Strak blauw komende vrijdag?

Vandaag op Koninginnedag en de komende dagen is het tamelijk buiïg in de Franse Alpen en de grap is dat de sneeuwgrens net rond het niveau van het skidorp Val Thorens komt te liggen. Op rond 2300m dus. Precies zoals ik het in mijn video aankondigde is er dus een goede kans dat de duizenden Dutchweekgangers toch nog wat sneeuwvlokken in het dorp zien neerdwarrelen. Met name vandaag kan er hogerop op de pistes wel een centimeter of 10 vallen. De intensiteit van de buien is heel verschillend van plek tot plek en dus is de sneeuwhoeveelheid zo wat niet te voorspellen.

Dat neemt niet weg dat het natuurlijk fors warm is en blijft deze dagen (in de Franse Alpen lang niet zo warm trouwens als in Oostenrijk waar het momenteel op 2000 nog ruim +10°C is). Dan moet je gewoon alleen duimen voor zon, zon, zon. Want je wilt wel met een gebronsd hoofd thuiskomen. En gelukkig gaan tenminste de donderdag en de vrijdag flink zonnig uitpakken. Zie de kaart hierboven voor komende vrijdag! 

Hieronder nog een blik op de ensembles….

[fbphotos id=406320219402189]

Zie in de Franse grafiek de piek voor Koninginnedag en daarna weer steeds minder neerslag. Pas na het weekeinde komt er weer een intens neerslagmoment die gepaard gaat met een tijdelijke afkoeling. Tot in het weekeinde warmt het juist weer wat meer op. In het dorp Val Thorens zal het vrijdag en zaterdag rond +5°C in de schaduw zijn. Een interessante grafiek is die voor Spanje waar het na een hele kille fase na het weekeinde ineens spectaculair gaat opwarmen. In Scandinavië volgt er over het weekeinde juist weer een winterse fase. Ook Nederland en Oostenrijk koelen de komende 10 dagen geleidelijk weer af!   


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.