Ook de zuidelijke Franse Alpen bewijzen zich met kunstsneeuw momenteel. Tot mijn verbazing zie je zelfs in de Provence in Vars nog fantastische condities. Met weer de mooie pastelkleuren erbij waardoor ik zeg dat een van de dingen die je mee moet nemen op je wintersportvakantie toch echt je aquarelleerset is! Het skigebied is al een paar dagen open!
La saion est lancée !La saison est lancée ! C’était ce matin sur le domaine ! <3 :-)Maintenant place au concert de Cali à 19:00 ! :-)[ #FouDeVars ]
Posted by VARS la Forêt Blanche on zaterdag 12 december 2015
Nog even uitzoomen om de mooie pistes in context te zien.
Gaan we verder naar Orcières – Merlette 1850 waar op 19 december tegen de klippen op ook een aantal liften en pistes open kunnen…
Strak toch?
En ja dan hebben de Franse Alpen een voordeel momenteel dat daar de zwakke frontjes niet doorkomen. De heldere nachten blijven en dus groeien de kunstsneeuw pistes. In Zell am See Kaprun daarentegen moet de kunstsneeuw een dagje pauze houden.
En ook in de Franse Pyreneeën lukt het! Peyragudes opent ook de 19e.
In de Pyrenées Atlantiques in het westen is het pittiger! Daar zit je wel echt in de Atlantische warmte en ook…
De Sierra Nevada, waar we de afgelopen jaren zulke bakken sneeuw hebben gezien, heeft het heel erg zwaar op dit moment!
Tja dit is wat we nu hebben op het aardbolletje…. de warmte zit duidelijk aan onze kant van de planeet. En rond de noordpool moet je je dat als gesloten golf voorstellen. Dan snap je ook dat er niet zo heel veel nodig is om de boel om te keren en volgende maand het omgekeerde plaatje te zien. Maar of het ook lukt?
Het Europese weermodel laat gewoon puur teflon zien als cliffhanger. Dat is ook pas tweede kerstdag en dat wisten we al zo’n beetje hoe droevig dat zou worden.
Het Amerikaanse model speelt al verschillende runs nu met een centraal-Europees hoog. Ook vanochtend weer. Maar de cliffhanger toont op hoogte (1500m) alweer het binnen schuiven van een volgend “dooifront” en nieuwe warmte op hoogte in de Alpen. Dan praten we over 2 januari. Echter: je ziet wel dat de winter tegen die tijd “ergens” heen moet. Vaak zien we hem in de berekeningen naar het al tijden veel koudere Turkije steken. Je snapt dat op die termijn die slurf ook naar Spanje kan steken en dan gaan we op de schaats.
Zelfs in de huidige berekening winter het dan wel aan de grond hoor…. de inversie hoort er bij winter hogedrukgebieden gewoon bij. En in West-Siberië zien we nu sowieso een koudereservoir ontstaan. Ik vind het best hoopvol voor schaatsweer in januari. Of er ook snel veel sneeuw bnaar de ALpen komt vind ik minder zeker.
De pluim voor Nederland vanochtend is ook “wel leuk”. In de zin van: tot en met 1 januari vermoedelijk niets dat op winter lijkt. Maar toch duidelijk een goede voorbereiding (afkoelertje / cooling down) voor moois in het vervolg.
Kijk een herhaling van de (zwakke) El Ninjo winter 2010-2011 met een mooie sneeuwrijke december is het dus niet geworden. Maar die winter had dan ook weer weinig te bieden in het vervolg.
Ik ga nog steeds voor een 2011-2012 patroon met in januari of februari een heftige neerwaartse uithaal. Altijd nog goed voor 88,4 Hellmannpunten.
62 reacties
Reacties zijn gesloten.