We hebben de laatste tijd wat weinig aandacht besteed aan het kleine maar zeer fijne Die Tauplitz (zie meteo of alle cams). Hoe goed zijn de condities daar nog tussen 1000 en 2000m! De dalafdaling van de Tauplitzalm naar Tauplitz is gewoon nog open. Alleen het laatste stukje naar Bad Mitterndorf is dicht. Maar dat gaat vanaf het weekeinde ook weer lukken want… DE KOGEL LIJKT DOOR DE KERK: DE DUMP KOMT! 

accu_ec_2003

De door het Europees model berekende accumulatie.

accu_gfs_2003

De door het Amerikaans weermodel berekende accumulatie.

ensVG2003

Er zijn wat mij betreft nog twee vragen open. De eerste is: waar valt het meest? Volgens het Amerikaans model is het het Val Gardena (zie meteo of alle webcams) met 135mm. Zie het ensemble hierboven. Volgens het Europees weermodel wordt het het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië met 98mm. Dus toch de zuidkant weer als winnaar? Nu zelfs weer met een mooie lage sneeuwgrens terwijl het er eergisteren nog naar uitzag dat het zou gaan regenen tot 2000m aan de zuidkant.

ensZell2003

Switchen we naar ons 2013-2014 ijkpunt Zell am SeeKaprun (zie meteo of alle webcams). Michiel en Hanneke Bovy van Chalet Sonnentanz verdienen het om in hun eerste winter nog één keer mooie marketingplaatjes te kunnen kieken. Ik zeg even heel eerlijk dat het er hier nog een beetje om hangt aan de noordkant. Niet als je de accumulaties hierboven ziet maar wel als je ziet dat de hoofdrun toch dubbel zover uitslaat als het ensemblegemiddelde en ook als je rekening houdt met “de patronen”. Ook de lage sneeuwgrens is hier nog niet helemaal gegarandeerd. Wat zegt het Oostenrijkse weerbericht vanochtend:

indietaeler

Je ziet het: oostelijk van Vorarlberg zijn er geen garanties. Ik hoor Eric al vloeken op de achtergrond. Er is alle reden tot optimisme maar ehhh “de patronen”. Wat ben ik blij voor het Montafon (zie meteo of alle cams) dat het daar zeker wél gaat lukken… Dat gaat echt mooie plaatjes opleveren! Voor mijn BV maakt het niet zo veel uit. Hoe luidde die ook al weer op 5 maart jl. (!!!):

Tussen maandag 17 maart en dinsdag 25 maart gaat het minstens 1 keer met een sneeuwgrens van niet hoger dan 1100m 40cm sneeuwen op een hoogte van 1500m over een breedte van minstens 250km aan de noordkant van de Alpen.

Die is echt op zak hoor! Dat kan echt bijna niet meer mis gaan. En ik zit spot on op de goede plek aan de noordkant om er getuige van te zijn!

 ensPdS

Zo ga ik het in de Portes du Soleil meemaken. Zeker koud genoeg om ook Champéry op 1000m mooi wit te krijgen. Vanaf maandag alweer fraaie opklaringen en tot mijn terugkeer vrijdag lekker koud. 

ensPdS

Vandaag is het DutchweekendItalia in Sauze d’Oulx van start gegaan. Zij hebben vandaag en morgen nog bikiniskidagen (net als overal in de Alpen) en komen zaterdag in de sneeuw en zien op de vertrekdag zondag hoogstens kleine opklaringen. Het zal leuk zijn hun sneeuwplaatjes te zien!

b096_beker_groot_1

Afsluitend zet ik alvast een kampioensbeker van 2013-2014 neer die ik als hij maandag binnen is, opdraag aan JULLIE ALLEMAAL. We komen samen zeer waarschijnlijk op 5-2 tegen de weergoden en vooral dit laatste punt smaakt erg zoet, als de weergoden zich nu niet meer aan onze houdgreep weten te ontworstelen. Op 5 maart voorspellen hoe de Alpen er op 25 maart uitzien is niet niets. Het blijft een beetje gokken natuurlijk maar als we hier toch bijna jaar in jaar uit meer dan 50% scoren dan zit het met ons collectieve fingerspitzengefühl wel goed. De boude voorspellingen zijn natuurlijk een beetje mijn persoonlijke USP, maar zonder jullie kon ik het niet. Niet zonder de weerpro’s en niet zonder de feedback en tips van de reageerders. Duim nog een beetje voor jezelf en voor mij want aan een weerman slecht in zijn vel heb je niets!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

35 reacties

Gesloten voor reacties.