Heel veel mensen die naar de Franse Alpen gaan vragen zich vertwijfeld af waar die dump nu blijft. In de Noordelijke Franse Alpen is nog amper iets gevallen. De Maurienne vormt weer eens de weerscheiding tussen een echte dump van meer dan een halve meter in het zuiden en beperkte sneeuwval in het noorden. Maar ook de Noordelijke Franse Alpen krijgen de komende uren hun opfrisser zij het nergens meer dan 15 centimeter. De plaatjes die ik voor vandaag had aangekondigd moeten we echt zuidelijk halen. Hierboven Saint Dalmas Village. Duik onder in dit sprookjesdorp met deze 360°HD cam.

accu_hirlam_2012

Hier wat HIRLAM berekent tot zaterdagavond. Alles in de Franse Alpen en ook in Valle d’Aosta valt vandaag al. Geleidelijk breidt de sneeuwval zich de komende uren naar het noorden uit. Morgen zet de sneeuw dan door richting Livigno, Slovenië en de Apenijnen. Voor we naar de o zo spannende weerkaarten voor kerst gaan kijken eerst nog wat plaatjes van vanochtend….

alpedhuez2012

Alpe d’Huez! De grote skigebieden van de Isère zoals ook Les 2 Alpes doen nu al helemaal mee.

chamrousse2012

Het arme Chamrousse dat gisteren nog volledig bruingroen was is nu al prachtig wit!

chamrousse2012b

Nog een plaatje uit Chamrousse.

correncon2012

Correncons en Vercors.

isola2000_2012

Isola 2000 is natuurlijk een van de koplopers vandaag.

villarddelans2012

Villard de Lans.

villarddelans2012b

En nog eentje uit Villard!

storm2412

We gaan intensief in de weerkaarten duiken omdat er veel spannend te halen is vanochtend! Voor tweede kerstdag gaat het helemaal de goede kant op. We zijn van dramatische regen via droog en warm weer terug gekomen bij regen overgaand in sneeuw en vanochtend is die overgang naar sneeuw snel en krachtig waardoor er geen regen-sneeuwsandwich (noord-zuidkant) meer op de kaarten staat maar gewoon een klassieke sneeuwsandwich. Eigenlijk het mooiste en eerlijkste wat er kan gebeuren: iedereen sneeuw! Gisteravond was de overgang van regen naar sneeuw nog weifelender en was ik op de kaarten ook mijn storm kwijt. Nu is die weer terug en hoe! Precies zoals het Amerikaanse model hem al eerder berekende langs de Nederlandse kust voorafgaand aan dat die sneeuwsandwich in de ochtend van 24 december. Windstoten tot windkracht 11 en op sommige plekken misschien wel 12. Onstuimige bedoening dus en dan is er altijd veel “potentie”…. voor goed en voor kwaad. Je krijgt dan een beetje loves-me, loves-me-not! Vanochtend is dat een dik: LOVES ME!

[metaslider id=33184]

Kijk dat is gewoon volle bak sneeuw. De berekende accumulatie voor Oostenrijk is ergens tussen 25 en 50cm. Met Vorarlberg inclusief Montafon als koploper.

ensMont2012

En nu dan meteen de dikke waarschuwing erbij: het loves-me, loves-me-not! is nog niet voorbij! We moeten blijven duimen voor een lage sneeuwgrens en het feit dat ik dan gelukkig mijn BV4 verlies. Want kijk eens op dit ensemble van het Amerikaanse model voor een punt rond het Montafon. Vanochtend helemaal eens met het Europese model (kaarten hierboven). Maar je ziet dat de hoofdrun tamelijk  alleen staat met een erg diepe temperatuurdaling precies met die dump. Kortom: met een beetje pech wordt het alsnog een hogere sneeuwgrens dan wat we nu met die donkerpaarse bril op de kaarten zien. Wel is het volledig binnen het bereik van onze collectieve duimkracht om het goed te krijgen.

ensZK2012

 

De zuidkant heeft die onzekerheid in de temperatuur niet. Is de komende Föhnige kouder dan de noordkant en tijdens de dump wel weer iets zachter maar net als in de Franse Alpen liggen de meeste skigebieden er hoger. Livigno met het dorp op 1800m wordt vermoedelijk de topper van de kerstdagen! Overal zien we in het Amerikaanse model een volgende zachte golf rond 1 januari maar dat is al diep in de meteofiction zone. 

dumpje28

 

Beide modellen hebben rond de 28e en 29e weer een volgend dumpje of laten we zeggen: laagje sneeuw. Bij dit alles moeten we benadrukken dat de laag gelegen Oostenrijkse dorpen – laten we zeggen onder de 800m toch het grootste risico op regen houden. Ook vandaag een beetje trouwens.

warm2512

Verder is het aan de noordkant van de Alpen toch overheersend Föhnig en houden we het risico wat ik gisterochtend beschreef: dat de sneeuwlaag verder afkalft op de hellingen en waar de Föhn doorbreekt ook in de dalen. Alleen door de rampscenario’s die we hebben zien voorbij komen kunnen we gelaten naar een kaart als deze voor 1e kerstdag kijken. In een “normale winter” voor zover die bestaat zou je gruwen van een kaart als deze voor eerste kerstdag. Dit is 24 uur na de mogelijke storm langs onze kust. Het is – buiten de gebieden in de Franse Alpen en aan de zuidkant waar het nu wel mooi sneeuwt – echt de kunstsneeuw (zie artikel gisteren) die maakt dat je überhaupt met plezier op je wintersportvakantie kunt gaan. En zelfs in Frankrijk zou die natuursneeuw zonder de basis van kunstsneeuw niets waard zijn.

Am Donnerstag, Stefanitag, von Vorarlberg bis Niederösterreich mit leicht föhnigem Südwind zeitweise sonnig und mild. Nur vereinzelt kann es hartnäckigen Nebel geben. Ausgedehnte Nebelfelder liegen im Osten. Im Süden überwiegen die Wolken und es kann ein bisschen regnen oder schneien.

Afsluitend lezen we het Oostenrijkse weerbericht van vanochtend. Huh? Niets over de dump op tweede kerstdag? gewoon die aanhoudende Föhn? Dat weten we ook: dat rond het gebergte allelei uitkomsten van de modelruns mogelijk zijn inclusief de droge waarbij de neerslag wegvloeit naar de Middellandse Zee zoals hier al enkele malen beschreven. We weten niet op basis van welke run deze prognose is gemaakt. Mijn beste inschatting vanochtend is toch die dump met enig risico voor de laagste dorpen. verder blijft het spannend! 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

52 reacties

Gesloten voor reacties.