tourmalet

We beginnen vandaag eens niet in de Alpen. Vandaag doen we de webcams van west naar oost. Met name vanwege de heerlijke sneeuwval in de Pyreneeën. Het trog is de afgelopen dagen steeds westelijker getrokken waardoor ze daar samen met het centraal massief de sneeuwval pakten. Hierboven het droomachtige skigebied bij de welbekende Tourmalet.

radar

Zo zien we ook op het actuele radarbeeld. De Sierra Nevada diep in Spanje in de sneeuw. De neerslag richting de Alpen lijkt een beetje te verpieteren. Jammer, kans gemist daar.

grandvil

Nog eentje uit de Pyreneeën, om precies te zijn Grand Valira in Andorra waar we gisteravond nog die dreigende wolken zagen. Dat bleken geen losse flodders!

touissiere

Door naar de Alpen waar zoals gezegd de neerslag niet echt doorkomt. Met speciale aandacht kijk ik naar Les Sybelles waar deze student vanaf volgende week verblijft. Hierboven La Toussiere waar het wel wat dreigt maar er duidelijk geen sneeuw valt, ach ligt zat!

WhatsApp Image 2018-01-26 at 07.46.54

Over de hoofdkam heen naar Valle d’Aosta in Courmayeur waar Cescia nu zit sneeuwt het wel lichtjes meld zij vanmorgen vroeg. Bewijs ligt op het boompje op de voorgrond, milimeterwerk. Zij reist daar de komende dagen rond om te zien hoe 3 meter sneeuw eruit ziet. We kijken uit naar je updates!

0740_lm

In Oostenrijk is het, zoals je op het radarbeeld ook kon zien, droog en zelfs wat zonnig. Vanaf de Nebelhorn is wat hoge bewolking te zien, mooi gekleurd door de zon. Vorige keer had ik een quizvraag over een bergtop op de voorgrond, de Hochvogel. We maken het een stukje moeilijker, zie omcirkelde bergtop, raden maar. 1 hint: hij is hoger dan de Hochvogel

0740_lm (1)

Ons mooie Zell am See Kaprun, in de dalen ziet het er wat grijzer uit. En de bomen groen, maar natuurlijk meters dikke sneeuw op de pistes waar nog tot aan het eind van het seizoen geskied wordt. Ik begin maar niet over de gletsjer op de achtergrond 😉

FB_IMG_1516923111622

Het meest oostelijke plaatje vandaag van onze partner Obertauern die gister een serie voor-na plaatjes postte.

FB_IMG_1516923115840

Pfoe niet alleen in Frankrijk ligt op hoogte een bak sneeuw. Hier op 1800m maak ik er toch wel 3 meter van, allemachtig.

jet3_18013012_18012600

Nu dus nog wat sneeuw aan de zuidwest kan maar dat gaat er morgen helemaal uit. Vanaf dan neemt een uitloper van het Azorenhoog weer even waar boven de Alpen. Hoe westelijker je zit hoe meer zon je zal zien, of de zonnige zuidkant natuurlijk. Vanuit het noordwesten proberen wat frontjes het maar de straalstroom is zo zwak dat ze amper doorkomen. Het zal wel wat bewolking opleveren voor de noordkant en wellicht een vlokje sneeuw of drup regen voor de meest noordelijke gebieden, veel naam mag het niet hebben.

rart_18020100_18012600

Op de maandwisseling dan (natuurlijk) wel weer een front wat doorkomt, want aan sneeuw hadden we nog niet genoeg. GFS hierboven was ik niet echt van onder de indruk, staat wel consistent op de kaarten. 10 tot 20 cm opfrisser voor de noordkammen, Oostenrijk de beste papieren.

