Wat op de kaarten stond komt uit en hoe: dumping, dumping in de Noorse Fjorden. En dat terwijl alle liften daar nu stil staan! Hierboven een plaatje uit Voss niet ver van de aan te vliegen stad Bergen en in dit facebook album ook plaatjes uit Stranda waar je vanuit Alesund zo heenrijdt. En KLM vliegt voortaan ook dagelijks op Alesund! Tot vrijdag ligt de sneeuwgrens onder de 200m! 

Ach daar verbazen we ons niet over als je tegelijk ziet dat er afgelopen zondag sneeuw is gevallen in Saoudie-Arabië in de stad Ha’il op 988m en als we ook zien dat het op sommige Spaanse stranden heeft gesneeuwd. Zie ook dit hilarische overzicht.

sneeuwprocent0205

Nu is het weer niet zo dat er in Noorwegen meer dan gemiddeld sneeuw ligt! In tegendeel. Alleen in de blauwe gebieden is het sneeuwdek normaal tot ruim over normaal. Klik hierrr voor legenda van de kaart. Barmark betekent: sneeuwvrij.

kaprun 0205

In Zell am See Kaprun op het Kitzsteinhorn is het super vandaag! Of bij deze temps toch tenminste vanochtend.

valthorens 0205

idem voor Val Thorens na een grauwe dag gisteren. Maar ook vandaag zal de bewolking in de loop van de dag sterk toenemen en uiteindelijk ook voor buien zorgen zoals Frederic fraai in dit bericht heeft uitgelegd.

stmartindebelleville0205

Tja en beneden in St. Martin de Belleville op 1450m ziet het er inmiddels zo uit. Ook hier lijkt de natuur wat achter te lopen als we de loofbomen zien, maar dit heeft natuurlijk ook met de hoogte te maken.


 

De ensembles (pluimen) voor de Lage Landen zijn super spannend momenteel. Steek alvast in je zak dat rijtje dagen van 4 naar 9 mei als de luchtdruk stijgt, de atmosfeer droger wordt en we de 20°C weer gaan aantikken. De aankomende dagen gaan we in Nederland in elk geval nogal door de restfrontjes heen mazzelen. Zie de kaarten in de weerkamer. Maar wat brengt de rest van mei?

Keer op keer worden we blij gemaakt met dode mussen. En pakt het kouder uit dan eerst gedacht. Als de Amerikaanse berekening eindigt met een middagtemperatuur van 10°C op 17 mei dan denk je toch…. dat zou ook een top 10 klassering voor die dag zijn. Afwachten en er het beste van hopen. Of naar het zuiden des lands verhuizen waar het allemaal een stuk aangenamer is de laatste tijd.

pluim0205_00

Afsluitend de nieuwe Europese pluim.  Mijn tip: hecht meer waarde aan de blauwe stippellijn dan aan de minder waarschijnlijke rode lijn. Ach we golven wat op en neer met relatief erg weinig neerslag. Best prima toch?


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs" . Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 woont en werkt Hajo in Zell am See Kaprun.

24 reacties

Gesloten voor reacties.