Gargellen

Gargellen

Goedemorgen vanaf het twitteraccount @Gargellen_ , in het Montafon. Een vers pak belooft een mooie zondag!

Flumserberg1350

Sneeuwval op de Flumserberg

Actueel nog sneeuw in het NO van Zwitserland zoals hier op de Flumserberg.

La Vue des Alpes_1280

La Vue des Alpes

In de Jura sneeuw het nog flink zelfs, zoals hier in La Vue des Alpes.

Les Chaux de Fonds

Les Chaux de Fonds

En op het privé- en zakenvliegveldje  Les Eplatures nabij La Chaux de Fonds. Komende uren kan er als ik de radar zie nog wel eens verrassend veel bij gaan vallen.

Kolm-Saigurn

Ook in het Salzburger Land nog sneeuwval

Langzaam loopt de weekend-dump ten einde. Of mag het voor de noordkant geen dump heten? Zeg het maar in de reacties! In vooral Oostelijk Oostenrijk vandaag  lokaal nog enige tijd sneeuwval. Het is niet heel uitgebreid en heel veel maar kan nog wel even doorgaan.

Zell am See

Zell am See net niet wit

Sorry Hajo, deze vind ik toch mooier hoor. In Zell am See lijkt het meest droog op dit moment en is het voor het beeld mooi wit. Maar het dal net niet volgens mij.

 

Het Zillertal.. nou ja, commentaar overbodig.

 


En nog even naar Vorarlberg kijken. Mittelberg: duidelijk verhaal ook.

Furkajoch

Furkajoch  + 50 centimeter?

De Furkajoch heb ik de afgelopen dagen niet zo goed gevolgd, dus ik weet niet precies sinds wanneer, maar ik zie een plus van 50 centimeter!

Voor we naar de kaarten gaan: nog even een mooi filmpje. Gisteren liet de dump in Isola 2000 maar liefst quatre-vingt  centimeter achter. Wacht de reclame even af; de moeite waard. Inclusief hoe-doe-ik-een lawine-opwekken!

Oh.. deze vergat ik bijna. Piemonte; Turijn, gistermorgen!

rart_16030618_16030600zondagmiddag

Opklaringen vanuit het westen voor Zwitserland en Oostenrijk

Later vandaag gaat het vanuit het westen wat opklaren.

rart_16030706_16030600maandagmorgen

Tot nog wat sneeuw in de oostelijke Alpen en sneeuw in België.

Maar dat is vooral voor Oostenrijk een tijdelijk verhaal. De neerslag tolt in het oosten een beetje, om later oplossend naar het noordoosten  weg te trekken. Ondertussen nadert een nieuw frontje vanuit het noordwesten. Dat gaat in de komende nacht, misschien tot in de ochtendspits, mogelijk een verrassing geven in de lage landen. Droge sneeuw lijkt mogelijk in de zuidoostelijke helft van Nederland en een groot deel van België. Wellicht levert dat 5 centimeter op. Maar morgen overdag zal het weer smelten. Vanmiddag meer daarover in een apart Lage Landen bericht!

rart_16030806_16030600dinsdagmorgen

Die dinsdag in de Alpen arriveert.

Dat klapt dinsdagochtend tegen de Alpen. Geen grote hoeveelheden; maar een vers laagje van 5 tot 10 centimeter kan het gaan geven. Sneeuwgrens hooguit 600 meter, waarschijnlijk lager.

rart_16030918_16030600woensdagEC

Woensdag dikke sneeuwval in Les Menuires?

Woensdag wordt spannend voor Hajo; hij zit dan samen met Bob de Jong in Les Menuires. De uitzakkende trog waar Hajo gisteravond over sprak zit ook vanmorgen strak in de ECMWF berekening. Veel wind, twintig tot dertig centimeter sneeuw vanaf de loop van de middag. In de Lage Landen voorzie ik uitgezonderd de Ardennen toch vooral natte sneeuw.

rart_16030918_16030600woensdag GFS

Niet volgens het GFS

Oostenrijk en zeer waarschijnlijk ook Zwitserland zullen gemist worden; daar kunnen woensdag en donderdag wel eens zeer fraaie dagen worden. Maar mogelijk worden ook de Franse Alpen slechts geschampt. Het GFS model laat alles veel westelijker doortrekken. Met de neerslag slechts over Groot-Brittannië en Midden-Frankrijk, meest als regen trouwens. Nog even afwachten Hajo!

4109000926ans no alpen

Ensemble NO-Alpen

Spannend hoe het verder gaat blijft het. Want het seizoen is nog lang voor de Alpen. Met de vroege Pasen dit jaar zou het heel fijn zijn als we nog een extra laagje krijgen. Mogelijk is zelfs een mooi toetje voor het Sauerland; de basis ligt daar actueel en zal de komende dagen nog wel groeien. Een herhaling van vorig jaar (grotendeels geopend met Pasen) lijkt weer wat dichterbij gekomen. In de reacties onder het bericht van gisteravond dumpte Qlubtempo het veelbelovende ensemble voor de NO-Alpen al voor me; dank je wel! Het (GFS) ensemble lijkt er nu naar te neigen dat het toch koud blijft.

rart_16031412_16030600meteofictie

Met mooie sneeuwval in de hoofdrun

Met in de hoofdrun vanuit het noordoosten hele mooie sneeuwval. Laten we hiervoor duimen!

pslv_16031500_16030600GFS

Het Azorenhoog in een mooi noordelijk opgeschoven positie

Maar het is afwachten. In die Amerikaanse oplossing zou het Azorenhoog nu dus mooi noordwaarts opschuiven tot boven Groot-Brittannië, met een koude noordelijke tot noordoostelijke stroming op het continent tot gevolg.

pslv_16031500_16030600EC

Maar zo kan het ook worden.

Het Europese model doet dat ook. Iets soortgelijks althans. Maar met een totaal andere uitwerking. Het hoog komt veel meer NO-ZW georiënteerd te liggen, met bovendien een flinke uitloper over het vasteland. Ook vochtige lucht, maar dan met een hoge sneeuwgrens. Afwachten!

IMG-20160306-WA0001

Ronaldo – op punt van vertrekken vanuit Filzmoos

De afsluiter is voor Ronaldo. Vrijdag vergat ik namens hem groetjes te doen; dat was middels deze foto de bedoeling.  Nou vanmorgen maar in de herkansing dan. Op het moment van het aanvaarden van de terugreis uit Filzmoos. Wat een mooi vers pak. Goede reis gewenst!


Leo

Leo, chemisch analist, 50 jaar, is sinds zijn vroege jeugd enorm in (winter)weer- en sport geïnteresseerd. Zijn eerste sinterklaas-surprise was dan ook een ingevroren scheurkalender van Jan Pelleboer. Sinds de opkomst van het internet en vooral de toegankelijkheid van alle gegevens ging hij zich er wat verder in verdiepen. Tegelijkertijd kwam hij als vanzelf op de site van Hajo Smit uit. Dankzij mooie interactie met een aantal anderen die reageerden op de artikelen van Hajo ontstond het idee daar wat meer mee te gaan doen.

62 reacties

Gesloten voor reacties.