Strak blauw komende vrijdag?

Vandaag op Koninginnedag en de komende dagen is het tamelijk buiïg in de Franse Alpen en de grap is dat de sneeuwgrens net rond het niveau van het skidorp Val Thorens komt te liggen. Op rond 2300m dus. Precies zoals ik het in mijn video aankondigde is er dus een goede kans dat de duizenden Dutchweekgangers toch nog wat sneeuwvlokken in het dorp zien neerdwarrelen. Met name vandaag kan er hogerop op de pistes wel een centimeter of 10 vallen. De intensiteit van de buien is heel verschillend van plek tot plek en dus is de sneeuwhoeveelheid zo wat niet te voorspellen.

Dat neemt niet weg dat het natuurlijk fors warm is en blijft deze dagen (in de Franse Alpen lang niet zo warm trouwens als in Oostenrijk waar het momenteel op 2000 nog ruim +10°C is). Dan moet je gewoon alleen duimen voor zon, zon, zon. Want je wilt wel met een gebronsd hoofd thuiskomen. En gelukkig gaan tenminste de donderdag en de vrijdag flink zonnig uitpakken. Zie de kaart hierboven voor komende vrijdag! 

Hieronder nog een blik op de ensembles….

[fbphotos id=406320219402189]

Zie in de Franse grafiek de piek voor Koninginnedag en daarna weer steeds minder neerslag. Pas na het weekeinde komt er weer een intens neerslagmoment die gepaard gaat met een tijdelijke afkoeling. Tot in het weekeinde warmt het juist weer wat meer op. In het dorp Val Thorens zal het vrijdag en zaterdag rond +5°C in de schaduw zijn. Een interessante grafiek is die voor Spanje waar het na een hele kille fase na het weekeinde ineens spectaculair gaat opwarmen. In Scandinavië volgt er over het weekeinde juist weer een winterse fase. Ook Nederland en Oostenrijk koelen de komende 10 dagen geleidelijk weer af!   


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.