Onderschat op de wintersport denk ik, een dagje gewoon wandelen. Ski je 3 dagen volop, doe je je lichaam goed door een dagje te voet een (kleine) wandeling te maken. Vaak kom je op plekken die minstens zo mooi zijn als dat je op de ski’s kan bereiken, en hier heb je het voordeel dat het superrustig en stil is. Kirsten liep gister richting de Körbersee vanaf Warth.

Ik keek ook even in Chatel waar het dorp nog altijd op en top winters is en daar sta ik toch wel een beetje van te kijken op 1200m. Alle daken liggen nog vol met sneeuw, dat kunnen we hier in het Brixental niet meer zeggen ondanks dat hier waarschijnlijk meer sneeuw gevallen was.

Afsluiten doen we vanmorgen met de warme zonsondergang uit Nederland van Breunis. Als ik dit zie verlang ik wel een klein beetje terug naar Nederland als kustbewoner.

En vandaag? Wederom een zonovergoten dag op veel plaatsen met hier en daar wel wat flarden bewolking. Hoog boven Zell am See Kaprun zorgde dat voor mooie luchten.

Voordat we naar de detail gaan stip ik toch graag even de ensembles aan want die zijn toch vrij onwerkelijk na ongeveer 3 weken alleen maar hoge druk. Voor mij als weerman hier toch wel een verlossing, na 3 weken lang flatliners nu complete chaos in de neerslaglijnen. Hierboven zien we Les Menuires.

De westkant dus in de vuurlinie, maar ook Oostenrijk in dit geval Montafon “gewoon” in de prijzen vanaf een zekere hoogte. En verkijk je nu niet op die lijn van de gemiddelde temperatuur op zo’n 1500m, dat is een samenspel van heel veel golvende lijntjes die allemaal een beetje een andere timing hebben. Het exacte beeld moet nog duidelijk worden. En dat zelfde geldt voor de neerslag. Het gaat echt niet 2 weken alleen maar sneeuwen (hoewel, dat dacht ik ook in januari 😉 ) maar over de exacte timing van de fronten moeten de lijntjes het nog eens worden.

West- en noordkant dus neerslagrijk maar ook de zuidkant heeft absoluut dikke kansen, sterker nog er zitten wat zuivere zuidkantdumps in de voorspelling. Dat is toch wat unieker dit seizoen. Sneeuwvalgrens wil hier zoals gewoonlijk wat minder duikelen.

Gister besprak ik de hoeveelheden regen/sneeuw al voor vrijdag, vandaag zoomen we toch nog even in. Want net als vorige week vrijdag is het een soort oude neerslagpluk wat de Alpen aandoet zonder een sterk ontwikkeld lage druk gebied in de buurt. De stuwing zal dus minimaal zijn, hoofdkam gebieden krijgen denk naar alle waarschijnlijkheid iets minder mee dan de gebieden meer noordelijk, denk aan Sölden en Tux.

Het volgende evenement om in de gaten te houden is zondag. In een warme pluk zeilt er vrij nipt een warmtefront langs, mooi te zien ook in de structuren van de depressie, zie mijn tekenwerk. Het koufront staat klaar voor  maandag/dinsdag. Maar eerst moeten we dus even duimen dat dat warmtefront de Alpen met rust laat. Vandaag zit dat in zowel het Europese als het Amerikaanse model maar met 100km verschil in de systemen kan het weer heel anders uitpakken.

Bij aankomst van het koufront nog even een hoge sneeuwgrens maar dan rap dalend en aanhoudend sneeuwbuien. Hoeveelheden zitten rond de 20cm voor Oostenrijk tot 50cm voor noordweststuwingsgebieden zoals Arlberg, Zwitserse noordwestkam en alles rond Chamonix.

Daarna dus alles onzeker maar zeker genoeg kans op neerslag. Zo laat ook dit grafiekje zien voor Saalbach. Het is een plaatje wat altijd op Wetteronline staat en gewoon directe output is van de GFS hoofdrun, weinig waard maar het staat er altijd dus het zorgt altijd voor een eerste idee van m’n weerbericht. Voor het eerst plof ik m neer hier in het weerbericht omdat ie nu wel iets heel moois aangeeft, gewoon sneeuw zover je kijkt maar zoals eerder genoemd gaat het echt niet zo zijn. De details zullen langzaam helder worden.

En tja, voor alle Laaglanders die in de lente zitten nog een bittere pil, Amerika pakt de volgende koude uitbraak mee. Ook de oostkust gaat later de kou weer in. Maar eerlijkgezegd wil ik Amerika niet meer met Nederland vergelijken, ten eerste doet het pijn en ten tweede zit er zo’n ongelofelijk verschil tussen beide continenten. Ik begin er niet meer aan, spectaculair is het wel!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

37 reacties

Gesloten voor reacties.