bliksemduitsland

Om te janken zo mooi de bliksem afgelopen weekeinde in Duitsland! Bekijk een paar dozijn foto’s op Wetteronline.de en zeg dan nog eens dat je niet ontroerd bent. 160.000 keer sloeg de bliksem in verdeeld over 3 fasen.

nachtopzaterdag

Hallo zeg. Echt een narrow escape voor Nederland. Sneu voor alle noodweerliefhebbers. Hoe was het in België?

zondagavond

En gisteravond dus in Beieren, Zwitserland en het westen van Oostenrijk hommeles.

ein-bagger-raeumt-eine-verschuettete-strasse-in-schwendi-im-weisstannental-in-der-gemeinde-mels-sg-a

In het kanton St. Gallen in oost-Zwitserland waren diverse aardverschuivingen. En de gondel naar de Pilatus – de huisberg van Zürich – werd geraakt door een bliksemflits. De lift stond een uur stil met 40 man aan boord. Ook in Oostenrijk vooral rondom Innsbruck veel heisa met uitrukken van brandweer en zo.

radar1008

En op dit moment ligt er weer een vore net over de grens. Met ook in de baai van Genua tot in de Italiaanse Alpen de nodige neerslag.

nederland

Blijven we in Nederland de dans ontspringen? De pluim geeft toch een hoge waarschijnlijkheid van onweer met een millimeter of 10 tot 15 aan neerslag komende vrijdag. Het markeert het einde van het heetste moment van de week.

heedonderdag

In België en Limburg zou het duidelijk het heetst worden donderdag. Ga uit van een dertiger ook in Nederland. Wel de enige. Dus zijn we heel ver gebleven van een hittegolf deze keer.

kustbelgie

En aan de Vlaamse kust wordt die donderdag al het heftigste weer berekend. Geen zondvloed maar welk flinke plens. Vrijdag dan verder over Nederland. Waar komt dat vandaan?

fransedep

Uit een pluk neerslag die nu midden in het Azorenhoog hangt ontstaat woensdag en donderdag een depressie natuurlijk mede gevoed door het warme weer in Zuid-Frankrijk op dat moment nog. Bij IJsland (koudste zomer in twintig tot dertig jaar) op dat moment een zware storm maar door het geringere vochtgehalte van de koudere atmosfeer daar valt er veel minder regen bij dan uit de zwakke depressie die gelijktijdig boven Frankrijk ontstaat. Beide draaien tegen de klok. En je snapt dan wel dat het voor de Lage Landen onontkoombaar is donderdag en vrijdag.

sneeuwgroenland

Over het volgende weekeinde heen blijven we in een zuidelijke stroming maar die IJslandse depressie heeft dan al zo veel koude lucht richting Azoren geblazen dat een ZZW-aanvoer een flink stuk koeler is. Kijk eens naar die sneeuw op Groenland op dat moment.

Melt_combine1008

De zomer (voor zover daar al sprake van is) is zo goed als voorbij op Groenland. Er is veel minder smelt dan gemiddeld over de periode 1990-2013. Op iets meer dan 80% van het landoppervlak vriest het gewoon.

sneeuwnoorwegen

We springen zo naar de idiote hitte in Polen momenteel. Maar eerst nog even het sneeuwdek in Noorwegen. Het gebied met “Snow, normally no snow” wordt nu steeds groter. Het met sneeuw bedekte gebied is meer dan dubbel zo groot als gemiddeld over 1981-2010. En waar normaal wel sneeuw ligt in augustus ligt nu minstens 30% meer en op veel plaatsen meer dan 3 keer meer.

pluimpolen

Wat een contrast dan met Polen. Het heetste deel van het continent samen met het oosten van Duitsland. En ook Hongarije en het oosten van Oostenrijk zijn idioot heet. Hierboven het ensemble voor midden-Polen. Laten we het een überhittegolf noemen. In Polen is vandaag tussen 10 en 17 uur de stroomtoevoer beperkt. Hoogspanningsleidingen worden anders te warm. De lage stand van rivieren maakt dat de koelcapaciteit op de centrales beperkt is. Wie kan iets maken van dit artikel en dit artikel erover? Is het unprecedented heet? Allerminst. In tegenstelling tot Duitsland waar dit jaar twee keer een nieuwe recordtemperatuur van 40,3ºC is bereikt is het in Polen nog niet gelukt het record van 40.2° C van 29 juli 1921 gemeten in Prószków te evenaren. Die stad was toen trouwens nog Duits en heette Proskau. Ach ja, het klimaat golft op en neer over een tijdschaal die langer is dan een generatie. Daarom ook zo moeilijk te bevatten voor ons mensjes. Het record van 1921 lijkt niet bedreigd de komende dagen. Heet is het wel!


Hajo

Hajo Smit is afgestudeerd meteoroloog en klimaatdeskundige. In 1991 verliet hij het KNMI na 3 "hele bijzondere" dagen. Hij werd skileraar en natuurgids en vertaalde ondertussen een werk van Nietzsche: "Over de toekomst van ons onderwijs". Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het inline skaten en verdiende hij zijn sporen en een boel geld als ICT-copywriter. In 2001 werd hij vader maar de relatie hield niet stand. Een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk en hij was weer boven Jan. Sinds 2006 is hij actief als de nationale wintersportweerman. In 2008 trouwde hij in Oostenrijk. In 2009 kreeg hij een dochter en overleed zijn vader. Zijn permanente studie op het gebied van preventieve geneeskunde en anti-aging begon. Na eerdere successen op andere platforms lanceerde hij 2011 zijn eigen blog wintersportweerman.nl dat snel zeer ruime sponsoring vond. In 2016 schreef hij een boek over Amerikaanse politiek. Een scheiding volgde en veel ruis op de lijn. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk en volgde er de opleiding tot paraglidingtandempiloot. Met covid werkte Hajo vele maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht Hajo in Hinterglemm waar Wintersportweerman.nl uit zijn as herrees met gigantische bezoekersrecords en een werkend donatiemodel. Hij sloeg ook zijn vleugels weer uit als journalist, copywriter en marketeer met Bitcoin als nieuwe grote liefde. Sinds mei 2021 verblijft Hajo veel in Zell am See Kaprun, waar hij in de zomer actief is als tandempiloot.

27 reacties

Gesloten voor reacties.