Webp.net-gifmaker

Het Europese model stemt mij daarintegen gelukkiger wat betreft deze sneeuwval. Hier toch over een brede boog 40 tot 60cm met weer Oostenrijk spekkoper. Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit wel een uitschieter is in de afgelopen EC runs. Eigenlijk is het ook nog te ver weg om iets over neerslaghoeveelheden te zeggen. Ik hoop EC, zet m’n geld op GFS en reken op niks.

rart_18020500_18012600

Daarna gaan de kaarten uit elkaar. EC laat de neerslag aan de noordkant langer aanhouden om daarna het hoog wat verder het Europese vaste land op te laten schuiven. Frankrijk dus eerder uit de sneeuw en Oostenrijk langer in noordstuwing, Zwitserland er tussenin. Italië met Val Gardena zonnig op de kansen van de maandwisseling na.

rsum_18020500_18012600

Het mag niet, ik wil mezelf geen verwachtingen geven, maar we zouden WSWM niet zijn als ik hem jullie zou besparen. De neerslagtotalen voor de noordkant aan het einde van de sneeuwrijke EC run. Ruwweg boven de 1100m allemaal als sneeuw. Kleinwalsertal dik meer dan een meter. Toch leuke fantasie maar hecht er geen waarde aan.

gfs-0-192

Het GFS een stuk spannender voor de BeNeLux dus pakken we die wat uitgebreider aan, uitgangssituatie na de maandwisseling sneeuw. Weinig bijzonders en als we deze kaart zien zelfs gevreesde west circulatie?

gfs-0-216

Die angst zal ik jullie wegnemen, het Azorenhoog bolt nog eens op en lijkt noordwestelijk uitbreiding te zoeken naar het Groenlandhoog. Niet exact wat we laatste dagen zagen want toen schoof het Azorenhoog direct op naar het noordoosten. Geen goeie ontwikkeling dus?

gfs-0-234

Niets is minder waar, ook een mooie ontwikkeling! Blokkade boven de oceaan en er zakt nog maar eens wat neerslag naar de Alpen. Een flinke koudebel die de sneeuwkansen voor de Lage Landen ook weer doet toenemen.

gfs-0-264

Vervolgens worden de depressies boven de oceaan wat opdringerig en sturen het hoog richting Europa. Waar het heen gaat blijft nog even spannend, Scandihoog? Europees hoog? Of stort de hoge druk helemaal in? Ondertussen tolt er wel een sneeuwdepressie rond in Europa die de boel lekker afkoelt.

rart_18020600_18012600

Haha, alleen Nederland even in de regen? Typerend zou het zijn, maar maak je geen zorgen, mocht dit uitkomen ook de Lage Landen gewoon sneeuw.

gfs-0-324

Maar waar gaat dat hoog nou naartoe? Ik noem het een mix van Scandi- Euro- weersoep-hoog. Maarrrr door aanhoudende sneeuwval en aardig wat koude op het continent wel erg leuke temperaturen onder dat hoog.

gfs-9-336

Vorst tot aan de Spaanse Costa’s en er lijkt zelfs een band transportkou in de maak daar in Polen. Leuke meteofictie!

gfs-15-324

Op hoogte zelfs een afwijking van 12 graden ten opzichte van normaal voor de Lage Landen. Brrr…

graphe6_1000_509_168___

Na de maandwisseling zoals gezegd onzekerheid. De koude oplossingen zijn wat mij betreft wel wat naar achter geschoven, de kansen van 1 februari lijken verkeken. Nieuwe plannen zijn in de maak vanaf de 5e, hoofdrun zoals gezien erg lekker en nog zeker ondersteuning. Maar hoe kansrijk acht ik deze oplossingen? Pluim iets verslechterd dus 25% maak ik ervan. Prikpunt Limburg.

graphe3_1000_761_315___

Hier nog het ensemble voor de noordkant van de Alpen. Dezelfde onzekerheid vanaf de maandwisseling maar wel veel neerslagkansen. Hoop jij vandaag op de sneeuwrijke EC run voor de Alpen of liever de koude GFS run voor de Lage Landen?

WhatsApp Image 2018-01-26 at 09.43.26

Deze update van Cescia voegen we nog even toe. Sneeuwval in het dal neemt daar zichtbaar toe, dikke vlokken!


Jorne

Zo veel mogelijk skiënd en altijd kijkend naar de lucht en de wind. Al sinds de jonge jaren door m'n familie meegenomen, en jong geleerd is oud gedaan toch? 2 geweldige seizoenen doorgebracht in de Alpen. Mijn grote passie voor het weer mondde uit tot de eervolle job als een van de wintersportweermannen. Te veel sneeuw bestaat niet!

122 reacties

Gesloten voor reacties.