Trek er stijlvol op uit
Lees verder >

Ontdek de nieuwe Renault KADJAR

Wandelen, fietsen, uitrusten aan een prachtig hutje en genieten van het uitzicht!

obertauern
Lees verder >

De leukste familievakantie beleef je hier.

Montafon, een droom zowel in de zomer als winter.

Dump aan de Alpen noordkant of kou in de Lage Landen, waar duim jij voor?

check ook eens

122 Reacties

 1. Jeroen schreef:

  Graag de sneeuw voor de noordalpen…lijkt me prima voordat ik er de 9e zit.

 2. Ronski schreef:

  Mooi bericht weer maar vrees voor de LL weer niet veel soeps. Stond heel stuk in de krant over ijsclubs, leden lopen weg door het almaar zachter worden van het klimaat en daardoor geen of nauwelijks nog natuurijs:-( Erg jammer maar ……………… we komen in “de Kleine ijstijd toch”? Eigenlijk paar jaar terug al maar iedere keer gooit er weer iets roet in het eten, maar nu geen uitstel meer mogelijk zeg ik. Laat het maar eens zien, ik heb zeer grote twijfels moet ik zeggen. Niet dat er weinig zonneactiviteit is, dat zal best maar dat weegt niet op tegen de absurde opwarming zegt mijn angstgevoel.

  • Henry schreef:

   “IJstijd” door de zwakke zon zou een paar tiende koeling geven, druppel op de gloeiende plaat. Tijdelijk een beetje minder opwarming.

  • Hajo schreef:

   Welke absurde opwarming? Nog vrij recent hebben we mooie schaatswinters gehad…. een fase van enkele winters op rij zonder schaatsijs is vroeger ook wel voorgekomen…. een opwarming is er wel… we zitten nog op de top van de golf van de Morden Warm Period die de mini-ijstijd van de jaren 60 heef afgelost. Maar absurd is deze opwarming niet. Gewoon helemaal binnen het normale patroon van opwarming en afkoeling wat we zien sinds de laatste ijstijd. Zo warm als in de Middeleeuwen is het nog niet geworden. De gletsjers zijn nu langer dan toen. Verder moetten we het inderdaad afwachten…. sweat it out! De jaren waarin jij aan je (klein)kinderen kunt vertellen dat we vroeger bijna nooit konden schaatsen en ze je volongeloof aankijken komen nog.

   • Nou, dan mogen ze er wat mij betreft snel vaart achter gaan zetten hoor want ik ben ondertussen al halfweg.
    Dus mocht het nog 20 jaar gaan duren dan is de pret er ook alweer vanaf @hajo. 😉

   • Asten (Harmelen) schreef:

    @ Hajo
    Jammer dat de tekst van het stukje over de Nieuwe kleine ijstijd is aangepast. In die tekst stond volgens mij iets over diverse wetenschappers die uitgaan van een mogelijke ijstijd vanaf 2030 of zelfs nog enkele decennia later. Die verwijzing zou veel typewerk schelen of was jij een andere mening toegedaan dat het artikel is aangepast ?

  • Jeroen schreef:

   Over Ijsclubs gesproken, wij groeien juist flink dit jaar door heel veel initiatieven rondom jeugd maar zijn natuurlijk wel verwend met een 400m baan in Tilburg.

 3. Sjors schreef:

  Isola 2000, van de door @Frederic voorspelde halve meter is inmiddels de 1e cm. gevallen. Het lijkt toch weer met een sisser/ dode mus af te lopen. Of gaat het vanmiddag alsnog helemaal los hier ? Meteo Alpes Maritimes blijft volhouden dat het niet meer wordt dan hooguit 10 cm.

  • Frederic schreef:

   Die max halve meter was wel voor de hoogste toppen, maar dan nog komt het niet in de buurt. In de runs van
   gisterenavond gingen de totalen nog verder naar beneden, dan lag mijn handdoek al klaar.
   Les Orres waar ik nog naartoe moet ook helemaal niks

   • Sjors schreef:

    @Frederic, we hebben nog tijd zat voor we beiden weer moeten (haha) afreizen. Ik ben i.i.g. nog nooit teleurgesteld wat sneeuwhoogte/kwaliteit betreft in maart/april. Komt vast helemaal goed.

