Hoog tijd voor weer een rondje rond de wereld want gigatonnen sneeuw dalen in de ze tijd van het jaar links en rechts neer. Op dit moment dus in Japan, China en Rusland. Op zich netjes op tijd maar toch lopen we voor…

Kijk maar. Net als vorige winter veel meer sneeuw op het noordelijk halfrond dan gemiddeld. Ik schat een goede 200 gigaton meer dan gemiddeld over 1982-2012. En waar ligt het vooral op dit moment?

Nou duidelijk dus: China en Kazachstan trekken de kar. Maar bij deze kaart moet je dus altijd snappen dat alles binnen de blauw rode cirkel gewoon al netjes wit is geworden zoals het hoort en dus kan ook in Canada en Siberië meer liggen dan normaal. Waarschijnlijk zelfs. Maar de mooiste sneeuwstormen krijg je niet in die grote droge gebieden maar daar waar warmte en kou nog op elkaar stuiten.

En daar gaan we nu dan even naar kijken: actuele video’s uit Rusland, China en Japan. Bij de eerste uit Rusland is het windgehuil angstaanjagend.

In Japan is het natuurlijk Lake/Sea Effect Snow.

En spoedig komt er weer een golf en die pakt de Korea’s ook volledig mee.

Zoals altijd yin en yang… ergens te warm en ergens te koud…. maar de sneeuw blijft liggen en dat gaat het verdere verloop van de winter positief beïnvloeden. Positief zeg ik er altijd bij als je dankzij het gemak van fossiele brandstoffen er warmpjes bij kunt zitten als het buiten losgaat.

Tja en dan is het een saillant detail te weten dat Spanje met hun huidige koudegolf waarbij de Guardia Civil mensen uitlegt hoe ze sneeuwkettingen moeten omleggen…. zojuist een kolencentrale die ze hadden willen afsluiten om het klimaat te redden … nu toch maar snel weer opstart. Ook iets met energieprijzen geloof ik.

PS Donaties welkom. Daar wordt je ook warm van.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

12 reacties

fdv · 26 november 2021 op 02:14

jezus wat een sneeuw en maar direct binnenvallen

weer dat vragen om donaties is echt zielig aan het worden, je bent toch Bitcoin expert dus denk dat je dan toch genoeg geld maakt lijkt, echt sneu als je zo openlijk loopt te bedelen. pfff dan moet je wel echt wanhopig zijn

  Hajo · 26 november 2021 op 09:09

  Dus de Telegraaf en Volkskrant zijn wanhopig dat ze geld vragen voor hun artikelen? Ik neem aan dat je snapt dat ik als ondernemer en eigen baas kan doen met mijn bedrijf en projecten wat ik wil. Ik zou bijvoorbeeld morgen de keuze kunnen maken heel WSWM achter een betaalmuur te gooien. Dat je voor 100 euro pj alles kunt zien. Ik denk dat dat uiteindelijk ook wel gaat gebeuren. Maar vooralsnog werken de donaties goed. Ik verdien als B2B copywriter 60 euro per uur. En heb ruim voldoende klanten en zou heel makkelijk nog kunnen acquireren. Dus is het letterlijk zo dat als ik in de zomer 1 uur per dag op WSWM zit, in de winter 3 uur per dag en in spannende weken 8 uur of meer per dag. Dat ik dan minimaal laten we zeggen 800 uur per jaar werk waarin ik B2B dus 48K had kunnen verdienen ex BTW voor belasting. Op dit moment heb ik 2K sponsoring (vroeger 90K) en ongeveer 4K aan donaties. Dus leg ik er nog minimaal 40K op toe per jaar. Omdat ik het leuk vind om te doen en omdat ik het mooi vind er tienduizenden mensen blij mee te maken. En jij ziet dus een wereld waarin ondernemers… zodra ze net een occassion van 3K kunnen betalen en en appartement van 1K dat die dan verder maar voor de kat z’n k moeten werken? Dus Elon Musk had Tesla moeten opzetten…. en vervolgens na zijn eerste subsidie van 1 miljoen die hij ving… moeten zeggen: nu is het wel genoeg? Bij Elon Musk kun je dan nog vraagtekens plaatsen omdat hij idd van subsidies leeft. Maar laten we zeggen een kermisexploitant die net als ik tienduizenden mensen plezier geeft…. die moet als hij zijn eerste auto ervan kan kopen stoppen met hard werken en investeren en die mag bijvoorbeeld niet een tweede en derde attractie gaan exploiteren om er uiteindelijk bedrijfsleiders op te zetten en banen te creëren? Of die mag niet naast zijn botsautootjes schilderijtjes verkopen? Dus hij maakt elke dag voor hobby een schilderij en mensen betalen daar graag 100 euro voor. Maar nee… hij moet dit gratis doen van jou want hij heeft net een occasion van 3K kunnen kopen. Er is nog zo iets als een oude dag toch? Zoals ik je ken weet ik dat je het me toewenst dat ik met 75 of 80 als ik niet meer kan paragliden ergens onder een brug lig…. maar dat wens ik mezelf niet toe. Dus bij deze…. kom nog een keer met zo iets totaal belachelijks en je bent hier in de ban. Doei.

