Hoe mooi beginnen we onze ochtend weer. Dit is echt geen groundhog day. Echt psychedelisch is de 360° HD webcam van Saint Dalmas in de Alpes du Haute Provence 80km ten noorden van Nice. Dorpsniveau 1280m. Eind maart en hele dikke sneeuwval. Hierboven een uitsnede uit de cam die je met deze klik groter kunt zien. Klik hierrr op eigen risico als je denkt de full screen beelden te kunnen verdragen (update 13.45u: jammer inmiddels druppels op de lens). Ik meld alvast dat het in de hele zuidelijke Franse Alpen al mooi sneeuwt en ook in Piemonte aan de Italiaanse kant van de hoofdkam.

saint-dalmas-plan

Die beelden uit Saint-Dalmas rekenen voor de zoveelste keer af met de mythe dat Franse skidorpen allemaal lelijke flatdorpen zijn. Totale onzin. Het is alleen zo dat de kleinere lieflijke skigebieden bij lieflijke Franse Alpendorpen en dorpjes niet bekend zijn in de Lage Landen. Fijnproevers weten ze heus wel te vinden en zullen er authentieke winterbergvakanties beleven waar je in Oostenrijk met de proliferatie van de ranzige paaldansclubs zowat naar moet zoeken als een speld in een hooiberg. Dat Saint-Dalmas is dan wel de overtreffende trap van snoepigheid. Er zijn niet eens skiliften. Alleen toerskiroutes (klik voor kaart groot).

groningen1703

Ook elders in Europa is het begonnen te spoken. Niet in Nederland. Ik werd vanochtend even op het verkeerde been gezet door de sneeuwradar die sneeuw in Noord-Nederland toont en vervolgens een verouderd webcambeeld van de stad Groningen. Heeft 5 minuten live gestaan voor ik mijn blunder ontdekte. LOL. nee, voor de meest hevige sneeuwval moeten we momenteel in de Vogezen zijn.[fbphotos id=”565017730199103″]De Vogezen zijn volgens mij vanuit Nederland zwaar ondergewaardeerd. Zie eens die platen uit La Bresse Hohneck! 50km pistes en dikke poeder vandaag en trouwens de hele aankomende week. Was je vanochtend om 4 uur gaan rijden vanuit Utrecht stond je nu al op de piste!

 kitz1703

Het is vandaag een zuivere Föhndag. In Oostenrijk moet het nog gaan waaien getuige dit beeld van het topplatform van het Kitzsteinhorn (3100m) van Zell am See Kaprun. de man op het plaatje zag je op de live beelden (hierrr) gewoon relaxt genieten van de zon. De start vandaag in Oostenrijk is dus net zo mooi als de onvergetelijke droomdag gisteren (dank voor al jullie reacties daarover). Vanochtend zit het sterkste windveld nog in het Rhônedal. Pas einde van de middag gaat het hard waaien over de Oostenrijkse hoofdkam.[dc_slider slider=”12509“]Hier zie je de situatie later vanmiddag. Ik leg vaak uit dat Föhn hartje winter helemaal geen hoge temperaturen hoeft te betekenen. Dat het in december met Föhn in München amper warmer dan +10°C kan zijn en dat het in de Alpendalen gewoon kan blijven vriezen. Ahum…. daar kan ik nu van maken dat dit zelfs eind maart het geval kan zijn! In Oostenrijk wordt het op 2000m niet warmer dan -1°C vandaag. In München +9°C en aan de voet van de Pyreneeën +13°C. Hoera wat een warmte!

Hongarije

Tja, de sneeuwstorm in Hongarije en Zuid-Polen. Ik heb niet specifiek op Hongarije gefocussed de afgelopen dagen maar dat er een gigantische sneeuwgolf vanaf de oostkant van de Alpen naar Rusland zou trekken is dagenlang in de aandacht geweest. We hebben naar de skigebieden in Slowakije gekeken. En ik zie hier nu ook het bericht dat in Oost-Slowakije in de stad Kosice grote problemen zijn ontstaan.

snow-europe-hungary1703

Een bericht in Russia Today van 15 maart MAG JE NIET MISSEN! Dat wil zeggen als je maag sterk genoeg is voor deze best gruwelijke gelukkig niet bloederige beelden van verwrongen blik en staal. Ik heb ergens gelezen “worst snow storm in memory”, maar nog geen berichten gevonden die aangeven welke meteorologische records gebroken zijn. Het zal in elk geval heus wel de ergste sneeuwstorm in maart zijn sinds de vorige Kleine IJstijd die in 1850 eindigde.

accu1703

Interessant is dat de nieuwe sneeuwgolf die vandaag in het westelijk Alpengebied start vanaf de nacht op dinsdag opnieuw gaat uitwoeden over een spoor vanaf de oostelijke Alpen naar Rusland. Hongarije krijgt deze keer regen. Maar Tjechië, Slowakije en Polen krijgen er weer van langs. De Oostenrijkse weerdienst gaat voor de zuidelijk gebieden (Kärnten en Ost-Tirol) uit van 75cm sneeuw. Nog meer dan je hierboven op de kaart ziet.

850hPa2803

De weermodellen blijven afwisselend zeer koude kaarten uitspugen voor eind maart. Hierboven weer een kanjerberekening van het Amerikaanse model (temperaturen op 1450m). KNMI geeft koud/zacht vanochtend 40/60. Ik bijf op 55/45 zitten waarbij ik aanteken dat we de kans op zacht moeten interpreteren als een kans op “minder fris”. 

ens1703_00

Het is een beetje zoeken naar de zwarte lijn in bovenstaande spaghetti voor De Bilt op 2m. Je ziet dat zelfs met zo’n extreme berekening het kwik eind maart overdag nauwelijks meer onder nul wil blijven. Met de rode lijn voor het ensemblegemiddelde heb ik nog altijd een erg goede kans mijn zevende boude voorspelling binnen te fietsen (3,2°C maartgemiddelde temperatuur in De Bilt). Dat het een droomrun is voor het 600m hogere Sauerland is evident. Daar ligt nu nog steeds 60 tot 80cm sneeuw.

pluim1703_00

Hier de concurrerende pluim van het Europese model vanochtend. Ondanks de uithaal omhoog aan het einde alsnog een hele bijzonder koude hoofdrun met voldoende steun van een dikke tube aan lijntjes. De modellen zijn het vanochtend eens tot zondag de 24e. Verder dan dat is het weer meteofiction.[dc_slider slider=”12523″ captions=”true”]De meteofiction druipt ook af van de bovenstaande ensemblegrafieken voor enkele skiregio’s. We zien de dumps aan de westkant (Les Menuires) en zuidkant en ook nog in het Val d’Anniviers in Wallis. In het oosten aan de noordkant zoals in Obertauern veel minder sneeuw, maar wat een temperatursturz daar weer als het zou gebeuren.

zon2203

Aangezien verder kijken dan komende zaterdag geen zin heeft focussen we afsluitend nog even op de beste zonkansen verder in de aankomende week. Dan zien we in Oostenrijk dinsdag een zonnige dag. Donderdag misschien in de Franse Alpen zonnig, terwijl het aan de oostelijke noordkant dan opnieuw zou kunnen sneeuwen. Verder tamelijk zeker komende vrijdag een zonnige dag in een groot deel van de Alpen en ook nog een heel aardige zaterdag.  

Bizztravel Sneeuwhoogte App Uploads[fbphotos id=”565054483528761″]Mooi om te zien dat de liften in de SkiWelt inmiddels tot 16.45 draaien. In Livigno was dat met de krokus al 17.15! 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

34 reacties

Gesloten voor reacties.