In november en begin december liepen de Alpen sterk voor op gemiddelde sneeuwhoogtes voor de tijd van het jaar. Nu zijn we toch weer afgezakt naar vrij normale waarden. Het is mooi wit overal. Pistes zijn goed maar deels ook hard en ijzig. Geen nood: de omslag gaat juist nu gebeuren. Zelfs Nederland kan wat winterse flatsen krijgen, maar de Alpen krijgen enkele keren de volle laag.

Voor de Alpen moet ik een slagje om de arm houden. Hier wisselen de scenario’s nog wel eens zoals je hierboven kunt ontdekken in het “zoek de 7 verschillen” spel met de opgetelde neerslag uit GFS18 en GFS00 naast elkaar.

Woensdag begint het met regen in de Alpen maar de sneeuwgrens daalt vlot waardoor zelfs in de dorpen de helft van de berekende 30cm nog wel als sneeuw zal neerdalen. Op de hogere pistes natuurlijk een droom.

En dan is het in het volgende weekeinde weer dik raak zoals hier berekend door het Europese model. Ja dat kan een lastige reisdag worden zaterdag en zondag.

Je ziet dat in deze berekening uiteindelijk de Franse Alpen het winnen maar dat toch de hele Alpenboog aan de noordkant goed bediend is.

Nog verder vooruit op 15 januari doet het Amerikaanse model dit. Zelden zo’n strakke glijbaan gezien.

Daarmee kunnen dan accumulaties tot boven de 2 meter sneeuw gaan groeien. Een perfecte timing om een basis te leggen tot helemaal aan het einde van het seizoen.

Afsluitend nog een blik op de voor de Lage Landen verassende run van het Europese model: die neemt namelijk een shortcut naar een vorstperiode.

Ook het ensemble ziet er veelbelovend uit voor tenminste een korte winterinval rond 10 januari. Hef Rogé Haan zo’n voorproef nodig voor zijn 9 dagen later voorspelde grote winterinval? Of breekt dit zijn boude voorspelling? Echt allemaal gekheid op een stokje. We gaan het gewoon zien.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

2 reacties

Aart · 2 januari 2022 op 13:01

In het Canadese model gaat er zelfs een Pietertje naar 6 dagen matige, zelfs (zeer) strenge vorst vanaf 11-01. Er is altijd hoop 🙂 .
https://www.meteociel.fr/cartes_obs/cmc_display.php?x=492&y=94&run=0&type=1

Paul A Club 1989 · 2 januari 2022 op 16:34

Op de terugweg vanuit Méribel. Lekkere week gehad waarin de pistes bovenin goed waren, maar onder de 2000 m veel bugles en ook wat bruine plekken. Sneeuw hard nodig daar!

Nu chaos op de Autoroute: veel files en al 3 uur vertraging. Benzinestations zonder brandstof etc en retedruk op de parkings.

Maar we hebben een geweldige week gehad! Vooral de laatste 3 dagen alleen maar zon.

Gesloten voor reacties.