 4. Mark (breda) schreef:

  Als…met de nadruk op als…de winter de LL aan gaat doen, dan graag met zn allen vooruitduimen richting 9 feb. Dan ben ik net weer terug uit Val Gardena. Anders zoek ik de winter op en zul je zien…..net in die week worden hier 10 hellmannetjes gescoord.

 5. Maarten schreef:

  Pluim biedt mogelijkheden. Maar nog steeds ver weg.

 6. Snowdreamer schreef:

  Ik denk de zugspitze trouwens mooi bericht Jorne van 9 tot 18 febr naar Oostenrijk. Noordkant

 7. Henry schreef:

  Ik duim voor een beetje zon en droog. Een dump zou weer een bak water betekenen.

 8. Frederic schreef:

  Ik duim voor sneeuw in de LL

 9. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Mooi bericht Jorne.Die berg is volgens mijn de urbeleskarspitze !!

 10. Robert schreef:

  Jorne, ik denk dat het de Dremelspitze is op de foto

 11. Jeffrey Laan schreef:

  Doe maar sneeuw voor de alpen! in Berner Oberland zijn de condities niet zo mooi als normaal en zeker niet in vergelijk met de rest van de alpen. te veel regen gehad laatste tijd tot zeker 2000 meter.

 12. Martijn sonnenberg schreef:

  mooi weerbericht. ik hoop nog voor de lage landen, maar dan ook m et de ijsvariatie. Onze jongste dochter is 05-02-2012 geboren en die dag stonden mijn vrouw en ik voor ons huis nog op het ijs. Zou leuk zijn als het tegen die datum of kort daarna weer zo is. Toenertijd kwam die uitschieter naar -20 om de hoek…

  Overigens, als ik de pluim zo bekijk voor de noordkant is die nieuwe neerslagfase vrijwel een zekerheid, >70% van de ensembleleden gaan dippen rond 01/02-02. aangezien GEM en EC dat ook doen kunnen we die sneeuwfase, met zeer waarschijnlijk goede SVG, wel invullen

 13. Skiwi schreef:

  En weer loopt iedereen als een ezel achter de wortel aan. Ik niet deze keer, ik ga uit van niets, dan kan ik alleen maar positief verrast worden…

  • Frederic schreef:

   Uitgaan van niets is in ons zeeklimaat altijd de juiste instelling Skiwi. Maar oprecht gelukkig en enthousiast worden van iets in het leven is ook een mooie kwaliteit. Sommigen hebben dat met auto’s bijvoorbeeld of lekker eten klaarmaken in de keuken. Maar velen hier hebben dat met mooie winterse weerkaarten. Niets mis mee, toch? Zolang je maar in het achterhoofd houdt dat het meestal niks wordt.

 14. Destiny schreef:

  Ik hoop op sneeuw voor de N-Alpen maar waarschijnlijk wordt het iets van natte drek bij ons en poedersuiker in de Alpen.. :-p

 15. Ellen schreef:

  Nou @Jorne, ik hoop op sneeuw voor de noordkant en in het bijzonder voor het Kleinwalsertal; ik ga er op 6/2 naartoe voor 4 daagjes skiën!

 16. sneeuwfanaat(Ron) schreef:

  Wederom strooit gfs 6 met koude kaarten begin februari voor de ll en de Alpen. Consistent dezelfde trend

 17. Arjan Ischgl schreef:

  Normaal gesproken zou ik zeggen laat de de sneeuw maar vallen aan de noordkant van de Alpen, maar er ligt voorlopig meer dan genoeg.
  De eventuele volgende dump die voor volgende week donderdag in de kaarten staat kan wel eens voor grote problemen gaan zorgen.
  Dus laat de zon maar schijnen in de Alpen.

 18. Pieter schreef:

  Doe mij maar eerst een pak sneeuw voor heel europa en dan kraakhelder weer. Dan is iedereen blij .

 19. Mark (breda) schreef:

  Die omcirkelde berg….is dat niet die berg bij @Frederic in zn achtertuin?

