In november en begin december liepen de Alpen sterk voor op gemiddelde sneeuwhoogtes voor de tijd van het jaar. Nu zijn we toch weer afgezakt naar vrij normale waarden. Het is mooi wit overal. Pistes zijn goed maar deels ook hard en ijzig. Geen nood: de omslag gaat juist nu gebeuren. Zelfs Nederland kan wat winterse flatsen krijgen, maar de Alpen krijgen enkele keren de volle laag.

Voor de Alpen moet ik een slagje om de arm houden. Hier wisselen de scenario’s nog wel eens zoals je hierboven kunt ontdekken in het “zoek de 7 verschillen” spel met de opgetelde neerslag uit GFS18 en GFS00 naast elkaar.

Woensdag begint het met regen in de Alpen maar de sneeuwgrens daalt vlot waardoor zelfs in de dorpen de helft van de berekende 30cm nog wel als sneeuw zal neerdalen. Op de hogere pistes natuurlijk een droom.

En dan is het in het volgende weekeinde weer dik raak zoals hier berekend door het Europese model. Ja dat kan een lastige reisdag worden zaterdag en zondag.

Je ziet dat in deze berekening uiteindelijk de Franse Alpen het winnen maar dat toch de hele Alpenboog aan de noordkant goed bediend is.

Nog verder vooruit op 15 januari doet het Amerikaanse model dit. Zelden zo’n strakke glijbaan gezien.

Daarmee kunnen dan accumulaties tot boven de 2 meter sneeuw gaan groeien. Een perfecte timing om een basis te leggen tot helemaal aan het einde van het seizoen.

Afsluitend nog een blik op de voor de Lage Landen verassende run van het Europese model: die neemt namelijk een shortcut naar een vorstperiode.

Ook het ensemble ziet er veelbelovend uit voor tenminste een korte winterinval rond 10 januari. Hef Rogé Haan zo’n voorproef nodig voor zijn 9 dagen later voorspelde grote winterinval? Of breekt dit zijn boude voorspelling? Echt allemaal gekheid op een stokje. We gaan het gewoon zien.

Categorieën: Alpenweer

Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

2 reacties

Aart · 2 januari 2022 op 13:01

In het Canadese model gaat er zelfs een Pietertje naar 6 dagen matige, zelfs (zeer) strenge vorst vanaf 11-01. Er is altijd hoop 🙂 .
https://www.meteociel.fr/cartes_obs/cmc_display.php?x=492&y=94&run=0&type=1

Paul A Club 1989 · 2 januari 2022 op 16:34

Op de terugweg vanuit Méribel. Lekkere week gehad waarin de pistes bovenin goed waren, maar onder de 2000 m veel bugles en ook wat bruine plekken. Sneeuw hard nodig daar!

Nu chaos op de Autoroute: veel files en al 3 uur vertraging. Benzinestations zonder brandstof etc en retedruk op de parkings.

Maar we hebben een geweldige week gehad! Vooral de laatste 3 dagen alleen maar zon.

Gesloten voor reacties.