schaduw

Deze foto van Twitter bomenconsulent Hans Kaljee vind ik het meest treffend voor de bijzondere dag gisteren dat het kwik in heel Nederland over de 30ºC schoot en in het zuidoosten zelfs de übertropische 35ºC overschreed.

maxima

Alleen in de helft van Zeeland bleef het kwik onder de 30ºC. Voor het grootste deel van het land was het de eerste dag deze zomer dat het tropisch werd (30+). Alleen in Maastricht en omgeving lukte het al een keer eerder. Vorige zomer hadden we begin juli al een hittegolf op zak. Dat wordt het deze keer zeker niet! De 32,9ºC is nr 20 voor de maand juli sinds 2001.

Schermafdruk 2016-07-21 08.40.35

Het blijft wel aangenaam warm maar de 30 wordt eigenlijk nergens meer gehaald voorlopig. Hier zie je de grafieken voor zuidoost-Nederland met behoorlijk veel regen. Dezelfde grafiek voor midden-Nederland is kurkdroog. Hoe kan dat nu weer?

ecwm2107

Je ziet het hier een beetje op de kaart. Ik zei eerder al: Duitsland en de Alpen zijn de klos. Verder ook Zuid-Frankrijk en de Balkan. Vrij veel nattigheid overal en het westen van Nederland en België (kuststrook) kunnen de dans weer eens ontspringen zoals al vaak eerder deze zomer. Eens kijken wanneer we eens een echte langere zomerse fase op de radar krijgen. We hebben er nog twee maanden voor… en Alpenliefhebbers weten dat daar juist de herfst vaak een van de mooiste seizoenen kan zijn!

Categorieën: Europa

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

11 reacties

Gesloten voor reacties.