 20. Jeroen schreef:

  Ik vindt het hier toch aardig fris momenteel met slechts één dikke 5gr

 21. Jorne schreef:


  Ensemble Lage Landen (prikpunt Limburg)weer wat kouder!

  • Robert schreef:

   En de pluim voor noord oost nl??

   • Frederic schreef:

    Die is een vrij gelijkaardig, al zijn daar wel een paar meer ensembleleden die voor aanhoudend zacht gaan. Wellicht wind van over de Noordzee daar. Een ensemblelid (nr4) maakt het wel heel bond en laat de maxtemp niet boven de -7°C komen voor NO-NL. Het zou wat zijn …

  • Frederic schreef:

   En positief in dit ensemble: er zijn maar 6 ensembleleden meer die op lange termijn voor zacht weer gaan zo op het eerste zicht! #leuk

 22. Beetje kou voor de LL zou leuk zijn maar jammer dat het zo slecht getimed komt.
  In de meeste Alpengebieden hebben ze immers ruim sneeuw aanwezig, zoals hier te Lech, Vorarlberg:
  http://www.alpinforum.com/forum/viewtopic.php?f=46&t=58279&p=5149265#p5149022

  😮

  • Martijn sonnenberg schreef:

   als zelfs arlbergfan op dat forum zegt dat hij amper meer sneeuw heeft gezien ter plaatse…

   Indrukwekkende beelden ook!. Als je de tekst leest zie je dat nieuwe sneeuwval met de volle lawine-hekken relatief snel problemen gaat geven! Nieuwe sneeuw mag achterwege blijven dus, lekker koud is wel fijn, en af en toe een laagje poeder van 5-10 cm voor de ‘powderruns’ 😉

 23. Roy schreef:

  Vanuit Oberstdorf naar het zuidoosten kijkend… gokje Wildspitze?

 24. Bart schreef:

  Omcirkelde berg is inderdaad zoals eerder opgemerkt de Urbeleskarspitze

 25. Geert schreef:

  Hoewel ik enorm van sneeuw houd…duim ik voor een lekker zonnige en koude februarimaand. We hebben al genoeg onder die grijze donkere koepel moeten leven…heb het ermee gehad. Dus strakblauwe ijskoude luchten waarin het winterzonnetje dan haar “bescheiden” glansrol speelt!

 26. Voor fans van lawines, nou ja fans, is er vanavond op CANVAS om 21.15u deze film te bekijken:

  https://www.canvas.be/turist

  Ik weet niet of het wat is en de moeite loont maar ik ga toch zeker kijken. 🙂

 27. Hans schreef:

  Wel een goeie van @Martijn vroeg het me ook dikwijls af. Betrouwbaarheid? Zet er grote ?? bij. Want, nu zou er bijv. in groot gedeelte van noord Duitsland een gesloten sneeuwdek moeten zijn……min of meer. Harz?..
  .zie op webcam hier en daar wat sneeuwrestjes. Lüneburgerheide? Lübeck? Hamburg etc. gar kein Schnee….nichts! Dus…

 28. Maarten schreef:

  Ja duimen voor de LL natuurlijk al is het maar voor een paar dagen. De Alpen en omstreken hebben sneeuw voor de komende drie jaar die kunnen nu wel even in de wachtkamer

 29. Paul A Club 1989 schreef:

  Eigenlijk moeten de opwarming-door-de mens-aanhangers en twijfelaars de reactie van Hajo van 10.17 opnieuw lezen.
  Dat verplicht ze eigenlijk om dieper in de materie te duiken. Maar dat gebeurt niet! Geen zin in, of omdat ze alleen het nieuws over de “opwarming door de mens” voorgeschoteld krijgen, en dit voor waarheid aannemen. Best jammer.

