Deze kiek recht voor mijn deur wilde ik jullie toch niet onthouden! Wat een magische sfeer en dat nog zonder noorderlicht waar ik onderaan beauties te delen heb. Dit is Saharastof op zijn best. Het spulletje dat normaal het tropisch regenwoud in Zuid-Amerika bevrucht met belangrijke mineralen maar soms even Europa aandoet. Hoe kwam het in de lucht?

Bovenstaande kaart laat het moment zien dat over Marokko op grote hoogte bijna 100 knopen wind staat terwijl aan de grond in Marokko en Algerije en verder naar het zuiden in de grootste woestijn op aarde aan de grond 60km/h wind staat met windstoten tot 100km/h. Überhaupt een zeer heftige kronkeling van de straalstroom waarbij eerst vanuit Canada ijzige wind over de oceaan naar Groenland stuift, om dan met meer dan 100 knopen weer naar de Canarische eilanden om te buigen en dan dat Sahara zand te gaan ophalen.

Hierboven zie je de sneeuwstorm op Groenland die dat opleverde….

Er is daarbij eventjes 11 Gigaton sneeuw op Groenland gedumpt! Waardoor de situatie daar zo goed als identiek is aan het gemiddelde over 1981-2010. Over klimaatverandering gesproken. Maar er is natuurlijk wel iets veranderd…

Na 1995 daalde de sneeuw- en ijsmassa op Groenland namelijk om in 2012 weer te gaan stijgen en we nu weer terug op weg zijn naar de situatie van 1985. Klimaat is cyclisch en er zijn veel cycli om te volgen om een goed totaalplaatje te krijgen.

De grafiek met de totale sneeuwmassa op het noordelijk halfrond is momenteel een zijstapje aan het maken wat dit huidige recordseizoen nog indrukwekkender gaat maken. Natuurlijk zitten we spoedig in de sneltrein omlaag naar een sneeuwvrij noordelijk halfrond. Dat hou je niet tegen. Iets met de stand van de aardas in ons rondje om de zon en zo.

Snel naar het recente noorderlicht dat in Noord-Duitsland wel maar in Nederland door wolken niet zichtbaar was!

https://twitter.com/StormchaserNL/status/1503357181852323841
https://twitter.com/StormchaserNL/status/1503985666379505670

Magisch natuurlijk. Ik heb het nooit gezien maar geniet mee van het werk en de reizen van anderen. Lijkt me wel iets om in NFT’s om te zetten. Dan verdien je nog wat!

Afsluiten met de actualiteit: de Alpen regenen een beetje schoon vandaag op wat in de skigebieden in Oostenrijk wel een vieze regendag oplevert. Daarna herstelt de hogedruk zich en gaan we kurkdroog verder naar het einde van de maand.

Hoor graag van de boeren en tuinders hoe het in het veld is momenteel! Op zeker moment ook bosbrandgevaar natuurlijk!

Weersverwachting Filzmoos

En in de skigebieden? Mmmm je begint je af te vragen of met de actuele sneeuwlaag het einde van het seizoen goed gehaald kan worden. Wat een weer! Wat een temperaturen. Toch gewoon gaan hoor! Want op dit moment zijn de condities echt supertof! Echt voorjaarsskiën met een elke dag een paar uurtjes droompiste in de ochtend.


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

3 reacties

Nick · 16 maart 2022 op 19:01

Hey Hajo, wij gaan pas binnen 2 weken naar Solden. Hopelijk zijn de meeste pistes nog open, maar vrees er wat voor…
Weet jij of de sneeuwkanonnen nog aan zullen gaan of mag dit niet meer?

    Alex · 17 maart 2022 op 09:06

    Reken op alles boven de 2000 meter, de dalafdalingen zouden met de huidige sneeuw en voorspellingen een bonus zijn.

carl · 18 maart 2022 op 10:52

sneeuwkanonnen mogen na een bepaalde periode niet meer gebruikt worden in de alpengebieden; Onwille van de opstart natuur. Deze hebben dan water nodig om uit hun winterslaap te komen en moesten ze deze periode nog sneeuw spuiten dan duurt het heel wat langer voor de boeren hun wei terug kunnen gebruiken ookal is het winterseizoen rond pasen afgelopen.

Gesloten voor reacties.