vars1712crop

Ook de zuidelijke Franse Alpen bewijzen zich met kunstsneeuw momenteel. Tot mijn verbazing zie je zelfs in de Provence in Vars nog fantastische condities. Met weer de mooie pastelkleuren erbij waardoor ik zeg dat een van de dingen die je mee moet nemen op je wintersportvakantie toch echt je aquarelleerset is! Het skigebied is al een paar dagen open!

La saion est lancée !La saison est lancée ! C’était ce matin sur le domaine ! <3 :-)Maintenant place au concert de Cali à 19:00 ! :-)[ #FouDeVars ]

Posted by VARS la Forêt Blanche on zaterdag 12 december 2015

Nog even uitzoomen om de mooie pistes in context te zien.

vars1712

Gaan we verder naar Orcières – Merlette 1850 waar op 19 december tegen de klippen op ook een aantal liften en pistes open kunnen…

orcieres1712

Strak toch?

zellamsee1712

En ja dan hebben de Franse Alpen een voordeel momenteel dat daar de zwakke frontjes niet doorkomen. De heldere nachten blijven en dus groeien de kunstsneeuw pistes. In Zell am See Kaprun daarentegen moet de kunstsneeuw een dagje pauze houden.

peygarudes1712

En ook in de Franse Pyreneeën lukt het! Peyragudes opent ook de 19e.

lagourette1712

In de Pyrenées Atlantiques in het westen is het pittiger! Daar zit je wel echt in de Atlantische warmte en ook…

sierra-nevada1712b sierra-nevada1712

De Sierra Nevada, waar we de afgelopen jaren zulke bakken sneeuw hebben gezien, heeft het heel erg zwaar op dit moment!

snowcoverdep1612

Tja dit is wat we nu hebben op het aardbolletje…. de warmte zit duidelijk aan onze kant van de planeet. En rond de noordpool moet je je dat als gesloten golf voorstellen. Dan snap je ook dat er niet zo heel veel nodig is om de boel om te keren en volgende maand het omgekeerde plaatje te zien. Maar of het ook lukt?

cliffec1712

Het Europese weermodel laat gewoon puur teflon zien als cliffhanger. Dat is ook pas tweede kerstdag en dat wisten we al zo’n beetje hoe droevig dat zou worden.

cliffgfs1712

Het Amerikaanse model speelt al verschillende runs nu met een centraal-Europees hoog. Ook vanochtend weer. Maar de cliffhanger toont op hoogte (1500m) alweer het binnen schuiven van een volgend “dooifront” en nieuwe warmte op hoogte in de Alpen. Dan praten we over 2 januari. Echter: je ziet wel dat de winter tegen die tijd “ergens” heen moet. Vaak zien we hem in de berekeningen naar het al tijden veel koudere Turkije steken. Je snapt dat op die termijn die slurf ook naar Spanje kan steken en dan gaan we op de schaats.

cliffgfs1712-2m

Zelfs in de huidige berekening winter het dan wel aan de grond hoor…. de inversie hoort er bij winter hogedrukgebieden gewoon bij. En in West-Siberië zien we nu sowieso een koudereservoir ontstaan. Ik vind het best hoopvol voor schaatsweer in januari. Of er ook snel veel sneeuw bnaar de ALpen komt vind ik minder zeker.

pluim1712-00

De pluim voor Nederland vanochtend is ook “wel leuk”. In de zin van: tot en met 1 januari vermoedelijk niets dat op winter lijkt. Maar toch duidelijk een goede voorbereiding (afkoelertje / cooling down) voor moois in het vervolg.

winter_2011_nederland_temperatuur (1)

Kijk een herhaling van de (zwakke) El Ninjo winter 2010-2011 met een mooie sneeuwrijke december is het dus niet geworden. Maar die winter had dan ook weer weinig te bieden in het vervolg.

winter_2012_nederland_temperatuur

Ik ga nog steeds voor een 2011-2012 patroon met in januari of februari een heftige neerwaartse uithaal. Altijd nog goed voor 88,4 Hellmannpunten.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

62 reacties

Gesloten voor reacties.