Lantaarnpaalstaren in Frankrijk, in het schneeloch Flaine is dat best een leuke activiteit want het sneeuwt daar regelmatig stevig door. Zo ook vanochtend, het heeft alles te maken met de sneeuw in de Lage Landen waar je hierrr over mee kan praten.

Ook lager in het skigebied Le Grand Massif sneeuwt het flink door, zie hier Sixt op slechts 700m hoogte. Vanuit het grote skigebied ski je hiernaartoe over een 14km lange blauwe piste door the middle of nowhere. Helaas is deze bijna nooit open… Alsnog is het de moeite om een dagje in dit klassieke oude dorpje te skiën, je zal de pistes bijna voor jezelf hebben.

Ook in de zuidelijke Franse Alpen sneeuwt het en dat was nodig! Les Orres is krijgt er weer een buffertje bij!

Buiten Frankrijk is het vooral bewolkt in de Alpen, behalve dan in het uiterste oosten, Die Tauplitz. Ook zo’n geheimtip voor de rust en sneeuwval!

Nu dus sneeuw in de Benelux wat puur nowcasten is, daarom kijken we alvast even naar de volgende mogelijke sneeuwval. De nacht van donderdag op vrijdag zou het namelijk opnieuw raak kunnen zijn. Het EC berekent al dagen dat het een puur sneeuwfront is uit het zuiden, de temperatuurstijging zou pas na het front komen.

Het GFS daarintegen komt (ook al dagen) met na de sneeuwval direct regen. De dauwpunten schieten midden op het front omhoog waardoor we met regen zitten in plaats van sneeuw. Het zal vermoedelijk de laatste sneeuw zijn voorlopig want in die zuidelijke stroming hebben we een grote kans op warme buitjes. Maargoed dan hebben we wel bijna 3 dagen sneeuwval gehad met alleen donderdagmiddag een echte pauze. We hebben wel eens slechtere tijden gekend.

De dump in de Alpen laat ik voor nu even rusten, liever even de meteofictie in want er gebeuren leuke dingen! De hoofdrun van het GFS is na 9 februari niet zo veel soeps maar tot die tijd wel gewoon kouder dan normaal voor de tijd van het jaar. De opwarming is weer uitgesteld! Ook na 9 februari zijn er wel genoeg lijntjes die het willen zien winteren, er zijn dus kansen!

Een mooi voorbeeld was de run van gisteravond die door het vragenvuur een beetje onderbelicht is gebleven. Een schitterende hoofdrun met genoeg members die ook meedoen! Wat staat er dan te gebeuren op de kaarten?

GEM kwam er als eerst mee (sorry GEM voor al die keren dat ik jullie berekeningen voor minder betrouwbaar heb uitgemaakt), GFS volgt zo nu en dan en nu komt ook het Europese model er voor het eerst mee op de proppen! Naja nu moet het nog wel uitkomen natuurlijk want het blijft meteofictie. Er zijn hoge druk neigingen boven Scandinavië! Het is nog niet zo heel standvastig maar met het afzwakken van de depressie-activiteit boven de oceaan is het geen ondenkbare situatie.

Het EC maakt het wel direct heel bont met een enorme koude bel uit het oosten. Echter wil het nog net niet de Lage Landen bereiken. Oostenrijk zou dan wel eerder in de flinke afkoeling zitten. De Alpen maken wat mij betreft sowieso meer kans op flinke kou uit het oosten omdat het hoog vaker wat zuidelijker wordt berekend dan noordelijker.

Omdat Nederland precies in het net-niet gedeelte zit geen koude hoofdrun maar als de kou het oosten door drukt (wat in de controle run gebeurt) is het wel direct goed koud! Er doen zat lijntjes mee om er wat hoop op te vestigen.

Tja, zo dichtbij is de kou in de warme hoofdrun, Oostenrijk wel flink koud.

Op de kansenkaartjes van het GFS zien we ook weer een toename van de kans op hoge druk boven Scandinavië, we houden dus goeie hoop voor februari! Voor de Alpen betekent dat koud maar overwegend droog en meestal een prettig winterzonnetje. Vrijwel perfecte wintersportcondities!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

24 reacties

Gesloten voor reacties.