf aan sneeuwfronten zien vanaf die 26e. Aanhoudend tot de eerste dagen van januari. Dat belooft wat voor die tweede vakantieweek! Nu ja koffiedikkijken. Enne…. ja we zien nu sneeuw voor 2e kerstdag. De kans op regen vooral in Oostenrijk en Zwitserland aan de noordkant is daarmee ook weer gestegen. Als je die regen 100% zeker niet wilt kun je beter voor droogte duimen. Als je het aandurft duim je voor nattigheid die net op tijd in sneeuw verandert. Opmerkelijk is dat de storm van gisterochtend die samen zou hangen met die neerslag min of meer is “opgelost”.

En dan schakelen we nu live naar Eric… 

httpv://youtu.be/N9T4XBzojDQ

httpv://youtu.be/xmblF3LjMv8 

Thx pal! En neem mijn tip serieus om voor je geluid een Zoom aan te schaffen met als accessoire een windbolletje! Zie hierrr. Dan heb je zelfs in een storm geen centje pijn. En kun je iemand anders jou laten filmen terwijl je vertelt. Je stem is trouwens 100% klaar voor nationale radio. Kan ik je contracteren? 😉


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

41 reacties

Gesloten voor reacties.