Wat zien we allemaal vanavond? Keurig zoals voorspeld stevige sneeuwval in de Franse Alpen. We hebben jullie berichten nodig om het beeld compleet te krijgen. Morgenvroeg zal het moment zijn om de balans op te maken. Ik zal er vroeg voor gaan zitten. Hieronder nog wat diverse plaatjes en dan een blik op de avondruns! Kirstel_dl deelde bovenstaande plaatjes: Hoezo in Vars / Frankrijk geen sneeuw?

sneeuwinntal

Niels Hoeke, skileraar in de Zillertal Arena, reed gisternacht voor 10 daagjes naar huis. Hij stuurde deze picas in van de sneeuw in het Inntal gisternacht.

altastenberg3101

Sauerland vanmiddag

charmey3101

Charmey in West-Zwitserland einde van de middag

vaujany3101

Vaujany vanmiddag…

pistenbully-mini

Creatief in Nederland!!

kappe3101

Wintersport-Arena Sauerland vanmiddag

europa3101

Dit is de situatie vannacht. Schitterende sneeuwstuwing tegen de Zweeds-Noorse hoofdkam vanuit het oosten. Morgenvroeg dus ook even naar Åre te kijken. De neerslag schiet nog steeds vooral in de trechter tussen Pyreneeën en de Franse Alpen in. In Oostenrijk zien we juist wat stuwing boven Zuid-Tirol. Dat neemt de komende uren toe.

noordstuwing0102

Maandagmiddag is de noordstuwing ook in Oostenrijk weer terug. Lichte sneeuwval dan. Koud weertype…

zuidkantgeweld

En dan donderdag echt zuidkantgeweld. Dat de Lage Landen dan ook in de winter gevangen houdt. Maar geen echte dikke transportkou of zo. Michel vraagt ernaar hoe dat zit. Simpel: kijk eens dat alle brongebieden voor Siberische of Arctische kou momenteel vochtig (sneeuwend) zijn. Dat wordt dus geen -30ºC daar. En dus bij ons vooralsnog geen -10ºC. Maar we hoeven ons ook weer niet blind te staren op transportkou. We hebben van de laatste jaren voorbeelden te over dat de Lage Landen en dan vooral gebieden als de Flevopolder de koudpool van Europa waren.

pluim3101

Een hele interessante pluim vanavond voor de Lage Landen. Het wordt duidelijk dat er een erop of eronder moment voor aanhoudend winterweer komt ergens rond 9 februari. Geloof me: we kijgen nog genoeg verrassende runs. Het Amerikaanse model is in de hoofdrun al 5 runs op rij een extreem zachte uitbijter. Dat model gaat ons ook nog naar de koude kant verrassen. Of het dan ook gaat uitkomen is vers twee. Ga uit van 25% kans dat we binnen 14 dagen op de schaats komen… ik zet er nog steeds op in…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

26 reacties

Gesloten voor reacties.