uwz-ch_foehn_de

We beginnen vandaag maar eens anders dan anders. Niets is zo vervelend voor een weerman als afgelopen week. Alleen maar hogedrukweer. Best saai, al moet ik eerlijk zeggen dat ook ik van het lekkere weer geniet hoor. Maar de kaarten zien er de komende dagen echter heel anders uit. Veel dynamiek in de atmosfeer. En dat kun je zien aan het föhndiagramm. Hier zie je Elin. Alleen zien de kaarten er deze ochtend ineens heel anders uit en volgen de ontwikkelingen elkaar in razend tempo op.

xxMS_846_ens

Elin is eigenlijk een echte zuiddump zoals je hier in de pluim kunt zien. De hoofdrun is een beetje van het ganzenbord gewandeld en gaat sky high. De sneeuwgrens ligt ongeveer rond de 1800 – 2000 meter. Daaronder water….veel water. Maar is Elin wel een pure zuiddump? Daarover begin ik nu even te twijfelen. Want anders dan gisterenavond berekenen de GFS en de EC ineens een aparte kern van lagedruk net ten noorden van de Alpen. Dan is Elin dus ook relevant voor de noordkant.

pluim zask 250415

En jawel….dit is een prikpunt aan de noordkant, namelijk Zell am See Kaprun. En ook hier zien we Elin met een scherp dalende sneeuwgrens. sneeuw op  1000 meter hoogte is goed mogelijk. Woensdag is er dan even rust door een rug van hogedruk maar vanaf donderdag is Julia dan aan de beurt.

sandw 250415

Dat resulteert in een sneeuwsandwich. Je kunt zeggen wat je wil maar Elin is een dynamische dame! Met flinke neerslag in haar kruiwagen.

vrij 0105

En vanaf donderdag komt er wederom een noordwestelijk stromingspatroon op gang. Dat is dan Julia. Het lagedrukgebied dat nu ten westen van Noorwegen ligt en alles op het ogenblik, en de komende week een beetje aanstuurt (check mn bericht van gisterenavond) gaat aan de wandel. Met een omweg over de Britse Eilanden (dikke sneeuw in Schotland) komt het vrijdag aan net ten westen van Denemarken. Zoals het er nu uitziet brengt het een stevig windveld met zich mee voor de Lage Landen volgens het Europese model ECMWF. Het Amerikaanse model GFS doet niet mee met deze berekening, maar GEM, het Canadese model ziet het windveld ook. Met deze koude NW stroming wordt dan nieuwe neerslag richting de Alpen getransporteerd. Met een redelijke sneeuwgrens voor de tijd van het jaar die tussen de 1500 meter en de 1800 meter ligt in eerste instantie. Ik zei het gisteren al: voor de gletsjers is dit uitermate geschikt om weer lekker aan te dikken, na jaren van afkalving.

cumm 240u 250415

De noordkant 1 meter tot 2 meter neerslag en de zuidkant zelfs nog iets meer. GFS is altijd scheutig met z’n accumulaties. Elin en Julia. “Samen staan ze sterk”. Dat doet me dan weer denken aan een duet van Herman Finkers met Brigitte Kaandorp. Terwijl Julia me doet denken aan een lied van Henk Westbroek. “Zelfs je naam is mooi”. Kortom: een musicaal duo dus.

aftersmoke

Dan nog even de Calbuco. Wat een klap gaf die. Dikke rook en as over zuid Amerika en het vliegverkeer ontregeld. De Calbuco is niet zo boos meer maar rookt nog wel een beetje na. Deze rook en as zal geen invloed hebben op het klimaat of het weer. Daarvoor is er te weinig uitgestoten. Op deze satellietfoto is te zien dat er net ten noordoosten van de Calbuco veel as is neergekomen. Het grijze gebied. 40 cm as is er in die omgeving terecht gekomen. Je zou bijna met sneeuw askettingen gaan rijden.


Ronaldo

Ronaldo: Geboren in 1968, Amsterdammer maar voornamelijk Purmerender. Trotse vader van Mikey en trotse WSWM weerman. All season freak maar voornamelijk winter. Skiën, fietsen en voetbal. Absolute levensgenieter & traveler! USA & Afrika maar zeker ook verrassend mooi Canada.

7 reacties

Gesloten voor reacties.