  • Frederic schreef:

   Het is niet omdat er natuurlijke variaties zijn dat er geen menselijke invloeden kunnen zijn @Paul. Bij elk machientje dat een mens aanzet komt er warmte vrij dus uiteraard zijn er menselijke invloeden.
   En ja … het is waar … het klimaat van de wereld is niet stabiel, maar stuitert van het ene wankele evenwicht naar het andere. Het is ook waar dat het sinds het einde van de laatste ijstijd 10000 jaar geleden meestal warmer was dan nu, dat de kusten van Groenland bij tijd en wijlen groen zagen, dat het in het mesozoïcum (dinotijdperk) 10°C warmer was dan nu, dat we sinds 2,5 miljoen jaar in een lange ijstijd leven omdat Noord- en Zuid-Amerika nu tegen mekaar plakken en dat dat in feite een ongewone periode is in de aardgeschiedenis, …
   Klopt allemaal, het klimaat fluctueert enorm en er zal de komende 400 miljoen jaar altijd wel een beetje natuur overleven om tot nieuwe dominante plant- en diersoorten uit te groeien (nadien wordt aarde sowieso onleefbaar door almaar feller schijnende zon).
   Maar op zich is dat allemaal irrelevant. Wat wel relevant is is dat we 90 jaar geleden met 2 miljard mensen op de wereld waren, nu met 7,5 en we gaan onherroepelijk naar een wereld met 11 miljard mensen tegen 2080 (daarna mogelijk pas stabilisatie). En al die miljarden mensen produceren allemaal op de een of andere manier warmte (gebruik machientjes, verharding van het aardopp, …). Dus laten we niet naïef zijn. Individueel zijn we misschien wel pietluttig klein, maar alles bij mekaar opgeteld zeker niet. Uiteraard heeft de mens invloed, ongeacht de natuurlijke processen. Ik voel de hitte nu al uit mijn laptop stralen om maar iets te noemen. Al is dat misschien omdat de GFS12 er aan komt 😉
   Nee, Ronaldo heeft me afgelopen juni onbedoeld naar het ene kamp geduwd. Na dit winterseizoen zal ik er eens een bericht over schrijven. Tipje van de sluier: kijk eens op http://cci-reanalyzer.org/wx/fcst/#gfs.world-ced.t2anom over de dagelijkse tempafwijking en houd een groot dun bevolkt gebied in de gaten zoals de Sahara. Ondertussen zijn we 200 dagen verder na Ronaldo’s uitspraak en elke dag opnieuw, zonder uitzondering, zie ik hetzelfde patroon. Van 09Z tot 15Z (middag in de Sahara) is het er altijd te koud, terwijl het er op de andere tijdstippen van 18Z tot 06Z altijd systematisch te warm is. Hmmm, wat zou daar de (natuurlijke) oorzaak van kunnen zijn?

   • Mark (breda) schreef:

    @Frederic. Kun je hier iets meer over toelichten. Wat is te koud en wat te warm? Kan het niet direct uit je bericht afleiden.

   • Martijn sonnenberg schreef:

    Ben erg benieuwd naar je mening in deze, het patroon wat je zit is opmerkelijk ( net als dat zo’n beetje zonale patroon van laatst) . Je bericht benoemd wel een aantal zere plekken ( bodemgebruik, populatiegroei) waar serieus rekening moet worden gehouden. Ik zou bijv wel eens geïnteresseerd zijn in een IPCC plot waarin de temperatuurscurve’s worden afgezet tegen de wereldbevolking…

  • Henry schreef:

   Heeft allemaal geen zin, beide partijen ontkennen alles van de overkant.

   Een paar jaar geleden begon Hajo temperatuur min records te posten, die soms in de zomer gemeten werden, dit als begin van een afkoeling, die ook rond 2014 weer koudere winters zou gaan geven. Nou we kennen het vervolg, helemaal geen winters en ook geen koude records. Trouwens ook weinig warmterecords in de zomer, vooral de winters zijn zacht.
   Dat het klimaat natuurlijk altijd veranderd op lange termijn spreekt geen mens tegen, we menen nu een korte termijn invloed te zien door allerlei menselijke activiteiten.
   Op kleinere schaal, steden/urbanheat effect overduidelijk aanwezig, ik denk op grotere schaal ook.

   • Geert schreef:

    Ja, die winters die Hajo toen voorspelde die er zouden aankomen en we door de straten zouden glijden (vanaf 2013-2014) zijn er idd niet gekomen. Zo maar statements de wereld ingooien…neen, niet zo heel clever.

