TlcRosso_BaitaRosso1703

Gister had ik hem al in mijn weervideo voor Dutchweekend Italia: Prato Nevoso! Vijftog kilometertjes van de Middellandse zee. Toestanden zoals onlangs in de Apenijnnen waar een nieuw absoluut wereldrecord sneeuwval werd gevestigd. En nu zien we dat dus hier in Piemonte. Wat een sneeuw! Bizar! Nog twee kiekjes…

TlcConca_SeggioviaConca1703

Het gebied is nog open. Zien we op deze cams straks ook mensen poederen tot hun nek?

TlcConca_casse1703

Geen weer om als snowboarder te verdwalen…. je verzuipt in deze sneeuw!

sainvincent1703

Verder is het echt zoeken naar de plekken waar het dumpt. In Valle d’Aosta spotte ik dit vanochtend. Bij elke dump leren we dit seizoen dat een dump heel lokaal tot bizarre records leidt. Zien we ergens 150mm op een weerkaart dan gaan er gekke dingen gebeuren alleen weten we van te voren niet precies waar. Deze keer zaten we al vroeg goed met de westelijke Italiaanse Alpen… Val Gardena doet nog steeds niet echt mee… ik zag daar zelfs regen in de dorpen vanochtend. Snowqueen… kom er maar in!

ab

Voor we verder gaan wil ik even de huidige dag in de Lage Landen bejubelen…. als ik geen haast had om naar Schiphol te komen dan was ik vanochtend zelf gaan fotograferen hier in Noord-Holland. Wat een goudomrand dagje zeg! Op Ab’s Facebookpagina maak je de natuur echt mee van dag tot dag…  onmisbaar!

buieneuropa1703

Hier de neerslag vanochtend…. Je ziet het richting Valle d’Aosta steken… Hoe warm zal het worden in Innsbruck vanmiddag? Ik zal het in de reacties laten weten straks!

bumper

Gisteravond meldde ik de kans op een westcirculatie… daar is het Amerikaanse model vanochtend op terug gekomen. Op bovenstaande kaart zie je de subtiele verschillen…. nog steeds een serie opeenvolgende fronten, maar omdat het Azorenhoog een wat noordelijker positie kiest richting Ierland is er feitelijk sprake van een blokkade met oostenwind in de Alpen en sneeuw die daar op slot zit! Ik gaf het al aan gisteravond… de wedstrijd tussen deze tendensen is nog niet beslist. Het wordt of of…. dat is de waarde van meteofiction… dat je niet naar een nietszeggend gemiddelde van de uiteenlopende scenario’s kijkt maar dat je de meest kansrijke scenario’s vroeg onderscheidt en daardoor al twee weken van te voren hebt gehoord van de dingen die uiteindelijk gaan uitkomen.

cliffhanger1703

Erg leuk deze kaart voor 2 april… Nederland precies onder een koudeputje! Het is ook nog steeds mogelijk dat we begin april wat natte sneeuw gaan zien!

amerikacliff

In Amerika houdt het maar niet op. Kijk dit nu eens in de berekening voor 31 maart. Dat is toch niet normaal meer?

En dit al helemaal niet… zo hebben de Neanderthalers aan het begin van ijstijden ook rondgelopen…. uit oude verhalen wisten ze van heel veel kou en ijs… maar zelf hadden ze het nog nooit gezien. En hun grootouders ook niet. En toen was het er ineens weer… een grote of kleine ijstijd… gebaseerd op zonnecycli waarbij “mensenheugenis” een oogwenk is… zo gaan wij als planeet nu ook terug naar een klimaat wat misschien onze overgrootouders hebben gekend… maar waarschijnlijk ook zij niet… ga maar speuren in je genealogie rond 1800!

 


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

17 reacties

Gesloten voor reacties.