Hierboven een mooi plaatje van de actuele dump in de Franse Alpen. Vooral in de Isère, in de zuidelijke Alpen en in de Pyreneeën dumpt het flink. Vanavond en vannacht zijn de noordelijke Franse Alpen pas goed aan de beurt. Daar kan dan ook 20cm vallen. Op dat moment zit de bulk van de neerslag al aan de Italiaanse kant, waar het vandaag tot aan de kust van Genua zal sneeuwen.[fbphotos id=548366415197568]Gisteravond hadden we alweer veel aandacht voor de precaire situatie in de Pyreneeën. Hierboven nog één plaatje uit Font Romeu. Daar in de oostelijke Pyreneeën is het nog goed te doen. In het westen ligt gewoon te veel. Verder mooie plaatjes uit Risoul, Vars en Alpe d’Huez.

1102_00Europe_2013021100_td2m_102

Gisteravond was het al op de kaarten te zien hoe het tenminste tijdelijke einde van de huidige koude periode (wat mij betreft noemen we zo iets gewoon een ‘koudegolf’) veroorzaakt zou gaan worden niet door een slappe draaiing van de wind onder hogedrukinvloed maar gewoon als klassieke dooiaanval met sneeuwfront en alles erop en eraan. Hierboven de kaart met de dauwpuntstemperatuur in de ochtendspits vrijdag als de Nederlandse en Belgische kust in dikke natte sneeuw zouden kunnen zitten. Het zachte weertype zet ook door naar tenminste het hele westelijke Alpengebied waar we heel tijdelijk een vorstgrens kunnen zien van 1800m.[dc_slider slider=”10984″ captions=”true”]Hier zie je dan de frontpassage die gisteravond ineens op de radar verscheen. Regen is mogelijk onder 1400-1800m in de Franse Alpen en 800-1200m in Oostenrijk. Verraderlijk dus want de wisseldag valt eronder. Tot aan de voet van de Alpen zeker regen en dan het laatste stuk met sneeuw omhoog. ALs je tenminste zo hoog zit. Zit je lager dan niet getreurd. Prettig reizen en dan gaan we vervolgens voor een snelle terugkeer van kou en zon.

ec1902_00

Dat Koning Thialf zich niet zomaar gewonnen geeft dat zien we al een heel tijdje in de modellen. Hier zie je hoe het Europese model berekent dat een koudebel in het Oosten de weg verspert voor de zachte lucht. In het Europese model is het maandag al weer vriezend weer in de hele Alpen. In het Amerikaanse model zit de kou verder in het oosten en kunnen met name de Franse Alpen wat langer zacht blijven met wél heel mooi weer daarbij wat zich dan geleidelijk over de Alpen zou uitbreiden terwijl het geheel langzaam afkoelt. In feite is de onzekerheid vanaf het weekeinde al groot. Verrassingen zijn zeker mogelijk. En een zongarantie is er met name voor Oostenrijk niet meer. Op het snijvlak tussen zacht en koud kan natuurlijk altijd bewolking gaan hangen. We moeten dit minimaal 24 uur aankijken om er meer over te kunnen zeggen.

1929-temp

Voor de lage landen kunnen we op de weerkaart hierboven ook heel duidelijk zien waarom een echte vorstperiode er vooralsnog niet in zit. Er zit een zachte bel in Rusland zodat transportkou ondenkbaar is. Richting eind februari zou dat wel weer mogelijk kunnen zijn en daar heb ik min of meer voor de grap mijn zesde boude voorspelling op gebaseerd. Ik mik tenslotte op een gelijkspel tegen de weergoden. Op twitter refereerde iemand aan de koude winter van 1929.

Leuk om te zien dat die winters vooral zo bar waren door de armoede en het gebrek aan CV. Dat jaar kondigde men op 7 februari de 11-stedentocht van 12 februari aan (zie Wikipedia). Het moet zo zijn geweest dat het ijs van december in januari weer aanvroor en het ijs van januari er begin februari nog lag. Absoluut een heel andere winter dan de huidige. We moeten nog wat verder in de nieuwe Kleine Kleine IJstijd afdalen om herhalingen mogelijk te maken. We hoeven daar niet lang op te wachten want vanaf volgende winter is het wat de zon betreft al: GAME ON!


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

19 reacties

Gesloten voor reacties.