Het is maar goed dat Hunga Tonga–Hunga Haʻapai onbewoond is want anders was het het nu wel. Dit stukje land tussen Nieuw-Zeeland, Australië en laten we zeggen Mexico piepte pas in 2009 boven de oceaan uit met een eerste uitbarsting. In 2014-2015 was het weer raak en nam het plekje de vorm aan op de foto hieronder. En nu …. is het hele zaakje geëxplodeerd. Geen idee hoe het er straks uit ziet. Vooralsnog praten we over absoluut rampgebied.

Grappig dat Google maps net zo makkelijk als en verkeersstremming op een provinciale weg ook aangeeft dat er ergens een tsunami is. Dus wees gerust. Als je de volgende keer op de A2 rijdt in de trajectcontrole en er komt een tsunami, dan zie je dat ook op Google Maps.

Watskebeurt?

Ongelofelijk. En nu langs alle kusten heel ver weg tsunami waarschuwingen. Tonga was meteen al aan de beurt natuurlijk.

En wel eens van een sonic boom gehoord? Ik bedoel heb je wel eens een sonic boom gehoord? Dit is je kans…

Grote paniek. En terecht. Doet me een beetje denken aan plotseling krakend ijs trouwens om in de wintersportsfeer te blijven. Nou het is overal in het nieuws …. dus hoef ik hier misschien alleen nog te benoemen dat de uitbarsting zeker een klein afkoelend effect gaat krijgen. Als het nu al gedaan is tenminste. Evengoed klapt het daar nog een paar keer.

=== TOEVEGINGEN VAN 16-11 O.M. OVER DE GEMETEN DRUKGOLF ===

En mbt het uitgestoten afkoelende SO2

===

Leuk wintersportnieuws is de dump die Oostenrijk krijgt vanaf donderdag. Een beetje verrassend op de weerkaarten uit het niets getoverd. En nu steeds robuuster op 30-50cm berekend in de donker gekleurde gebieden. Donderdag en vrijdag sneeuwt het door….. De wisseldag is ff sneeuwpauze.

Nou je bruine hoofd komt wel goed deze skiweek ondanks dat het met hoognodige sneeuw eindigt. Pure zon een groot deel van de week en zie hier even de centimeters berekend in Zell am See Kaprun. Het Kitzsteinhorn wordt erg goed bediend.

De middagrun van het Amerikaanse model was weer eens erg leuk voor de Lage Landen. Met die berekening ga je al schaatsend februari binnen. Die kijken we nog ff aan. De dump in Oostenrijk is zeker. Zwitserland, Frankrijk en Italië doen niet mee. Vooral in het laatstgenoemde land heeft het al heel lang niet meer gesneeuwd.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

10 reacties

Erik · 15 januari 2022 op 21:22

Waarom wordt Zweden en Noorwegen nooit meegenomen in de wintersport verwachting ? Wordt toch ook behoorlijk geskied en geschaatst daar..gaan veel Nederlanders heen ieder jaar..

Hajo · 16 januari 2022 op 08:44

Eerlijk gezegd heb ik nog nooit een donatie gehad van iemand die daar specifiek om vroeg. Als je nu bijvoorbeeld 100 euro zou doneren wil ik er wel een week of twee wat extra op letten. Je moet bedenken dat ik tegenwoordig als tekstschrijver voor bedrijven een mooi uurtarief vang (net als in de jaren voor ik met WSWM begon) en het mij dus letterlijk naden vol geld kost om Scandinavië er nog even bij te doen. Wel ga ik na de pandemie weer trekken aan mijn sponsoring dor skigebieden. En als daar dat weer Scandinavische gebieden bij zitten. Dan is het kat in bakkie.

Johan · 16 januari 2022 op 13:46

Ik lees heel regelmatig Hajo s berichten, leuke weerberichten. Het schooien naar donaties in berichten stoort me. Kan je geen betere manier bedenken om je ´werkt te bekostigen?

  Hajo · 16 januari 2022 op 14:17

  Onder welke steen heb je gelegen de laatste jaren? Is het je niet opgevallen dat het een algemeen vertrouwd business model is geworden voor media om content achter een betaalmuur te gooien? Kijk je nog wel eens op telegraaf.nl of volkskrant.nl? Zijn dat ook schooiers volgens jou? Ook onafhankelijke journalisten zoals ik gebruiken dit model vaak via platforms als substack of patreon. Ik heb mijn eigen platform. En heb besloten dit jaar nog geen betaalmuur te doen, maar het nog te houden op spontane donaties. Binnen 3 jaar gaat alles hier ook achter een betaalmuur. Denk aan bijv. 50 euro voor de hele winter of 100 euro per jaar. Op Facebook en Twitter blijft alles dan gratis. Bij https://wintersportweerman.nl/doneer/ vind je een link naar het mooie essay van Kevin Kelly die uitlegt dat content creators 1000 betalende fans nodig hebben. Ik heb er nu 170. Als ik er duizend heb maakt het mij niet meer uit dat anderen het niet meer kunnen lezen. Op zich had ik een goed verdienmodel met sponsoring van skigebieden. Maar dat is eigenlijk geen actueel marketing model meer. Het heeft en jaar of 10 goed gewerkt. Covid heeft het volledig onderuit gehaald. Nu komt het weer een beetje terug. Verder met je weten dat ik er jarenlang een goed jaarsalaris uit heb kunnen trekken. Maar zelfs als dat nu weer zou lukken is het niet mijn ambitie. Mijn grote ambities zijn mijn vleugels verder uit te slaan als tandempiloot, als Bitcoin journalist, als B2B copywriter en uiteindelijk ook weer als schrijver van boeken. Kortom: dank voor je eerlijke feedback maar wees blij dat ik nog zo vel lol heb naar weerkaarten te loeren en nog zo veel liefde voor mijn community dat ik WSWM überhaupt nog in de lucht houd. Als ik er morgen de stekker uit trek wordt mijn leven een stuk simpeler en gaat mijn jaarinkomen flink omhoog.

