dutchweekenditalia-dump

Of het nu een volle meter wordt of 70 centimeter, wie maalt erom. Het goede nieuws is dat de zuidkant en zeker ook Piemonte een bak sneeuw krijgen komend weekeinde en maandag en dat dit dus een zeer gewenste opfrisser is voor een van de leukste wintersportevenementen voor endoor Nederlanders: Dutchweekend Italia van 16 t/m 20 maart in Sauze d’Oulx.

nugroen

Het dorp Oulx ligt op 1100m. Het skistation Sauze d’Oulx begint 400m hoger. Het met Sestrière en het Franse Montgenèvre gedeelde skigebied Via Lattea reikt tot 2823m. En het is er fors groen momenteel. Behalve op de pistes waar geldt 100cm in het dal en 120cm op de berg. Van de 400km pistes is 230km open. Het gebied heeft dus wel betere tijden gekend.

nivose-queyras2202

Het is een mager seizoen voor de zuidkant. Kijk maar naar de groei van het offpiste sneeuwdek zonder kunstsneeuw dus. Begin oktober sneeuwde het een keer flink. Dat dooide weer weg. Eind oktober viel 40cm en daarvan kon de helft blijven liggen. Begin januari kwam er weer 20cm bij waarvan 10cm overbleven. Begin februari dooide weer wat weg maar er kwam 25cm bij. Heel eventjes maar want ook die is weer weg. Een paar dagen geleden kwam er weer 10cm bij. En nu dan…

sauzedoulx2202

Tsjakka! Een volle meter in de berekening op de top en in het dal altijd nog 60cm. En die sneeuwgrens is ook helemaal goed.

depressie2702

Het is echt een monster waaruit al die sneeuw gaat vallen. Het is een depressie die veel sneeuw brengt in de Pyreneeën en in Noord-Afrika! Dat laatste is al twee keer eerder gebeurd in de afgelopen tijd. Maar nu draait het systeem zo mooi door dat de hele zuidkant van de Alpen – dat is de Italiaanse kant plus de zuidelijke punt Franse Alpen plus in Oostenrijk ook Kärnten – in de sneeuw komen.

systeemdoor

Als het systeem verder tolt naar Oost-Europa komt de noordkant juist weer mooi in de sneeuw en misschien ook het oosten van Nederland wel even. Goed nieuws ook voor het aangroeien van de sneeuwhoogte in Saalbach waar van 23 t/m 17 maart Dutchweekend Saalbach is. Daarover later deze week een speciaal weerbericht.

hajo-waterski

In Saalbach zal ook de waterbak er weer zijn.  En mijn persoontje om er doorheen te skiën. Vorig jaar was het heerlijk voorjaarsachtig. Momenteel ziet het er eerder naar uit dat de Alpen vrij langdurig in een behoorlijk winters weertype komen. Maar eind maart is nog erg ver weg! Blijf het hier dus volgen…


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Gesloten voor reacties.