CVZdc2cWEAAwfNK

Voor mijn gevoel, wil ik vanavond even beginnen met deze paddestoel. De Etna is actief en energiek, maar zeker ook erg fotogeniek. Ik zit wederom mijn geologische emotie te verkondigen dit keer…..dus snel door naar het weer. We zitten nu al een tijdje te zweten, maar een verandering zit in de kaarten moet je weten. Het is niet het nieuws van de eeuw, maar de hogere gebieden ontvangen vandaag toch nog wat Sinterklaas sneeuw.

sinterklaassneeuw.

Radar rond 20.30 uur

Sinds vorige week schrijven we er reeds over sneeuw voor de Alpen op Sinterklaas, maar de weermannen waren hun gevoelens niet de baas. Eerst kwam de sneeuw en toen weer niet, uiteindelijk met een hoge sneeuwgrens, wat een verdriet. Maar nieuwe kansen dienen zich aan, kansen die voor volgende week op de kaarten staan. Steeds maar weer die hoge druk boven het Europese continent, je raakt er onderhand wel aan gewend. Maar laten we eens met de weergoden sjansen, dan keren zeker weten onze de kansen.

rart_15121200_15120412

Volgende week zaterdag sneeuw volgens GFS

Je kunt de weermannen alles verwijten, maar we moeten ons wederom door een zachte hogedruk week heenbijten. Maar vanaf vrijdag zien de berekeningen er anders uit, alleen pakken we niet de volle buit. De GFS geeft volgende week zaterdag een nieuw neerslag signaal, dat is iets waar ik niet heel erg van baal. Het gaat niet geheel volgens de hoed en de rand, maar de GFS en EC gaan daarin hand in hand.

EC rart_15121206_15120412

volgende week zaterdag sneeuw volgens ECMWF

Want volgende week zaterdag gaat het gebeuren, en zullen de Alpen op de kaarten roze gaan kleuren. Tja, het is natuurlijk niet zoals het werkelijk zit, want de neerslag is boven de 1000 meter gewoon wit. Geen dikke neerslag of een dump, daarvoor is er niet echt een grote neerlag jump. Gewoon een laagje wit goud, daar is toch waar een ieder op deze site van houdt?

EC Recm1922

Hogedruk knietje?

Het is hopelijk niet steeds hetzelfde liedje, want zie ik daar nou net een hogedruk knietje. De kaarten die ik voorschotel zijn pas over een 7-tal dagen, en we kunnen de komende dagen nog genoeg klagen. Laten we de weergoden dan maar eens goed toespreken, en geef ons veel sneeuw de komende weken. Hopelijk luisteren ze naar dit relaas en wordt Koning Thialf de komende weken de baas. En we zeggen erbij, we zijn het niet gewend….Koning Thialf moet regeren op het Europese continent.

MS_1047_ens

Pluim prikpunt Vorarlberg

Tot slot, op mn mond staat inmiddels het schuim 🙂 , maar we kijken ook nog even naar de pluim. De Meteociel pluim heeft vanwege de vernieuwing wat kuren, weet niet hoe lang dat gaat duren. Dus, ik zal het niet al te vaak herhale, kijken we naar de pluim van Wetterzentrale. West of oost, is het erg? Dit is het prikpunt Vorarlberg. Waar ik wel een beetje van baal, is van het lage neerslagsignaal. We kunnen discuseren blijven, maar de neerslag is niet echt om over naar huis te schrijven. Laten we hopen op een een aantal dingen, dat het lagedruk gebied wat zuidelijker Europa binnen zal dringen. Want dan hebben we een goede referentie, en is er veel meer neerslagpotentie. We hebben het gezien de de vorige berekeningen in de kaarten, dus we geven de neerslagpijp nog niet aan Maarten.

Als er meer sneeuw komt dan hangen we de vlag in de mast, en ik wens jullie een fijn weekend alvast.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

42 reacties

Gesloten voor reacties.