Bovenstaande openingsfoto is van vanochtend 07:15 uur te Madesimo in Noord Italië en is illustratief voor de neerslag aan de zuidzijde van de alpenhoofdkam waar de meeste sneeuw is gevallen. Op de foto is te zien dat er vanochtend nog steeds sneeuw viel. Madesimo ligt op 1550 meter hoogte en ligt grofweg tussen de Zwitserse plaatsen Locarno en St. Moritz. De Zwitserse weerdienst geeft mooie neerslagkaartjes uit:
sneeuw Zwitserland

Op bovenstaande kaart heb ik aangegeven waar Madesimo ligt. Maar ook verder aan de zuidzijde is het nodige gevallen. Duidelijk is te zien dat het oostelijk deel Wallis, het Gotthardgebied en het zuiden van Tessin de grootste hoeveelheden hebben gekregen.

Zinal dorp

Zie op bovenstaande foto het dorp Zinal in het Val d’Anniviers. Niet de grote hoeveelheden van elders, maar toch een mooie 15 à 20 cm zo te zien.
Op mijn zoektocht langs de voor ons belangrijke plaatsen zag ik dat er in Selva/Wolkenstein in het Val Gardena tot vanochtend 52,3 mm aan neerslag is gevallen (gegevens van de Italiaanse weerdienst). Dat zal dus zo’n 55 tot 65 cm sneeuw hebben opgeleverd. Let wel; in de plaats op 1570 meter hoogte. Hoger in de bergen en skigebieden zal dat beduidend meer zijn. In het skigebied van Corvara (je komt er als je de Sella Ronde “doet”) ligt op de Piz La Ila (2050 meter) 115 cm sneeuw. 
kronplatz

Bovenstaand nog even een mooie foto van het begin van het Dolomietengebied. De foto is genomen om 09:30 uur vanaf de Kronplatz. Het neerslaggebied is daar geheel weggetrokken en onder een inversie is de wolkendeken over het lagere dal te zien. De Dolomieten zijn op deze blik naar het noorden helaas niet te zien, maar liggen dus “achter de rug” van de camera.
Hoe anders is het aan de noordzijde van de alpenhoofdkam. Hajo is vannacht naar Zell am See/Kaprun gereden en belde mij om 09:30 uur op met de mededeling, dat er daar in het dorp geen verse sneeuw was gevallen (althans niet blijven liggen). Het was een beetje een triest aanblik, de sneeuwgrens lag duidelijk op zo’n 850 meter hoogte, helaas net iets te hoog voor het dorp. De dalafdalingen zijn wel gewoon open. Gemeten hoeveelheden heb ik verder niet, maar op onderstaande actuele (07:45 u.) melding van Kitzbühel kun je zien dat er ter plaatste op 800 meter hoogte natte sneeuw viel. Dit komt goed overeen met de melding van Hajo vanuit het iets lager gelegen Zell am See/Karun.

Weer Kitzbuhel

lech

Dat het aan de noordzijde van de alpenhoofdkam niet overal zo triest eruit ziet is te zien op bovenstaande foto vanuit Lech. Op 1450 meter hoogte is de neerslag daar voornamelijk in de vorm van sneeuw naar beneden gekomen. Niet zo’n grote hoeveelheid, maar toch een mooie verse laag. Wel is de enorme daling van de temperatuur na passage van het koufront goed te zien op onderstaand overzicht. Van +9 naar -7, dus een duikeling van 16 graden!
lech temperatuur

ischgl

Ook in Ischgl (boven) liggen de pistes er vanochtend weer mooi geprepareerd bij.

Hoe gaat het nu verder? Ten gevolge van een passerende rug van hoge luchtdruk zal het vandaag in het westen en midden van het Alpengebied (Franse Alpen t/m het Oostenrijkse Vorarlberg) al mooi opgeklaard zijn en gaan we een zonnige dag tegemoet (o.a. al te zien op bovenstaande foto vanuit Zinal). In de rest van Oostenrijk en in de Dolomieten eerst lokaal nog wat wolkenvelden, waaruit eerst nog wat neerslag kan vallen, waarbij de sneeuwvalgrens tussen 600 en 800 meter hoogte zal liggen. Gaandeweg de ochtend komt ook daar de zon er steeds beter door en de avond zal ingaan met een mooie sterrenhemel. 

Maar dit mooie weer houden we niet lang. Zaterdagochtend (28 dec) neemt in de Franse Alpen de bewolking al weer toe op nadering van een volgend front. Spoedig gevolgd door neerslag. Met een vorstgrens van om en nabij 1400 meter zal de neerslag boven 1000 à 1200 meter als sneeuw gaan vallen, dus de meeste Franse skistations zitten weer goed.
Het front trekt gestaag verder naar het oosten, zodat ook de rest van het Alpengebied boven de 1000 à 1200 meter weer een volgende verse laag sneeuw mag verwachten. Voor de lagere gebieden helaas weer regen. Het zwaartepunt van de neerslagintensiteit zal opnieuw aan de zuidzijde van de alpenhoofdkam komen te liggen.
Daarna zal het Alpengebied t/m dinsdag (31 dec) onder invloed van relatief hoge druk verkeren, zodat enkele dagen met veel zon in het vooruitzicht liggen. Dinsdag nadert er van het westen uit wederom een front dat in de nacht van dinsdag op woensdag (1 jan) in de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen (Val d’Aosta) boven 1000 à 1200 meter opnieuw sneeuw zal geven. Deze keer niet zulke grote hoeveelheden, zeg 10 à 15 cm. 
Kijken we dan nog even naar ons dichtst bij liggende skigebied, de Wintersport Arena Sauerland, dan kan ik melden dat het er naar uitziet dat er zondag mogelijk wat (natte-) sneeuw valt op de hoogste gedeelten. Ook in de nacht van maandag op dinsdag is er wat (natte-) sneeuw mogelijk. Maar allemaal veel te weinig (en te nat) om een vreugdedans te maken.

Kijken we naar een overzicht met zowel het Amerikaanse als Europese model, dan zien we dat het Europese model meer “koude” leden heeft dan het Amerikaanse.
beide modellen

[metaslider id=34100]

Tot aan woensdag (1 jan) lagen de modellen van het Amerikaanse GFS en het Europese ECMWF aardig op lijn. Echter, vanaf dat moment gingen beiden een verschillende kant op. Het Amerikaanse model gaf weinig verandering aan in de heersende weersituatie. Maar het Europese model liet vanaf woensdag een hogedrukgebied vanaf Spitsbergen naar het zuiden afzakken, dat daarna geleidelijk boven geheel Scandinavië zou komen te liggen. Althans dat was de uitkomst van de runs van 12 uur geleden. Maar jakkes, de nieuwste run van het Europese model laat dat hogedrukgebied naar het oosten (Rusland) wegtrekken. Zie bovenstaande animatie. Onzekerheid troef dus. Laten we afwachten wat de nieuwste modeluitdraaien (van 06:00 u.) straks uitspuwen. Hopelijk komt dat “Scandihoog” weer in zicht. 

 


Wijnand

Wijnand (64) vervangt Hajo al sinds 2011 als die eens te krap in tijd zit om een weerbericht te schrijven. Wijnand is voormalig meteoroloog van de Koninklijke Luchtmacht. Sinds maart 2012 met FLO (Functioneel Leeftijds-Ontslag). Gek op sneeuw en ijs. Fervent skiër, golfer en caravanner.

53 reacties

Gesloten voor reacties.