   Johan · 17 januari 2022 op 17:19

   Mijn idee is dat je in je berichtgeving , je artikels niet naar donaties moet vragen, het schaadt de kwaliteit ervan. Wat ik bedoel is dat er op je site mogelijkheden en plaatsen genoeg zijn om naar donaties te vragen, gewoon hou deze buiten je teksten.

Jaap verlaan · 16 januari 2022 op 15:04

Hoi johan ik doneer ook niet nog niet maar snap hajo wel. De frustratie zit er by jouw misschien ook wel een beetje in dat het winterweer voor onz landje weer tegen valt tot nu en zelfs op de meteo fiction na nog geen moment spannend is geweest. Maar ik weet zeker als we wel nu spectaculair winterweer hier hadden gehad hadden jy en ik alleen al vanuit emotie één of meerdere donaties gedaan. Dit is ook heel normaal ook op tv valt en staat een donatie vaak op emoties en wie je iets wel of niet gunt ook de emotie van de dag speelt daar vaak een rol. Groetjes

  Johan · 18 januari 2022 op 11:58

  ik ben helemaal niet gefrustreerd ivm minder sneeuw en winterweer, ik vind dat de vraag naar donaties op een betere , aangenamere en klantvriendelijkere manier kan gebeuren. Bv;, je antwoord beginnen met: onder welke steen….. zo een antwoord nodigt gasten, klanten niet uit om nog te reageren, ook het antwoord met als slot( letterlijk) : Kortom: dank voor je eerlijke feedback maar wees blij dat ik nog zo vel lol heb naar weerkaarten te loeren en nog zo veel liefde voor mijn community dat ik WSWM überhaupt nog in de lucht houd. Als ik er morgen de stekker uit trek wordt mijn leven een stuk simpeler en gaat mijn jaarinkomen flink omhoog. , zo een reaktie zal mij en misschien anderslezers niet stimuleren om te doneren.

   Hajo · 18 januari 2022 op 12:41

   Goede feedback en ik ben me ervan bewust dat ik soms wat cru uit de hoek kan komen. Milder zijn is altijd ene goede tip. Niettemin. Ik stuur op een geleidelijke groei van het aantal donateurs van 170 nu naar 1000. En heb nog zo veel passie dat ik daar een paar jaar voor uit kan trekken. Ik ben gewoon trotser dan dat. Mensen verwijten mij te bedelen maar ik doe het omgekeerde. Als ik nu hele zoetsappige marketingpraat hier zou toepassen en verleidelijke pop-ups en download het gratis e-book, kom naar mijn webinar en weet ik niet al… dat zou beter werken. Maar ik ben liever direct ook al levert dat een minder snelle groei op. Ik vind het anno 2022 gewoon bijna asociaal als iemand hier vaker dan laten we zeggen 20 keer per winter komt en ook echt wat leest en hij of zij zou nooit ook maar een euro doneren… terwijl het doneren dus echt traploos is en je kunt geven wat je wilt vanaf 0,01 euro. Spijt me maar ik vind dat aso te meer ik nu al enige tijd aangeef dat donaties welkom zijn en me helpen dit te doen. Maar ik ben er ook van overtuigd dat mensen op gebied A aso kunnen zijn terwijl ze op andere terreinen een christelijk leven voeren… dus hou me ten goede. Live and let live. Anders was die betaalmuur er tenslotte al.

Hajo · 16 januari 2022 op 18:16

Ik heb nog wat toegevoegd mbt de zelfs in Nederland gemeten drukgolf… en mbt de gemeten uitgestoten SO2… wat een afkoelende werking heeft.

Spyfromthesky · 17 januari 2022 op 10:06

Duidelijk is dat januari voor de ll niets zal opleveren. Te hopen valt dat een aaneengesloten sneeuwdek in de oostelijke landen de mogelijkheid kan bieden voor een hoge druk vanuit het noordoosten. Februari heeft wel wat meer naam op dit gebied. De hegemonie van de warmbloedige Azoren hoge druk gebieden moet doorbroken worden. We weten het wel allemaal. Een gebrek aan noordwestelijke harde wind geef weinig kans voor een gunstig kou hoge druk gebied.

Spyfromthesky

Gesloten voor reacties.