Wat zien we allemaal vanavond? Keurig zoals voorspeld stevige sneeuwval in de Franse Alpen. We hebben jullie berichten nodig om het beeld compleet te krijgen. Morgenvroeg zal het moment zijn om de balans op te maken. Ik zal er vroeg voor gaan zitten. Hieronder nog wat diverse plaatjes en dan een blik op de avondruns! Kirstel_dl deelde bovenstaande plaatjes: Hoezo in Vars / Frankrijk geen sneeuw?

sneeuwinntal

Niels Hoeke, skileraar in de Zillertal Arena, reed gisternacht voor 10 daagjes naar huis. Hij stuurde deze picas in van de sneeuw in het Inntal gisternacht.

altastenberg3101

Sauerland vanmiddag

charmey3101

Charmey in West-Zwitserland einde van de middag

vaujany3101

Vaujany vanmiddag…

pistenbully-mini

Creatief in Nederland!!

kappe3101

Wintersport-Arena Sauerland vanmiddag

europa3101

Dit is de situatie vannacht. Schitterende sneeuwstuwing tegen de Zweeds-Noorse hoofdkam vanuit het oosten. Morgenvroeg dus ook even naar Åre te kijken. De neerslag schiet nog steeds vooral in de trechter tussen Pyreneeën en de Franse Alpen in. In Oostenrijk zien we juist wat stuwing boven Zuid-Tirol. Dat neemt de komende uren toe.

noordstuwing0102

Maandagmiddag is de noordstuwing ook in Oostenrijk weer terug. Lichte sneeuwval dan. Koud weertype…

zuidkantgeweld

En dan donderdag echt zuidkantgeweld. Dat de Lage Landen dan ook in de winter gevangen houdt. Maar geen echte dikke transportkou of zo. Michel vraagt ernaar hoe dat zit. Simpel: kijk eens dat alle brongebieden voor Siberische of Arctische kou momenteel vochtig (sneeuwend) zijn. Dat wordt dus geen -30ºC daar. En dus bij ons vooralsnog geen -10ºC. Maar we hoeven ons ook weer niet blind te staren op transportkou. We hebben van de laatste jaren voorbeelden te over dat de Lage Landen en dan vooral gebieden als de Flevopolder de koudpool van Europa waren.

pluim3101

Een hele interessante pluim vanavond voor de Lage Landen. Het wordt duidelijk dat er een erop of eronder moment voor aanhoudend winterweer komt ergens rond 9 februari. Geloof me: we kijgen nog genoeg verrassende runs. Het Amerikaanse model is in de hoofdrun al 5 runs op rij een extreem zachte uitbijter. Dat model gaat ons ook nog naar de koude kant verrassen. Of het dan ook gaat uitkomen is vers twee. Ga uit van 25% kans dat we binnen 14 dagen op de schaats komen… ik zet er nog steeds op in…


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

26 reacties

Gesloten voor reacties.