 30. Jeroen schreef:

  op naar de volgende winterse run? of wordt ie meer zomers door uitstel is afstel?

 31. Jeroen schreef:

  Mooie drone opname van een paar dagen terug trouwens @steinplatte Tirol.

 32. Frederic schreef:

  Speciale ontwikkeling bij GFS. Hogedrukuitbreiding gaat nu meer richting Groenland ipv richting Europa te schuiven.

 33. fred schreef:

  De run is weer een beetje verder, het is wat minder wind is iets meer zw gericht, dan de vorige run.
  Sommige willen graag weten of dit uitstel is, op basis van deze run wel ja.

 34. fred schreef:

  Zekers Ron, de ene run weet wat kouder een andere run wat minder koud, de kaarten blijven zo spannend om te volgen, er zit genoeg hoop tussen de modellen.

 35. Frederic schreef:

  Voor het eerst sinds lang is GEM12 van de WC afgestapt en komt nu in de hoofdrun ook met het opbollend Azorenhoog en wegglijdende laagjes

  • Ab schreef:

   @Frederic, GFS oper een zachte uitbijter over de eerste helft van de GFS pluim 12z t/m 3 februari voor regio zuid-Limburg. https://www.mupload.nl/img/hur432y8.gif

   • Asten (Harmelen) schreef:

    De members van de GFS (ik kijk niet verder vooruit dan 264 uur) gaan vrijwel allemaal voor overgang naar een kouder weertype. Alpen he-le-maal fantastisch. Verder in meteofictie ook best goede vooruitzichten. LL blijft op 1/3 van de members die voor echt winterweer gaan.. In opmaat naar de volgende schoolvakanties én de periode die ik zelf nog ga (vanaf 2 maart)… prima !

 36. Frederic schreef:

  allé vooruit. Ook meteogroup houdt ergens rekening met kouder scenario februari:

 37. Erwin schreef:

  GFS 12uur is een erg zachte hoofdrun itt tot de 06 hoofdrun. Nee de winterworst gaat niet gegeten worden dit jaar verwacht ik in de LL.
  Portemonnee trekken en naar de Alpen om de winter ‘te beleven’ is mijn advies.

 38. fred schreef:

  Frederic zelfs jordi bloem is daar mee blij verrast, merk je de verbazing in zijn stem op?.

 39. Frederic schreef:

  GFS12-ensemble is er niet op verbeterd deze keer. Het aantal leden met spectaculaire kaarten serieus verminderd. Het moet zijn dat Ronaldo straks met zijn vrijdagavondbericht komt.

  • Erwin schreef:

   idd Fre, de winterworst zal ook deze winter waarschijnlijk bij eenvirtuele blijven vermoed ik in de LL.
   Wat dat betreft hadden de lange termijnmodellen het in november al bij het rechte eind. Januari is vrij aardig uitgekomen als je naar die modellen kijkt voor de LL. Voor februari wordt ook geen winter berekend, dus ja…..

  • Ab schreef:

   Hier de volledige GFS pluim van 12z voor regio zuid-Limburg.
   Alle opties staan nog open vanaf begin februari. Het kan vriezen (echt winteren) of dooien (aanhoudend zacht)…..
   https://www.mupload.nl/img/o41qcndl6kp3.gif

   • Erwin schreef:

    200 meter hoog dus al 2 graden bij optellen voor het laagland Ab.

    • Leo schreef:

     LOL.
     Niet heel relevant (op termijn, nog los van uiteraard wel meer continentale invloeden maar dat weet Ab natuurlijk ook wel) maar het prikpunt ligt op 2,8 meter hoogte Erwin.

   • Frederic schreef:

    pfft. Wat een onzekerheid en spanning. Hoofdrun GFS12 zat iig vrij hoog in ensemble.

    • Frederic schreef:

     Ook rekening mee houden dat zelfs als heel het ensemble op koud winterweer wijst er nog steeds 40% kans is dat het alsnog niet door gaat. Enkele dagen met sneeuw kan bijna niet missen, maar ijsdagen …. Ik hou mijn kans om in februari alsnog op uitgebreide schaal op de schaats te komen nog steeds op 25%.

