Hierboven een mooi plaatje van de actuele dump in de Franse Alpen. Vooral in de Isère, in de zuidelijke Alpen en in de Pyreneeën dumpt het flink. Vanavond en vannacht zijn de noordelijke Franse Alpen pas goed aan de beurt. Daar kan dan ook 20cm vallen. Op dat moment zit de bulk van de neerslag al aan de Italiaanse kant, waar het vandaag tot aan de kust van Genua zal sneeuwen.[fbphotos id=548366415197568]Gisteravond hadden we alweer veel aandacht voor de precaire situatie in de Pyreneeën. Hierboven nog één plaatje uit Font Romeu. Daar in de oostelijke Pyreneeën is het nog goed te doen. In het westen ligt gewoon te veel. Verder mooie plaatjes uit Risoul, Vars en Alpe d’Huez.

1102_00Europe_2013021100_td2m_102

Gisteravond was het al op de kaarten te zien hoe het tenminste tijdelijke einde van de huidige koude periode (wat mij betreft noemen we zo iets gewoon een ‘koudegolf’) veroorzaakt zou gaan worden niet door een slappe draaiing van de wind onder hogedrukinvloed maar gewoon als klassieke dooiaanval met sneeuwfront en alles erop en eraan. Hierboven de kaart met de dauwpuntstemperatuur in de ochtendspits vrijdag als de Nederlandse en Belgische kust in dikke natte sneeuw zouden kunnen zitten. Het zachte weertype zet ook door naar tenminste het hele westelijke Alpengebied waar we heel tijdelijk een vorstgrens kunnen zien van 1800m.[dc_slider slider=”10984″ captions=”true”]Hier zie je dan de frontpassage die gisteravond ineens op de radar verscheen. Regen is mogelijk onder 1400-1800m in de Franse Alpen en 800-1200m in Oostenrijk. Verraderlijk dus want de wisseldag valt eronder. Tot aan de voet van de Alpen zeker regen en dan het laatste stuk met sneeuw omhoog. ALs je tenminste zo hoog zit. Zit je lager dan niet getreurd. Prettig reizen en dan gaan we vervolgens voor een snelle terugkeer van kou en zon.

ec1902_00

Dat Koning Thialf zich niet zomaar gewonnen geeft dat zien we al een heel tijdje in de modellen. Hier zie je hoe het Europese model berekent dat een koudebel in het Oosten de weg verspert voor de zachte lucht. In het Europese model is het maandag al weer vriezend weer in de hele Alpen. In het Amerikaanse model zit de kou verder in het oosten en kunnen met name de Franse Alpen wat langer zacht blijven met wél heel mooi weer daarbij wat zich dan geleidelijk over de Alpen zou uitbreiden terwijl het geheel langzaam afkoelt. In feite is de onzekerheid vanaf het weekeinde al groot. Verrassingen zijn zeker mogelijk. En een zongarantie is er met name voor Oostenrijk niet meer. Op het snijvlak tussen zacht en koud kan natuurlijk altijd bewolking gaan hangen. We moeten dit minimaal 24 uur aankijken om er meer over te kunnen zeggen.

1929-temp

Voor de lage landen kunnen we op de weerkaart hierboven ook heel duidelijk zien waarom een echte vorstperiode er vooralsnog niet in zit. Er zit een zachte bel in Rusland zodat transportkou ondenkbaar is. Richting eind februari zou dat wel weer mogelijk kunnen zijn en daar heb ik min of meer voor de grap mijn zesde boude voorspelling op gebaseerd. Ik mik tenslotte op een gelijkspel tegen de weergoden. Op twitter refereerde iemand aan de koude winter van 1929.

Leuk om te zien dat die winters vooral zo bar waren door de armoede en het gebrek aan CV. Dat jaar kondigde men op 7 februari de 11-stedentocht van 12 februari aan (zie Wikipedia). Het moet zo zijn geweest dat het ijs van december in januari weer aanvroor en het ijs van januari er begin februari nog lag. Absoluut een heel andere winter dan de huidige. We moeten nog wat verder in de nieuwe Kleine Kleine IJstijd afdalen om herhalingen mogelijk te maken. We hoeven daar niet lang op te wachten want vanaf volgende winter is het wat de zon betreft al: GAME ON!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

19 reacties

Gesloten voor reacties.