   fvd · 27 november 2021 op 02:46

   ben geen trol maar wordt moe dat je voordoet dat je alwetend bent, klimaat, bitcoin, corona

   je plaatst ook alleen maar wappie berichtjes die je ergens vandaan geschraapt en dat is dan de waarheid en dat denken hier meerdere DUS een weersite die als wappie dekmantel dient tja daar komen de bezoekers voor

   wat de donaties betreft je kan uitleggen wat je wil maar ik vind hey gewoon zielig

   weet nog wel enkele jaren terug 100 derden reacties op je weerpraatjes en dus duizenden bezoekers per dag NU niet nada nop hoe zal dat komen denk je

   Voor alle andere reageerders zoekt de andere “schrijvers” die toen een steentje bij droegen aan deze site allemaal weg en ja dat weet ik uit eerste hand door hajo zijn extreme gedachten en geld zucht, deze schrijvers kregen zo goed als niets maar hajo pakte alle sponsoring en eer.

   zoek ze maar eens op en vraag het ze maar eens

    Hajo · 27 november 2021 op 07:59

    Ik laat deze nog een keer door. Je bent nog niet in de ban. Mijn team heeft mij vrijwillig verlaten nadat ik aangaf ze niet meer te kunnen betalen. Verder heb ik nu meer bezoekers dan ooit. Vorig jaar al dubbel zo veel als mijn oude records en nu ben ik weer aan het verdubbelen. Juist daarom is een model van betalende lezers mijn enige juiste weg net als alle andere media van groot tot klein dit doen. Ik ben erg blij niet te hoeven hoereren voor adverteerders behalve die die ik echt gaaf vind zodat ik niet hoef te liegen dat het fantastisch is om naar de Rudolfshütte of naar Innsbruck te gaan. Tenslotte: ik heb enkel kennis van de gebieden waar ik intensief op heb gestudeerd. En met intensief bedoel ik dat het om honderden en duizenden uren studie gaat. Dat zijn een stuk of vijf kennisgebieden. Vanvoetbal heb ik weer geen verstand en ook niet van verzekeringen. Er zijn wel 1000 kennisgebieden waar je verstand van kunt hebben. En als je dan toevallig hoogbegaafd geboren bent is 5 zeker niet te veel. Ik beheers ook 4 talen vloeiend in woord en geschrift. En daar leef ik eigenlijk van. En dan heb je nog enkele sporten die ik goed kan en waar ik wat vanaf weet. Met name skiën en paragliden. Ik hoop de jaren die me nog gegeven zijn nog minstens 5 nieuwe kennisgebieden volledig te ontginnen. Wish me luck!

     fvd · 27 november 2021 op 13:40

     waarom zou ik in een ban moeten dit is toch een vrijhaven voor alles wat he denkt, er worden ook rare stukjes geplaatst over complotten en er worden mensen beschuldigd van de gekste dingen dus dan is wat ik zeg nog niet zo erg.

     maar als je echt zo hoogbegaafd bent dan zou je toch al miljardair zijn want je weet alles van meerdere vragenstukken dus waarom nog niet gecasht?

     ik heb zelf een dochter die hoogbegaafd (IQ = 158) is en ik weet wel dat die een zware tijd heeft want de meeste hoogbegaafde mensen hebben moeite met sociale aspecten en dus vaak eenzaam of niet begrepen, gelukkig is ze wel zo helder om niet te denken dat corona en klimaat een broodje aap is en verder ben ik heel trots op haar.

  JH Vis · 26 november 2021 op 11:55

  @fdv
  Wat is er gebeurd met respect hebben voor elkaar? Je mag best een mening over iets of iemand hebben. Je mag die mening ook uiten, dit hoeft echter niet!!! Zorg er echter voor dat je een ander niet kwetst en blijf altijd respectvol……

  Leve social media! Oorzaak nummer 1 van de verharding van (en verdeling in) de maatschappij…

   Hajo · 26 november 2021 op 12:13

   Als naar Oostenrijk geëmigreerde Nederlander ver weg van familie en vrienden moet ik wel aan je korte analyse toevoegen dat social media ook zeer veel doen voor verbinding! Ik denk dat je eerder het onderwijs, media en politiek moet aanwijzen als schuldigen van verharding. En die verharding valt op zich nog best mee…. sommigen zou je bij wijze van letterlijk naar de strot willen vliegen, maar je houdt het netjes. Op fvd reageren heeft – hoe goed bedoeld ook – geen zin want hij is een trol…. en een trol is hier om te treiteren… zoals muggen en dazen in de zomer…. maar gelukkig is hier een ban knop dus hoeven we niks of niemand dood te slaan. Ik zeg niet dat fvd in alles een dieptriest mens is… misschien is hij een hele lieve vader, of vriend of collega. Maar hier is hij een trol en een trol kijk je ff aan en dan gaat zo iets in de ban. Ik heb me één keer op een vegan website aan trollen bezondigd toen ik niet lekker in mijn vel zat… en toen ging ik ook in de ban… dat is zelfs beter voor jezelf want het haalt je uit die valkuil van negatieve energie. Trollen is een verslaving. Cold turkey werkt dan het beste.