     • Frederic schreef:

      Of voor de negativo’s onder ons: hopeloos, dit wordt niks. 75% kans dat het de zoveelste worst op rij is 😉

     • Asten (Harmelen) schreef:

      @Frederic

      Daar zit nogal wat tussen. De kans dat februari nog aardig wat winterse perikelen op gaat leveren (zonder dat we massaal op de schaats komen) schat ik best hoog in. Ik wil niet via de herfst naar het voorjaar doorschakelen..

 40. Erwin schreef:

  Idee voor degenen die de Elstedentocht deze winter willen doen? : -)))

  http://www.mupload.nl/img/0mx6w2rmiya4.jpg

 41. Koos hopeloos schreef:

  Ben al kost misselijk van al die bevroren worsten

 42. Erwin schreef:

  Ik wil iedereen eens vragen deze laatste gfs pluim 12uur te spiegelen (op zijn kop te houden) en dan de vraag te stellen: Is het echte allemaal zo spannend?

  http://www.mupload.nl/img/mcclou.gif

  Mogelijkheden zijn er uiteraard nog steeds maar de winterkansen zijn toch behoorlijk beperkt…

  • Frederic schreef:

   tuurlijk is het spannend. Hadden alle leden onder de 0°C gezeten was het een gelopen race (op die 40% kans na dat het alsnog fout loopt 😉 ).
   En verder zie ik behoorlijke sneeuwkansen staan, soms zelfs even tot 50%! Niet slecht.

   • Erwin schreef:

    Op deze termijn zo weinig members die voor winterweer gaan maken het voor mij in ieder geval helemaal spannend. Gelopen race is het niet maar spannend… Nee.

  • Frederic schreef:

   maar goed, eigenlijk is de enige conclusie dat het vanaf begin februari erg onzeker wordt allemaal.

 43. lacanau schreef:

  ik duim voor sneeuw in Lacanau.

 44. Frederic schreef:

  EC12: so far so good op +144h vooruit:

  • Ab schreef:

   Zelfde als UKMO 12z op 144h vooruit @Frederic. Onzekerheid te groot zo

   • Jeroen schreef:

    Kortom, we hoeven nergens echt op te rekenen. Laten we kijken naar komende 5 dagen en niet verder….zit er dan nog sneeuw in voor noord Alpen tot op dak niveau?

    • Frederic schreef:

     gaat sowieso gebeuren. Alleen nog niets te zeggen over details (hoeveel, …). Kan ook nog steeds dat er voorafgaand regen bij zit, of meteen erna. Allemaal te ver weg nog. Ook voor N-Alpen ligt alles dus nog open

  • Frederic schreef:

   op +168h NO-winden in LL, maar depressie boven zuidpunt Groenland komt feestje verstoren:

  • Frederic schreef:

   op +192h wordt Groenland depressie toch meer dan verwacht afgeblokt door Azorenhoog. LL dus nog steeds in NO aanvoer met zelfs beperkt Scandihoog.
   Azorenhoog heeft wel dringend versterking nodig:

 45. de cock nico schreef:

  hoi
  kunnen jullie zeggen wat het weer wordt volgende week in alpbach kwa temperatuur ?? wordt het waterballet of valt dat mee?,
  grtjs nico

 46. Jorne schreef:

  Ron trouwens de winnaar met de urbeleskarspitze!

WSWM.nl heeft duidelijke spelregels voor reageerders. Surf eens naar deze spelregels zodat je weet hoe we het hier leuk en gezellig en vooral informatief houden. Discussie is leuk maar we vallen niemand persoonlijk aan. Een kritische houding is welkom - opbouwende kritiek is een geschenk - maar laat misschien ook eens blijken hoe zeer je het harde werken van het team waardeert. Om dat meteen even om te keren: het team van WSWM.nl draagt alle reageerders op handen! Onze levendige community is waar we het allemaal voor doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Alvast bedankt voor je bijdrage aan dit mooie platform. Controleer je reactie nog eens op spelfouten en al te scherpe randjes.

Plaats de url van je uploaded image tussen [img] [/img] tags in je comment. Uploaden kan met het fototoestel bovenin of op http://nl.tinypic.com/.