In het deels terechte pessimisme zouden we bijna vergeten aan de oproep van Hajo gehoor te geven en de avondruns wat nader te bekijken. Met dan wat onterecht pessimisme tot gevolg! Dan maar even een korte aanvulling. Op de kaart de neerslag zoals die al een paar dagen in de runs zit en naar het zich nu volgens de avondrun van het Europese model sneeuw gaat brengen boven de 600 a 800 meter. Ja, ja, dat hebben we vaker gehoord zullen veel mensen nu denken. Waarom moeten we het  nu wel geloven?

Europe_2014010412_pmsl_48

Tsja, hier nog niets nieuws onder de zon. De zoveelste enorme depressie die maandag aanstaande weer een homerun scoort op de vaste positie net ten noordwesten van Ierland. Onderweg uitgediept tot rond of onder de 950 hPa. Blijft even stilliggen, trekt daarna verder via Scandinavië naar Rusland.

Europe_2014010412_pmsl_168

Maar dan gaat het er toch echt wel wat veranderen hoor! De straalstroom zwakt af en vooral het Europese model doet daar meteen iets moois mee. Een nieuw Azorenhogedrukgebied positioneert zich in eerste instantie al wat noordelijker en breidt zich rond volgend weekend in noordelijke richting uit. Tegelijkertijd begint zich ook boven Scandinavië wat hogedruk te vormen.

Europe_2014010412_t2m_222

Nog wat verder -maandag 13 januari- ontstaat dan een zw-no gerichte blokkade. Hogedrukomstandigheden ook in Nederland, maar meer dan wat lichte vorst en met mistkansen lokaal misschien zelfs net aan een ijsdag lijkt dat vooralsnog niet op te leveren. Aan de oostkant van de Scandinavische hogedruk stroomt koude lucht langzaam maar zeker uit naar het zuidwesten tot over de Alpen. Heerlijke blauwe kaart (de temperaturen op ooghoogte). Niet alleen lijken we de warmte echt goed kwijt, in combinatie met een lagedrukgebied boven de Middellandse zee zou er in (noordwestelijk) Tirol zo maar 20 cm sneeuw kunnen vallen. Zoals gezegd, met een beetje geluk vanaf 600 meter. Hoeveel? Ik zet voorzichtig in op 20 cm. En laat daarna de sneeuwkanonnen maar weer loeien! Hopelijk, het zou net kunnen, pakt het Sauerland ook wat mee.

Europe_2014010412_thgt850_312

Het Amerikaanse GFS is iets minder enthousiast en maakt er iets meer een continentaal hoog van. Maar ook daar op de 14e boven de 800 meter sneeuw. En ook daar loopt de straalstroom averij op. Wat tot gevolg heeft dat met name op hoogte flink wat kou gaat uitzakken. Op bovenstaande kaart kijken we nog even wat verder. Meteofictie dus, maar wel vrij kansrijk. De temperatuur op 1500 meter hoogte. Ook dan goed voor de sneeuwkanonnen. En die warmte die al weer klaar ligt  boven Spanje? Lijkt zuidelijk te blijven!

 frozen-niagara1

Tegen die tijd moet de bizarre kou met temperaturen aan de grond  tot -40° C en -50° C op 1500 meter hoogte uit Amerika zijn verdreven. Als liefhebber van extremen zeg ik dan toch: enerzijds wel een beetje jammer.  Ronaldo ontdekte gisteren namelijk dat  Lake Erie -bekijk hier de satellietfoto– ijsvorming begint te vertonen. Als het nog wat langer doorgaat zo, plaatjes als hierboven? Bevroren Niagara-watervallen! Hier nog meer foto’s.

BdIHDnfCMAADRpO

Enorm veel valt er te vertellen en te laten zien over de winter in Amerika. Ik doe er één, verder gaan we onszelf vanavond niet kwellen. Boston today.. Bron: twitter (@Nollie70). Prijs jezelf ondanks dat het balen is als je niet lekker hebt kunnen skiën verder gelukkig dat je niet aan de westkust van de UK woont. Daar is het echt ellende.

ECpluim DE Bilt 040113_12h

Ik sluit af met het nieuwe ensemble van het Europese model voor De Bilt. Veel kouder dan wat we toch nu toe gezien hebben deze winter maar nog net niks. Vanaf dag 10 zo’n 20% kans op een licht winters weertype, iets wat ook zo ongeveer in het Amerikaanse GFS model zit. Slappe meteo-fictie zei Hajo eerder vanavond al. Echter: de winter afschrijven is echt onzin. Met heel veel statistiek aan mijn zijde  durf ik te stellen dat -tot er meer onderzoek gedaan is en de modellen nog veel beter zijn geworden- dingen met zekerheid stellen verder dan twee weken vooruit gelijk staat aan de glazen bol. Geef niet op; het KAN zo maar omslaan! En o ja, vergeet ik het bijna: de Franse en zeker de Zuid-Alpen liggen er prima bij en krijgen nog meer! Lees en zie het in dit eerdere avondbericht van Hajo!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

36 reacties

Gesloten voor reacties.