duitslandopwegnaar40

Vergeet dit bericht en schakel meteen live over naar de liveticker van wetteronline.de. Er wordt zoals ik eerder al meldde echt een serieuze aanval gedaan op 5 juli nog gevestigde nieuwe absolute temperatuurrecord in Kitzingen van 40,3ºC. Kijk maar even mee!

36duitsland

Duitsland net zo heet als Marokko en heter dan Tunesië en Andalusië! Polen doet ook volop mee. Gelukkig is daar geen permafrost want anders was het echt gedaan. Zoals ook al eerder uitgelegd is de huidige weersituatie het gevolg van een heel zwak hogedrukgebied momenteel met de kern over Kiev en Moskou. Dat drukt zachtjes de warme lucht van het Zwarte Zeegebied naar Polen en Oost-Duitsland toe. En omdat het bijna niet waait kan het kwik gemakkelijk stijgen waar de instraling maximaal is. De Lage Landen zijn vannacht nog door zwak onweer bezocht. Van de Ardennen is dit intussen opgeschoven naar Hamburg.

regenoost

Gisteren stond er nog neerslag op zondag op de kaarten. Vandaag is dat maandag geworden.

maandagregen

Zowel in het westelijk Alpengebied als in Nederland de nodige neerslag. Wat een wispelturigheid. In een reactie legde ik gisteren al uit dat dit komt door de zwakke luchtdrukverschillen, de zwakke wind en de grillige isobaren. Kijk maar op de kaart. Een kronkel in een isobaar en je hebt al neerslag te pakken. Maar wanneer die isobaar waar kronkelt is praktisch niet te zeggen. Afwachten dus en Jeroen is gelukkig standby!

hittegolfgfs

 

Het Amerikaanse model blijft in de buurt van een hittegolf of nephittegolf volgende week.

pluimec

Maar ook het Europese model perst er intussen komende week donderdag en vrijdag tenminste twee bijna-dertigers uit. Bij ons dus een nephittegolven en in Duitsland en in de Alpen de echte. Aiaiai voor de gletsjers. Zie mijn artikel vanochtend. Verder toch eigenlijk prima zo in onze kikkerlandjes. Wat een zomer!

 


Hajo

Hajo Smit studeerde in 1991 cum laude af als meteoroloog, milieu- en klimaatdeskundige. Hij stopte na 3 "hele bijzondere" dagen bij het KNMI met zijn eerste academische baan en werd skileraar en natuurgids. Tussendoor was hij actief als tekstschrijver en vertaler. Aan het einde van het millennium werd hij even een grootheid in het Nederlandse inline skaten als hoofdredacteur van een skate magazine en organisator van een groot Red Bull event in Valkenburg. Na een seizoen als mountainbikegids in Griekenland en Oostenrijk begon hij in de winter van 2006 te bloggen op het snijvlak van wintersport en winterweer. Die winter in Königsleiten leerde Hajo in Oostenrijk ook paragliden. Tussen 2011 en 2017 nam zijn eigen website wintersportweerman.nl gewoon vanuit Nederland een zeer grote vlucht. In december 2017 verhuisde hij naar Oostenrijk om het paragliden weer op te pikken en tandempiloot te worden. Tijdens covid viel de sponsoring van wintersportweerman weg en werkte Hajo acht maanden in Nederland als klusser. De covid-winter 2021 verbracht hij in Hinterglemm waar hij ook weer actief werd als tekstschrijver. Wintersportweerman.nl behaalde dat seizoen een gigantisch bezoekersrecord van 70.000 unieke bezoekers op een dag. Sinds de zomer van 2023 runt Hajo in Zell am See Kaprun zijn eigen tandemparagliding bedrijf vip-paragliding.com.

16 reacties

Gesloten voor reacties.