    JH Vis · 26 november 2021 op 15:45

    Vroeger werd een trol op z’n bek geslagen als ie te ver ging. Nu gebeurt het trollen vanuit een veilige omgeving. Ik vraag me wel eens af waar het trollen vandaan komt. Is dit jaloezie of besef van eigen onvermogen en onkunde?

    Als social media op de juiste wijze en gedoseerd benut wordt, prima. Indien het een medium wordt (facebook) waar “het nieuws” gelezen wordt en zonder verdieping en fact-checking conclusies getrokken worden of wanneer er opgeroepen wordt tot boze plannen, rellen of zelfs oorlog, dan verliest het alle waarde en is het zelfs gevaarlijk.

     Hajo · 26 november 2021 op 16:14

     Ja mee eens, maar nu nog de echte gewetensvraag: als social media de plek zijn geworden waar de heftigste censuur plaatsvindt zowel van artsen die iets willen zeggen over covid als van onderzoeksjournalisten die iets willen zeggen over klimaat of joe biden…. die Trump eraf pleuren en ga zo maar door… hoe is het dan met social media? Wat is erger: dat er wat gemakkelijk te herkennen fake news rondzingt op social media of dat dit gemakkelijk te herkennen fake news wordt verwijderd samen met …. de waarheid? Wat als de hele main stream media al decennia aanhoudend liegen over van alles en nog wat van de moord op Kennedy via 9/11 (of dacht je echt dat 2 vliegtuigen 3 wolkenkrabbers laten instorten) tot klimaat en covid? Wie verhardt de samenleving dan? Het volk dat vrolijk en behoorlijk onschuldig wat heen en weer twittert? Of een Bill Gates die met miljoenen alle media wereldwijd omkoopt?

Aart · 26 november 2021 op 15:17

Right! Hajo is back 🙂 . Zo ken ken ik je (weer).

Maar zoals Cruijff als voetbalgenie al zei: je gaat het pas zien, als je het door hebt. Velen zijn ziende blind en horende doof. Compleet gehypnotiseerd. Daar helpt inderdaad maar 1 oplossing: cold turkey. Doet ff pijn, maar daarna ben je weer boven Jan.
Zoals hypnotiseurs iemand weer uit de hypnose halen; door iets waar ze als het ware van schrikken. Ben geen insider in hypnose, dat is wat ik er van maak.

JH Vis · 26 november 2021 op 20:13

Ik ben niet zo’n komplotdenker. Dat er achter de schermen gestuurd wordt staat buiten kijf. Hoever dit gaat? Geen idee. Uiteraard ben ik tegen censuur. Goede onafhankelijke journalistiek, gekoppeld aan een gezonde dosis verstand, is onontbeerlijk.

Soms zou ik het liefste eenzaam hoog op een berg zelfvoorzienend leven en af en toe een afdaling maken naar het gepeupel beneden om daarna weer snel naar grote hoogte te gaan ; )

Hajo · 27 november 2021 op 16:21

@fvd… weer blijf je netjes binnen de grenzen van het acceptabele en is er dus geen reden voor een ban. Om te beginnen: dit is een vrijhaven voor Hajo Smit die een schrijfstijl heeft die duizenden mensen erg prettig vinden. Net zoals de boeken van JFT ter Heijden een vrijplaats zijn voor ….. JFT ter Heijden. Het is hier enkele jaren een vrijplaats geweest voor tientallen weerbeterweters die eindeloze reacties onder iedere analyse schreven tot wel 500 per dag. Die tijd is gelukkig voorbij. Things change. Ik heb nu een groep van 150 donateurs die deze site samen in stand houden en ik hoop dat uit te breiden naar 500 of zelfs de magische 1000. Zie de uitleg bij https://wintersportweerman.nl/doneer/. Mbt hoogbegaafdheid spreek je jezelf meteen gigantisch tegen. Ik zou miljardair moeten zijn als ik hoogbegaafd was maar je dochter heeft grote problemen. Het is algemeen bekend dat er 3 groepen hoogbegaafden zijn…. je hebt de groep Elon Musk…. mijn broer is er ook zo een…. dan heb je de groep Hajo…. die met vallen en opstaan ook heel goed hun boontjes kunnen doppen…. en dan heb je de groep die als clochard onder een brug ligt. Dat is vrij algemeen bekend dat je IQ een zegen en een straf kan zijn. Het lekkerst ga je natuurlijk met een IQ van 120 en de allerbeste sociale skills. Nu ja …. je zult snappen…. dat je niet 100% te goeder trouw hier bezig was. Wees welkom omdat voortaan wel te zijn.

Gesloten voor reacties.